Pape bejler til regeringen: Hvis I parkerer Enhedslisten, er vi klar med vores mandater

INTERVIEW: K-formand Søren Pape Poulsen er bekymret for den indflydelse, som Enhedslisten kan få som støtteparti under S-regeringen. Derfor stiller han sit partis mandater til rådighed for et samarbejde over midten, mens han ser en klar borgerlig stemme i klimadebatten tage form.

Da Konservative var i opposition sidste gang, havde de ingen afgørende mandater. Nu har de dobbelt så mange, og det skal bruges politisk. Det slår partileder Søren Pape Poulsen fast over for Altinget.
Da Konservative var i opposition sidste gang, havde de ingen afgørende mandater. Nu har de dobbelt så mange, og det skal bruges politisk. Det slår partileder Søren Pape Poulsen fast over for Altinget.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Siden tidligere statsminister Poul Schlüter hentede 42 mandater til Det Konservative Folkeparti i 1984, har partiet stort set mistet mandater valg efter valg.

Den nedadgående spiral toppede i 2015, hvor partiet med kun seks mandater havde sit værste folketingsvalg i dets mere end 100-årige historie. Alligevel kom partiet i regering senere i november 2016, og ved valget i juni førte partiformand Søren Pape Poulsen sit parti til dets største fremgang i mere end 35 år.

De tolv mandater skal bruges til at lave politik, selvom partiet er kommet i opposition igen. Ifølge mandaternes logik kan partiet erstatte Enhedslisten, som Søren Pape Poulsen igen og igen bruger som et skræmmebillede, hvis regeringen skal bruge et flertal uden om den yderste venstrefløj.   

"Regeringen kan kigge over midten og finde et flertal med os. Vores mandater kan jo erstatte Enhedslistens, så hvis man vil parkere dem, så er vi klar," siger Pape, der lørdag og søndag holder landsråd sammen med sit parti.

Vi vil kæmpe på det klassiske retsområde. Vi skal være en del af politiforhandlingerne, hvor politi og anklagemynighed skal styrkes.

Søren Pape Poulsen (K)
Partiformand

Så med fordoblingen ved valget i juni har Konservative en oplagt mulighed for at få borgerlig indflydelse ved forhandlingsbordene. 

"Jeg synes simpelthen, det her samfunds velbefindende er for vigtigt til, at Enhedslisten skal sidde og styre erhvervspolitikken i Danmark," siger den 47-årige partiformand.

Det er hans håb, at De Konservative sammen med de andre borgerlige partier kan lave aftaler med regeringen. 

"Vi vil kæmpe på det klassiske retsområde. Vi skal være en del af politiforhandlingerne, hvor politi og anklagemynighed skal styrkes," siger Søren Pape.

Konservative skal i den kommende valgperiode ifølge den tidligere Viborg-borgmester være aktive og konstruktive spillere på den politiske dagsorden.

"Vi vil ikke sidde i et hjørne og kritisere. Vi har trods alt et ansvar for det samfund, vi lever i. Men dermed ikke sagt, at vi bare vil være enige i alt. Vi kommer også til at kæmpe," siger Søren Pape Poulsen .

Ny start i blå blok
Konservative har været tilbageholdende i den politiske debat efter valget af en grund, forklarer Pape: "Vi har ventet på, at Venstre finder fodfæste igen, og så skal vi have samarbejdet til at fungere".

Men det samarbejde skal op og køre igen, og nu er tiden til det, efter at Venstre har fået en ny ledelse med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen og Inger Støjberg som næstformand. 

"Vi skal lære hinanden at kende og så finde ud af, hvor vi er enige. Men selvfølgelig kan vi finde hinanden på den borgerlige fløj," siger Pape.

Og hvor er det så, I kan finde hinanden?

"Vi står jo allesammen for, at der skal føres en ansvarlig økonomisk politik, mens der samtidig skal føres en stram rets- og udlændingepolitik. Men man skal ikke krampagtigt bilde nogen ind, at vi er enige om alt, og at man ikke kan få et papir imellem os," siger formanden.

Den borgerlige vej
Indretningen af klimapolitikken er et område, hvor de borgerlige partier har fundet en fællesnævner, mener Pape. 

"Jeg bliver glad, hver gang et borgerligt parti melder sig ind i klimakampen, så vi kan få sat nogle klare borgerlige aftryk på en ny klimalov. Vi skal have en så bred aftale som muligt, så loven består uanset fremtidige regeringskonstellationer," siger Søren Pape.

Konservative har fremlagt en række krav, hvis de skal lægge mandater til klimaloven. Den må ikke hæmme væksten, og slutresultatet må ikke betyde færre arbejdspladser.

"Der er to veje i klimapolitikken. Den ene er begrænsning af den personlige frihed, afgifter og forbud. Den anden er mere personlig frihed, flere arbejdspladser og skattelettelser. Den sidstnævnte vej er den borgerlige vej. Dansk Industris forslag har jo vist, og det er så fedt, at der er en borgerlig vej til et bedre klima," lyder det.

"Altså, man skal skamme sig, hvis man spiser en bøf, og hvis man flyver, så skal man hænges op i benene og slås med en våd avis. Helt ærligt, jeg tror aldrig, man får befolkningen med på den måde," fortsætter han.

Klar til enegang i blå blok
Når Konservative i den kommende valgperiode skal forhandle politisk, er partiet klar til at stå på egne ben.

"De andre partier kommer ikke til at afgøre, hvorvidt vi kommer til at indgå i en aftale eller ej. Vi kommer ikke til at deponere vores handlekraft hos andre partier," siger Søren Pape.

Du kunne have valgt rollen som gruppeformand, men gav stafetten til Mai Mercado. Hvad er dine overvejelser om det?

"Jeg vil ud i landet. Jeg vil ud og snakke med danskerne og erhvervslivet, og hvis jeg skal være bundet af en bestemt forhandling eller et lovforslag i salen, kommer jeg jo aldrig ud i virkeligheden," siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

"Men når det så er sagt, så kommer jeg jo til at blande mig i lige præcis det, jeg har lyst til."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00