Pape vil give Orbán det røde kort, hvis han ikke siger undskyld

TRUSSEL: Konservative vil stemme Viktor Orbán og hans Fidesz-parti ud af det europæiske konservative EPP-parti, hvis han ikke makker ret og beklager kontroversiel kampagne. 

BRUXELLES: Formanden for Konservative, Søren Pape Poulsen, vil smide Ungarns premierminister, Viktor Orbán, og hans Fidesz-parti ud af den konservative kristendemokratiske EPP-familie, hvis der ikke snart kommer andre boller på suppen.

”Hvis han ikke skal have det røde kort, så skal han rette ind,” lyder det fra Søren Pape Poulsen, der fredag var til møde med sine europæiske justitsministerkolleger i Bruxelles.

”Jeg har i lang tid abonneret på holdningen om, at det var bedst at holde ham inde i partiet, så vi kan styre bare en smule af, hvad han gør. Men alle kan se, at det bliver sværere og sværere at beholde ham, når han agerer, som han gør,” siger Søren Pape Poulsen.

Den konservative formand vil derfor stemme for at smide Orbán ud af EPP, hvis han ikke ”retter ind”.

Ser mørkt ud  
Konkret kræver Søren Pape Poulsen, at Orbán siger undskyld for sin skattefinansierede smædekampagne mod EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der også er medlem af EPP.

I kampagnen beskylder han den jødisk-ungarske multimilliardær George Soros og Juncker for at stå bag en hemmelig plan, der skal sende tonsvis af immigranter til Ungarn.

”Han er nødt til at gå ud og beklage den måde, han har arbejdet på. Og han må give os nogle demokratiske garantier for, hvordan han vil opføre sig i fremtiden,” siger Søren Pape, der dog ikke nærer de store forventninger til Orbáns velvilje.

”Det ser mørkt ud for Orbán lige nu. Han skal i hvert falde øve sig på nogle gode forklaringer og i handling vise, at han vil en anden stil end den, han kører lige nu.”

Fidesz-partiet står i de seneste meningsmålinger til at få 14 mandater ved det kommende europaparlamentsvalg. Samlet set står EPP-gruppen til en markant tilbagegang. 

Søren Pape Poulsen påpeger, at ”det ikke handler om, at vi (EPP, red.) skal være så store som muligt”.

Det handler tværtimod om at have "fælles konservative kristendemokratiske værdier".

”Vi skal jo ikke være enige om alt. Men vi har nogle værdier, som vi skal stå på mål for. Og når det begynder at lugte af antisemitisme og modstand mod minoritetsgrupper, så er vi nået dertil, hvor vi hejser pegefingeren," siger Søren Pape Poulsen.

Har ikke været markant   
Orbáns EPP-skæbne bliver beseglet 20. marts, hvor formændene for Europas konservative og kristendemokratiske partier skal diskutere sagen. Det foregår ved et EPP-topmøde i Bruxelles.

Punktet om en eventuel eksklusion af Orbán er kommet på dagsordenen, efter 12 konservative partiformænd har sendt et brev til præsidenten i EPP, hvor de anmoder om at få Orbán smidt på porten.

Blandt brevskriverne finder man formændene for det svenske Moderaterne og det norske Høyre.

Søren Pape Poulsen har ikke sendt et lignende brev til EPP-præsidenten, Joseph Daul.

Han har derimod holdt sig tæt til den tyske CSU’er og formand for EPP i Europa-Parlament, Manfred Weber. Weber har fordømt Orbáns udtalelser, men han vil først beslutte sig endeligt ved mødet 20. marts.

”Vi har forskellige behov, og der kan være forskellige grunde til, at man vælger den stil, man nu gør. Når jeg ikke har været ude og markere særligt markant, så er det jo ikke for at holde hånden under Orbán. Jeg mener, at et politisk parti bør have sine debatter internt,” siger Søren Pape Poulsen og fortsætter: 

"Forestil dig, at det var et dansk parti, der havde en intern konflikt. Så ville det da være mærkeligt, hvis man koncentrerede sig mere om at fortælle det til kameraerne og melde ud på kryds og tværs end at snakke om det internt. Jeg vil gerne respektere, at vi er et parti.”

Mere tysk end skandinavisk
Det er ikke første gang, at Konservative læner sig mere op ad de tyske konservative i CDU og CSU end deres nordiske søsterpartier.

Da EPP sidste år skulle vælge deres spidskandidat til posten som formand for EU-Kommissionen, pegede Søren Pape Poulsen på Manfred Weber fremfor finske Alexander Stubb, der ellers fik bred opbakning fra de andre nordiske og baltiske konservative. 

”Vi har mange lighedspunkter med Moderaterne og især med Høyre. Men jeg har kendt Manfred Weber i mange år, og han er en god, solid CSU’er, og på lange stræk er jeg meget enig med den konservatisme, han står for,” siger Søren Pape Poulsen. 

Viktor Orbán var også en upopulær herre i Bruxelles inden sin anti-Juncker-kampagne.

Han er især blevet kritiseret for at knægte ytringsfriheden og basale retsstatsprincipper i Ungarn.

Det er dog først i denne omgang, at hans fremtidige tilstedeværelse i EPP skal diskuteres formelt i partitoppen. 

Forrige artikel Finlands regering går af efter mislykket sundhedsreform Finlands regering går af efter mislykket sundhedsreform Næste artikel Tænketank i ny rapport: Intet argument for at beholde Radius i statens varetægt Tænketank i ny rapport: Intet argument for at beholde Radius i statens varetægt