Partier er enige om at ændre ordning for organdonation: "Den nuværende situation er uacceptabel"

Flere danskere dør hvert år, mens de forgæves venter på et nyt organ. Derfor er politikerne nu klar på at ændre ordningen for organdonation. Men hvilken ordning der er den bedste, er der ikke enighed om.

Sophie Løhde har talt varmt for en blød variant af ordningen aktivt fravalg. Det indebærer blandt andet, at pårørende skal have det sidste ord i forhold til organdonation. Arkivfoto.
Sophie Løhde har talt varmt for en blød variant af ordningen aktivt fravalg. Det indebærer blandt andet, at pårørende skal have det sidste ord i forhold til organdonation. Arkivfoto.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Det eneste, der ikke er i orden, er, hvis vi ikke gør noget.

Dén sætning – og det budskab – gik igen hos flere af partiernes sundhedsordførere, da man i Folketinget i sidste uge diskuterede forskellige modeller for organdonation.

Anledningen til debatten i folketingssalen var et borgerforslag stillet af Mads Sebbelov. Hans datters dødsfald har kastet ham ind i kampen om at ændre ordningen for organdonation.

Mads Sebbelov foreslår at vende den danske ordning om, så borgere fremover er automatisk tilmeldt som organdonor, medmindre man aktivt har fravalgt det. I dag er det sådan, at man skal tilmelde sig donorregisteret, hvis man vil være organdonor.

Han kan dog formentlig ikke regne med at få opbakning til sit forslag – men én ting kan han i hvert fald forvente, hvis politikernes løfter står ved magt: der kommer til at ske noget.

"Status quo er ikke en mulighed," slog sundhedsminister Sophie Løhde (V) fast fra Folketingets talerstol og fortsatte:

"Den nuværende situation er uacceptabel, og derfor skal vi nu bruge vores politiske kræfter sammen i fællesskab på at få styrket organdonationsområdet, og det håber vi fra regeringens side, at et bredt flertal i Folketinget er klar til."

Der er et paradoks i tilgangen til organdonation i Danmark. Mens kun en fjerdedel af befolkningen er tilmeldt donorregistret, har en holdningsundersøgelse fra Sundhedsstyrelsen vist, at 84 procent af danskerne har en positiv eller meget positiv holdning til organdonation.

Kontrasten i de tal illustrerer med al tydelighed, at der fra politisk side skal gøres mere for at få danskerne til at tage stilling, mener størstedelen af partierne.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00