Analyse af 
Erik Holstein

Partilederdebat: Klimaplan for landbruget og syriske flygtninge blandt de næste måneders stridspunkter

Regeringen er mere enig med oppositionen end med to af sine egne støttepartier i et par af de spørgsmål, der kommer til at dominere dagsordenen frem mod sommer. Det stod klart, efter tirsdagens partilederdebat i folketingssalen, der endnu ikke har fundet en helt vellykket form.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Efter mere end et år, hvor corona har domineret alt, er mere normale tider nu ved at indfinde sig i Folketinget. Det er igen områder som klima, udlændingepolitik og økonomisk ulighed, der er i fokus, og på de felter er der langt fra enighed mellem regeringen og dens støttepartier.  

S-regeringen har haft et fint samarbejde med støttepartierne, når det gælder corona-bekæmpelsen. Her har især Enhedslisten været begejstret for regeringens "ekstreme forsigtighedsprincip", men som det fremgik af Folketingets partilederdebat tirsdag, bliver forholdet mellem Enhedslisten og regeringen nok mere anstrengt i de kommende måneder.

Folketingets partilederdebatter er bygget op på den måde, at hver partileder kan holde et indlæg på et par minutter, hvorefter alle andre partiledere har mulighed for at udfordre ham med spørgsmål. I modsætning til den mere normale spørgetime til statsministeren har partilederne altså her mulighed for at duellere på kryds og tværs.

Landbrugskrigen
Helt som ventet fremhævede S-formand Mette Frederiksen den vellykkede danske corona-strategi allerede fra debatten start. Mette Frederiksen kan med rette sole sig i, at Danmark ikke alene har haft et lavt antal døde, men også en relativ lav ledighed og kun et begrænset fald i BNP.

Såvel Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen som den fremstormende konservative leder Søren Pape pressede lige så rutinemæssigt på for at undersøge mulighederne for hurtigere genåbning, noget statsministeren ikke ville afvise, hvis "man kan bevare kontrollen over smitten". Men så var der heller ikke meget mere krudt i den diskussion.

Derimod havde Jakob Ellemann et vist held med sin offensiv på landbrugsområdet. Ellemann havde allieret sig med fødevareforbundet (NNF), som han besøgte i sidste uge, og forbundets frygt for at miste arbejdspladser på grund af en klimaaftale kunne bruges effektivt af Ellemann.

Venstre-lederen rykkede regeringen for et landbrugsudspil, og han ønskede sikkerhed for, at en aftale om et mere klimavenligt landbrug ikke fører til, at man "jager arbejdspladser ud af landet". Samme linje fulgte Søren Pape.

Enhedslistens Mai Villadsen pressede på fra den anden side for at få en ambitiøs klimaplan. Enhedslisten har netop offentliggjort partiets egen plan, hvor en femtedel af landbrugsjorden tages ud og omdannes til skovbrug, græsning og grønne områder.

En hellig ko
Spørgsmålet om landbrugets bidrag til den grønne omstilling er totalt afgørende for at nå 70 procents målsætningen, og det er som udgangspunkt mere effektivt at tage landbrugsjorde ud end drastisk at omstille transportsektoren. Men landbruget er også et politisk sprængfarligt område, for flere partier er det nærmest en hellig ko. 

Hvis nogen var i tvivl om, hvor socialdemokraterne vil placere sig i det spil, kom der en tydelig afklaring i partilederdebatten: Mette Frederiksen går efter "et bredt forlig" med i hvert fald Venstre, men også gerne Konservative og Dansk Folkeparti. Kan man så også få Radikale og SF med ombord, er øvelsen lykkedes til fulde, mens det er svært at se et forlig, der er ambitiøst og grønt nok for Enhedslisten.

Et historisk rolleskift
De syriske flygtninge fyldte også meget i tirsdagens debat, og her var det opsigtsvækkende, hvordan rollerne blev byttet om:

Således var det S-leder Mette Frederiksen, der krævede en forsikring fra V-leder Jakob Ellemann om, at hans parti fortsat står bag en stram udlændingepolitik. En helt utænkelig situation for få år siden. Ikke overraskende skyndte Ellemann sig at give forsikringen.

Mette Frederiksens udfald var dog mere end et rent taktisk drilleri. Regeringen har en interesse i at markere en meget bred opbakning bag dens udlændingepolitik, nu hvor det bliver svært. 

Sagen om børnene i de syriske lejre er ekstrem vanskelig for regeringen, og det samme er den aktuelle diskussion om den tilsyneladende velintegrerede syriske gymnasiepige, der nu får inddraget opholdsgrundlaget. Det sker, fordi Flygtningenævnet vurderer, at der er relativt fredeligt i Damaskus-området, hvor pigen kommer fra.  

Det er lille hjørne af udlændingepolitikken, hvor støtten til strammer-linjen vakler i store dele af befolkningen. Der kan komme nye fakkeltog med gymnasiekammerater, og rektoren på stedet har ligeledes protesteret.

Kan ikke tvangsudsende                 
For regeringen er der ikke nogen gode løsninger. Man kan ikke behandle flygtninge anderledes, fordi deres sag kommer i medierne - og regeringen vil under ingen omstændigheder opgive princippet om, at flygtninge skal rejse tilbage, når der bliver fred i deres hjemlande. På det punkt står der stadig et bredt flertal bag det "paradigmeskifte", Dansk Folkeparti aftalte med Lars Løkke Rasmussen i VLAK-regeringens sidste tid.

Dilemmaet bliver ikke mindre af, at regeringen og et stort flertal i Folketinget nægter at anerkende Assad-regimet og derfor ikke kan tvangsudsende flygtninge til Syrien. Hvad vil regeringen egentlig gøre ved det, spurgte DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Her viste formatet for partilederdebatten sin svaghed, for der gives kun 30 sekunder til svaret. Det giver gode - alt for gode - muligheder for at svare udenom. Det benyttede Mette Frederiksen sig omgående af - og selvom Thulesen senere forsøgte at afæske Jakob Ellemann svar på det samme spørgsmål, blev også Venstre-formanden ham svar skyldig.

Debatten om hjemsendelse af de syriske flygtninge bliver med stor sikkerhed intensiveret i den kommende tid.  

Dansktoppens mester
Thulesen var også involveret i partilederdebattens mest pudsige ordveksling, da han blev udfordret på hjemmebanen af Enhedslisten nye leder Mai Villadsen.
For vidste Thulesen mon, hvem der ligger nummer 1 på Dansktoppen, ville Villadsen vide.

DF-formanden kunne sin dansktop-liste og måtte tilstå, at førstepladsen indehaves af det tidligere folketingsmedlem fra Enhedslisten, Finn Sørensen, der med sangen "Sæt lærkesletten fri" har fået en protestsang mod byggeriet på Amager Fælled på toppen af poppen. At Finn Sørensens musikalske præstation næppe ville falde i kammerat Lenins smag, er så en anden sag.  

Drilleriet illustrerede meget godt debattens uformelle tone, hvor selv repræsentanter fra Folketingets yderfløje kan tage gas på hinanden. På det plan fungerer partilederdebatten i Folketinget bedre end de mere stive tv-debatter op til valgene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00