Pape: Vi skulle skrive under – eller forlade lokalet

KAMPFLY: Den nye aftale om at købe 27 nye kampfly udsulter Forsvaret, mener K-formand Søren Pape Poulsen. Han kritiserer regeringen for hastværk.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der var drama torsdag, da aftalen om køb af nye kampfly faldt på plads. Konservative var overraskende ikke en del af aftalen, og partiets forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, fortalte lige efter exittet fra forhandlingerne, at man var blevet smidt ud.

Og Konservatives formand Søren Pape Poulsen bakker op og fortæller nu, at det var et underligt forhandlingsforløb, hvor der ikke var tid til indvendinger.

”Det er et af de største offentlige indkøb i Danmarks historie, og derfor undrer det os også, at beslutningen absolut skulle træffes efter kun ét forhandlingsmøde af halvanden times varighed,” siger Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Holstein: Kampfly-aftale uden Konservative er ekstremt overraskende

Han anklager regeringen for at haste en aftalen om købet af kampfly igennem.

”Vi bad om, at vi i det mindste kunne få et møde mere og se på sagen igen, men det blev afvist. Vi fik at vide, at vi kunne skrive under – ellers måtte vi forlade lokalet. Vi blev kort sagt smidt ud,” siger Pape.

Regeringen landede torsdag aftalen om at købe 27 F-35-kampfly med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale. Købet bliver finansieret inden for forsvarsforliget, men det er urealistisk, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

LÆS OGSÅ: Måling: Flertal af vælgerne siger nej til nye kampfly

Han mener, at det er urealistisk, at piloter skal være udsendt i otte måneder, som er dobbelt så meget som i dag. Samtidig stiller han spørgsmålstegn ved, at de nye fly vil gå mindre i stykker. Og derfor mente Konservative, at der skulle flere penge til Forsvaret, hvilket i sidste ende betød, at partiet måtte forlade forhandlingerne.

”Aftalen udsulter Danmarks forsvar. Den stiller os ringere i forhold til Nato, den vil presse forsvarets ansatte, den udsulter to ud af tre værn og skader alle tre, og den betyder nedskæringer på forsvarsområdet i fremtiden,” siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

”Jeg frygter, at vi kommer til at se kasernelukninger, og derfor ville vi have tilført Forsvaret de nødvendige flere midler,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00