Patientforening får kritik for industri-samarbejde

TROVÆRDIGHED: Danske Patienter finder det stærkt problematisk, at Prostatakræftforeningen medvirker i Bayers kampagne for kræftlægemiddel. Pr-virksomheden Effector kritiseres for ikke at oplyse om Bayers rolle.
Direktør i Danske Patienter, Morten Freil, mener Prostatakræftforeningen skaber tvivl om, hvorvidt de taler patienternes eller industriens sag, når de medvirker medicinalvirksomhedernes pr-meddelelser.
Direktør i Danske Patienter, Morten Freil, mener Prostatakræftforeningen skaber tvivl om, hvorvidt de taler patienternes eller industriens sag, når de medvirker medicinalvirksomhedernes pr-meddelelser.Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Danske Patienter kritiserer Prostatakræftforeningen for dens arbejde med at få kræftlægemidlet Xofigo godkendt til brug på danske sygehuse.

Prostatakræftforeningens formand har nemlig for nyligt udtalt sig positivt om midlet i to pressemeddelelser udsendt af pr-bureauet Effector.

Direktør for Danske Patienter, Morten Freil, mener, at Prostatakræftforeningen risikerer at skade sin troværdighed.

"Det er dybt problematisk, når en patientforening udtaler sig i en pressemeddelelse udsendt af et PR-bureau, der primært arbejder for medicinalvirksomheder. Helt naturligt så opstår der en tvivl, om det er udsendt i patienternes eller producentens interesse," siger Morten Freil.

En patientforening kan jo sagtens have en ærlig interesse i, at et nyt effektivt lægemiddel bliver taget i brug. Men det er meget vigtigt, at patientforeningerne passer på deres troværdighed og holder armslængde til industri-interesser.

Morten Freil
Direktør, Danske Patienter

Kritikken har udgangspunkt i en pressemeddelelse udsendt 21. januar 2014 af Effector, hvor formanden for Prostatakræftforeningen, K.B. Madsen, er bekymret. Han frygter, at koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) på et kommende møde vil afvise, at midlet Xofigo skal bruges på danske hospitaler.

"Vi forventer godkendelse i næste uge, når KRIS skal vurdere det nyeste lægemiddel på prostatakræftområdet Xofigo. Alligevel er vi en smule urolige for udfaldet, da vi tidligere har set nye og innovative lægemidler blive afvist trods anbefaling fra diverse ekspertgrupper......Vi har hørt om Xofigos fortræffelige egenskaber i flere år, så det er derfor meget beklageligt, hvis det ikke bliver tilgængeligt for de danske patienter," sagde formanden for Prostatakræftforeningen K.B. Madsen blandt andet i pressemeddelelsen.

Formand overrasket over kritik
Da Altinget.dk første gang kontakter K.B. Madsen, er han uforstående overfor Danske Patienters kritik af at medvirke i pressemeddelelsen. Og han ser ingen grund til at ændre praksis fremover.

Ifølge K. B. Madsen var motivationen for at deltage et stærkt ønske om, at prostatakræftpatienterne får adgang til de mest effektive kræftlægemidler.
"Det er ikke sådan, at vi støtter en bestemt virksomheds produkter. Vi ville gerne udtale os, da kræftlæger med speciale i prostatakræft anbefalede brugen af Xofigo," siger K. B. Madsen.

Han peger på, at patientforeningen modtager penge fra en stribe konkurrerende lægemiddelproducenter. Og foreningen har derfor ifølge formanden ikke nogen særlig interesse i at hjælpe bestemte virksomheder. Ifølge ham går støtten primært til oplysningsarrangementer om prostatakræft.

Freil: Ærgerlig sag
Morten Freil finder sagen ærgerlig.

"En patientforening kan jo sagtens have en ærlig interesse i, at et nyt effektivt lægemiddel bliver taget i brug. Men det er meget vigtigt, at patientforeningerne passer på deres troværdighed og holder armslængde til industri-interesser," siger Morten Freil.

Han er samtidig også stærkt kritisk over, at det i de to pressemeddelelser ikke fremgår, at det er Bayer, som producerer Xofigo, der har hyret Effector. Bayer er slet ikke nævnt i de to pressemeddelelser.

"Dermed er det skjult lobbyisme, når det ikke står klart, hvem der står bag. På den måde bliver patienterne taget som gidsler," siger Morten Freil.

Effector-direktør: Stor fejl
Administrerende direktør i Effector, Elisabeth Tissot Ludvig, afviser, at der kan være tale om skjult lobbyisme. Ifølge hende er man i Effector generelt helt åbne om, hvem de arbejder for. Hun forklarer, at det er en stor og meget beklagelig, enkeltstående fejl, da Altinget.dk spørger hende, hvorfor Bayer ikke er nævnt i den første pressemeddelelse.

"Det skal naturligvis fremgå klart og tydeligt, hvem vi arbejder for, og hvilke interesser vi repræsenterer. Det er en helt grundlæggende del af vores samarbejde med alle kunder. Bayer har naturligvis forventet, at de stod som klar afsender. Så det er en klar fejl fra vores side ," siger Elisabeth Tissot Ludvig.

Morten Freil mener dog, at praksis om at det skal stå klart, hvem der står bag pr-tiltag, er så grundlæggende, at det er svært at bortforklare.
"Det er en fejl, som bare ikke må ske," mener han.

Effector-direktør: Endnu en stor fejl
Efter mødet i Koordineringsrådet udsendte Effector imidlertid endnu en pressemeddelelse, hvor K.B. Madsen udtalte sig. Heller ikke her var Bayers navn nævnt. Men det er også en fejl, fastslår Elisabeth Tissiot Ludvig, i et nyt interview med Altinget.dk.

"At det heller ikke fremgår i den pågældende pressemeddelelse, er en alvorlig fejl fra vores side. Det er jeg helt enig med Morten Freil i. Jeg er meget ked af denne menneskelige fejl og den negative effekt, den har både for Bayer og os selv. Jeg har indskærpet Effectors retningslinjer om tydelig afsender i al korrespondance overfor medarbejderne," siger Elisabeth Tissiot Ludvig.

Bayer raser
Hos Bayer tager external affairs manager Tue Hansen stærkt afstand fra det faktum, at Bayer ikke var nævnt i pressemeddelelsen. 

"Det er helt uden for skiven. Vi instruerer altid pr-bureauerne i, at det i skriftlige og mundtlige kontakter til journalister skal fremgå klart, at det er os som står bag. Vi har jo intet at skjule. Vi er jo stolte af, at vi laver effektive lægemidler," siger Tue Hansen, der nu vil indkalde ledelsen i Effector til et møde om forløbet.

"Jeg kan forstå, at der er tale om en menneskelig fejl. Men det er en ledelsesmæssig opgave hos pr-bureauerne at sikre, at de overholder de retningslinjer, de laver med os. Det er en fejl, som ikke må ske," siger Tue Hansen.

To dage efter at være blevet interviewet af Altinget.dk, kontakter K. B. Madsen Altinget.dk efter at have talt med Elisabeth Tissiot Ludvig. Han er overrasket over, at Bayers navn ikke fremgår af pressemeddelelserne.
"Jeg var sikker på, at deres navn ville fremgå tydeligt i en endelig version. I Prostatakræftforeningen ville vi aldrig have sendt en pressemeddelelse ud uden at angive det. Men jeg står helt inde for det jeg er citeret for," siger K.B. Madsen.

Dokumentation

Her ses de to pressemeddelelser som Effector udsendte om Xofigo:


Pressemeddelelse nummer 1 udsendt 21. januar 2014:

Bekymring forud for KRIS møde
Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) tager d. 5. februar stilling til det nyeste lægemiddel mod prostatakræft Xofigo (radium-223 dichlorid).

KRIS er tidligere blevet anklaget for at forhindre prostatakræftpatienter i at få behandling med ny medicin for at spare penge. Det skabte bl.a. voldsom offentlig debat, da KRIS sidste år afviste at anbefale tre kræftlægemidler, herunder et kræftlægemiddel til patienter med prostatakræft.

Formand for Prostatakræftforeningen, K.B. Madsen, håber ikke, at afvisningen af ét prostatakræftlægemiddel er udtryk for en generel nedprioritering på området. Han peger på, at den nye behandling Xofigo, som allerede er godkendt i EU til livsforlængende og lindrende behandling af uhelbredeligt kræftsyge mænd, er en vigtig milepæl på området og derfor bør opnå KRIS' anbefaling til national ibrugtagning i Danmark.

"Vi forventer godkendelse i næste uge, når KRIS skal vurdere det nyeste lægemiddel på prostatakræftområdet Xofigo. Alligevel er vi en smule urolige for udfaldet, da vi tidligere har set nye og innovative lægemidler blive afvist trods anbefaling fra diverse ekspertgrupper. Prostatakræft med spredning til knoglerne er en alvorlig tilstand, hvor der i dag er et stort behov for forbedret behandling. Vi har hørt om Xofigos fortræffelige egenskaber i flere år, så det er derfor meget beklageligt, hvis det ikke bliver tilgængeligt for de danske patienter", forklarer formand for Prostatakræftforeningen, PROPA, K.B. Madsen.

Den radioaktive behandling Xofigo virker lokalt og bestråler kræften indefra. Xofigo gives som injektion og indeholder radioaktive alfapartikler, som leder behandlingen frem til knoglerne, der hvor kræftsvulsterne befinder sig.

Med venlig hilsen

Kommunikationskonsulent
www.effector.dk

Pressemeddelelse nummer 2 udsendt 10. februar 2014:

Ny, livsforlængende behandling mod prostatakræft godkendt.

KRIS har netop godkendt det nye kræftlægemiddel, Xofigo®, som standardbehandling til patienter med prostatakræft med spredning til knoglerne. Xofigo® består af det radioaktive Radium223 diklorid, som dræber kræftcellerne ved lokal stråling.

Danske Regioners koordineringsråd for ibrugtagning af sygehusmedicin, KRIS, har netop godkendt Xofigo® (Radium-223 diklorid) som standardbehandling til patienter med kastrationsresistent prostatakræft med knoglemetastaser.

Hvert år rammes omkring 4.400 mænd af prostatakræft, mellem 1 og 1.120 dør af sygdommen. Det gør prostatakræft til den hyppigste kræftform blandt danske mænd. Med godkendelsen af Xofigo® får disse patienter nu en ny behandlingsmulighed, når antihormonbehandlingen ikke længere er tilstrækkelig. Placeringen af Xofigo i forhold til de hidtil anvendte lægemidler skal ske i regi af RADS, som nu skal revurdere behandlingsvejledningen for metastatisk kastrationsresistent prostatacancer.

KRIS' afgørelse sendes nu til regionerne, så lægemidlet kan tages i brug på landets kræftafdelinger. Det glæder formanden for Prostatakræftforeningen i Danmark, KB Madsen:

"Prostatakræft med spredning til knoglerne er en alvorlig tilstand, hvor der længe har været behov for nye og bedre behandlinger. Vi har hørt om Xofigos gode egenskaber i flere år, og det er derfor meget glædeligt, at det nu bliver tilgængeligt for de danske patienter. Det giver læger og patienter et nyt behandlingsalternativ, når sygdommen har spredt sig. Som smertelindring vil Xofigo også gøre en væsentlig forskel for patienterne, da ubehandlede knoglemetastaser i forbindelse med prostatakræft giver voldsomme smerter, forklarer formand for Prostatakræftforeningen, Propa, K.B. Madsen.

Xofigo® indeholder det aktive stof Radium-223 diklorid (Radium-223) og er det første radioaktive, behandlende lægemiddel, som udsender alfapartikler rettet mod knoglemetastaser. Radium ligner fysisk-kemisk kalcium, som er hovedbestanddelen i knoglerne. Denne lighed betyder, at Radium-223 efter injektionen selv finder frem til knoglevævet, hvor det gennem lokal stråling angriber kræftcellerne med minimal påvirkning af det omkringliggende væv.

Det kliniske fase III studie, ALSYMPCA, som ligger til grund for godkendelsen, viser, at Xofigo® mediant forlænger levetiden for patienter med symptomatiske metastaser fra godt 11 måneder til knapt 15 måneder. De patienter, der blev behandlet med Xofigo®, var også længere om at udvikle tegn og symptomer på fremadskridende sygdom som f.eks. knoglebrud og smerter i knoglerne.

Kilder:
1) http://www.cancer.dk/sundskole/hvaderkraeft/kraeftsygdomme/prostatakraeft/
2) http://dk.movember.com/mens-health/prostate-cancer
Med venlig hilsen

Bredgade 25F
DK-1260 Copenhagen K

www.effector.dk
Følg med i de vigtigste nyheder fra sundhedsindustrien og diskutér dem med ligesindede på vores nye Facebook-side: www.facebook.com/effektfuld.sundhedskommunikation


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

0:000:00