Patienter og læger frygter politisk styring af forskning

FORSKNING: Danske Patienter og Lægeforeningen mener, at regeringen sikrer alt for lidt politisk uafhængighed til det institut, der opstår ved sammenlægningen af Dansk Sundhedsinstitut, KREVI og AKF.
Danske Patienter mener, at efter efterfølgeren til Dansk Sundhedsinstitut og AKF bør have samme armlængde til politikerne som Det Økonomiske Råd.
Danske Patienter mener, at efter efterfølgeren til Dansk Sundhedsinstitut og AKF bør have samme armlængde til politikerne som Det Økonomiske Råd.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen må lave en række ændringer i det lovforslag, der skal fusionere Dansk Sundhedsinstitut, KREVI og AKF til ét statsligt analyse- og forskningsinstitut.

Det mener man både hos Lægeforeningen og Danske Patienter efter at have læst regeringens udkast til lovforslaget.

"Det er bekymrende, at man med lovforslaget lægger op til, at instituttet meget direkte vil blive udsat for politisk styring. I lovforslaget fremgår det, at økonomi- og indenrigsministeren skal godkende institutionens årsprogram. Desuden står der, at analyser og forskningsrapporter senest 14 dage inden offentliggørelse skal sendes til ministeren. De to bestemmelser bør fjernes fra lovforslaget," siger Lars Engbjerg. Danske Patienter ser hellere, at det kommende institut får samme vilkår som Det Økonomiske Råd (vismændene), hvor uafhængigheden er mere markant sikret i forhold til politikerne.

Læger: Helt afgørende med uafhængighed 
Også Lægeforeningen mener, at uafhængigheden bør sikres bedre.

"Det er helt afgørende, at det nye institut har den nødvendige uafhængighed, og at der er armslængde mellem de faglige miljøer og den overordnede ledelse. Derfor er vi bekymrede over, at bestyrelsen tilsyneladende er meget tæt på, hvordan forskningen konkret tilrettelægges," siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.
 
I lovforslaget lægges der op til, at bestyrelsen skal bestå af repræsentanter fra offentlige institutioner. Danske Patienter anbefaler dog på det kraftigste, at bestyrelsen også får et eller flere medlemmer, der er tættere på sundhedsvæsnet i praksis.

"For at øge troværdigheden og sikre kvalitet i analyserne, er det afgørende at bestyrelsessammensætningen repræsenterer de relevante aktører på sundhedsområdet. Her tænker jeg blandt andet på læge- og patientforeninger," siger Lars Engberg.

Danske Patienter og Lægeforeningen har ikke samarbejdet om at skrive høringssvar til lovforslaget. Men begge organisationer har været ude at kritisere, at den nye institution modsat DSI ikke må lave analyser og andre opgaver på bestilling fra eksempelvis interesseorganisationer.

Søgaard: Det skal også virke i dagligdagen
Men til Dagens Medicin har Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyst, at det vil være muligt.

"Det er godt, hvis det forholder sig sådan. Men selv med den bedste vilje, kan man ikke læse det ud af lovforslaget," siger Lars Engberg. Han håber, at muligheden vil være klart beskrevet i næste version af lovforslaget.

DSI's nuværende direktør, Jes Søgaard, mener sammenlægningen er en god ide. Til Dagens Medicin giver han udtryk for, at han mener, at det ny institut med den kommende lov er sikret uafhængighed. Men instituttet kan sagtens tabe troværdigheden alligevel, påpeger han.

"Når vi bliver placeret direkte under en minister, er der en risiko for at blive beskyldt for ikke at være uafhængig, fordi delresultater kan bruges imod en. Vi skal ikke opfattes som en revisionskontrol, der overvåger dem. Men den tillid bygger på, at man arbejder tæt sammen i dagligdagen. Rollen som uafhængig er allerede skrevet ind i loven, men det er i dagligdagen, det skal fungere, og hvis det ikke fungerer, så fungerer hele konstruktionen ikke," siger Jes Søgaard til Dagens Medicin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Engberg

Fhv. formand, Danske Patienter, fhv. overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

0:000:00