Pape står til at misse plads i Folketinget

RISBJERGS SNIT: Konservative går tilbage for tredje måned i træk. For første gang i Søren Papes tid som formand er partiet nu under det historisk ringe valgresultat fra 2011, og Papes eget mandat er i fare. 

Foto: Konservative
Jørgen Skadhede

Hvis der var valg nu, så ville den Konservative partiformand Søren Pape slet ikke blive valgt til Folketinget.

Det viser en valgprognose, som valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget på baggrund af hans kvalitetsvægtede gennemsnit af november måneds meningsmålinger.

Her går Konservative tilbage for tredje måned i træk, og partiet står nu kun til at få 4,5 procent af stemmerne.

Dermed opnår partiet kun otte mandater, hvis der var valg nu. Det betyder ifølge Søren Risbjerg Thomsens geografiske prognoser, at Søren Pape ikke opnår valg.

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Mandagens Greens-måling i Børsen indgår også i dette november-snit.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Det skyldes, at K-formanden stiller op i Vestjyllands Storkreds, som slet ikke gav noget mandat til partiet ved sidste valg. K skal således fortsat op på ni mandater, før Vestjyllands Storkreds giver et mandat til partiet.

”Som det ser ud lige nu, så vil Søren Pape ikke opnå valg til Folketinget. Det ser ret sikkert ud, at Konservative først opnår et mandat i Vestjylland, hvis de får ni mandater. Det ottende Konservative mandat falder i Nordsjælland, og det ser ikke umiddelbart ud til at skifte,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Som det ser ud lige nu, så vil Søren Pape ikke opnå valg til Folketinget. Det ser ret sikkert ud, at Konservative først opnår et mandat i Vestjylland, hvis de får ni mandater.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, valgforsker

Dårlige sager og manglende erfaring
Dermed er Søren Pape pisket til at skaffe mandatfremgang for partiet, hvis han skal skaffe sig selv en plads i Folketinget efter næste valg.

Søren Risbjerg Thomsen peger på manglende landspolitisk erfaring og sagerne fra Viborg om blandt andet kommunal overbetaling af reklamer på byens stadion som årsagerne til partiets tilbagegang i Papes formandstid.

”Han har haft nogle dårlige sager i medierne, der stammer fra hans borgmestertid i Viborg. Desuden er det en stor udfordring for Søren Pape at komme ind i landspolitik og gøre sig gældende uden nogen Christiansborg-erfaring,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Målingerne pegede ellers opad for K, da Pape blev formand i begyndelsen af august. Efter den første måned i spidsen for partiet, stod K til 5,6 pct., hvilket var den største tilslutning til partiet i denne valgperiode.

Men siden er det altså gået ned ad bakke hver eneste måned. Og med en opbakning på nu kun 4,5 pct. er K nu for første gang i Søren Papes tid som formand under det historisk dårlige valgresultat fra 2011 på 4,9 pct.

Dermed ligger K nu lidt dårligere i målingerne, end partiet gjorde i de sidste måneder med Lars Barfoed som formand.

Ud over de Konservatives tilbagegang er der ikke de store ændringer i november-målingerne. Blå blok har nu et forspring på 54,8 pct. imod 45,0 pct. til rød blok. Mandatmæssigt hedder forspringet 95-80 i blå favør.

Læs hele analysen på Altinget: Christiansborg her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024