Pelle Dragsted får Ting-prisen for god kommunikation: ”Det er jo som at vinde P3 Guld for politiske nørder”

Enhedslistens chefideolog har formået at forvandle partiets tankegods til en moderne og bred fortælling, og så har han tilmed haft modet til at justere sin politik i en krisetid. Sådan lyder begrundelsen for at tildele ham årets Ting-pris.

Onsdag morgen overrakte Altingets chefredaktør Jakob Nielsen (tv.) Ting-prisen for god kommunikation til Enhedslistens Pelle Dragsted (th.).
Onsdag morgen overrakte Altingets chefredaktør Jakob Nielsen (tv.) Ting-prisen for god kommunikation til Enhedslistens Pelle Dragsted (th.).Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ida Elmdal Thagesen

Pelle Dragsted er vinder af årets Ting-pris, som Altinget hvert år uddeler til en politiker, der med sin kommunikation har været med til at fremme danskernes forståelse af dansk eller europæisk politik.

Prisen blev onsdag overrakt i Altingets gårdhave, hvor de to andre nominerede, Alternativets Franciska Rosenkilde og SF’s Jacob Mark, også var til stede.

Chefredaktør Jakob Nielsen begrundede i en tale valget med, at Pelle Dragsted det seneste år har haft mod nok til at flytte både sit parti og sig selv:

"Da krigen i Ukraine brød ud, måtte Dragsted i løbet af få dage justere sin position - det foregik i fuld offentlighed. Det kendetegner en ægte debattør, at man ikke forsvinder fra debatten, når det bliver svært," lød det fra Jakob Nielsen, som tilføjede:

"Dragsted har formået at omsætte Enhedslistens politiske tankegods til en moderne fortælling. Han har gjort sig det besvær at udgive en bog, Nordisk Socialisme, om sin politiske tænkning, som ikke blot opremser kendte standpunkter, men derimod gentænker partiets position."

Fakta

Ting-prisen gives til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg eller EU kommer tættere på vælgerne. Med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur lavet specielt til prismodtageren af kunstneren Hans Pauli Olsen.

Årets jury består af Altingets chefredaktør Jakob Nielsen, digital rådgiver Astrid Haug samt kommunikationschef i Danske Havne, Søren Søndergaard, der har en fortid som pressechef i Dansk Folkeparti.

Juryen har fra start haft et ønske om, at nomineringerne viser en spredning i det politiske spektrum. Men i år har det været en udfordring at finde egnede "ikke-socialistiske" kandidater, mente Jakob Nielsen.

"Måske er det vores uformåenhed som jury? Eller også er det yderligere et tegn på den krise, borgerlige partier under ét befinder sig i," sagde han.

En grøn fornyer og en Facebookstjerne var nominerede

Derfor var de to andre nominerede fra samme side af det politiske spektrum som Dragsted. Det var SF’s stemmesluger og facebookstjerne, Jakob Mark, samt Alternativets fornyer, Franciska Rosenkilde.

Jacob Mark har "den sjældne evne at få opmærksomhed på Facebook uden at sprede vrede. Hemmeligheden er, at han er godt inde i sagerne, og så bliver det nemmere at tale om dem," forklarede Jakob Nielsen.  

SF’eren istemte, at hans strategi har været at kommunikere om emner, han ved meget om: "Jeg har brugt energi på at opbygge viden om især børn- og ungeområdet og så kommunikere inden for det emne. På den måde får jeg fortalt, hvad jeg står for."

Franciska Rosenkilde "burde være nomineret til Nobelprisen for at ophæve den politiske tyngdelov, som ellers bestemte, at Alternativet aldrig kunne rejse sig igen", sagde Jakob Nielsen om nomineringen af Å-partilederen og tilføjede: "Det gjorde de ikke mindst, fordi de i spidsen havde en politiker, der formåede at kommunikere tydeligt om det politiske projekt."

Læs også

"Jeg vil ikke bare på samme måde som Jacob Mark kunne tro på, at folk allerede nu ved, hvad jeg står for. Til gengæld har den lange valgkamp været god for Alternativet, for så har vi igen og igen fået mulighed for at kommunikere vores politiske projekt," sagde hun.

Pelle Dragsted: "Det er jo lidt ligesom at vinde P3 guld for politiske nørder"

Men det blev Dragsted, der løb med sejren: "Tusind tak. Det er jo lidt ligesom at vinde politiske nørders P3 guld, " sagde han, da han fik overrakt prisen på scenen.

"Der er ved at etablere sig et helt nyt politisk landskab på Borgen", sagde han. "Det er vigtigt, at der stadig kommer til at være politiske stemmer, der udfordrer den dyne af konsensus, der er ved at lægge sig over Danmark. Det er vigtigt, at vi er nogle, der bliver ved med at udfordre de præmisser, som lægges til grund for politikudviklingen", sagde han.

"Og så er det selvfølgelig vigtigt at vi lytter til hinanden, anerkender hinanden og indrømmer, når vi er i tvivl om noget," afsluttede han.

Se hele Pelle Dragsteds tale her:

 

Fakta

Tidligere prismodtagere:

2004: Lene Espersen (K)

2005: Helle Thorning-Schmidt (S)

2006: Villy Søvndal (SF)

2007: Pia Kjærsgaard (DF)

2008: Morten Østergaard (R)

2009: Bertel Haarder (V)

2010: Søren Pind (V)

2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

2012: Mette Frederiksen (S)

2013: Henrik Sass Larsen (S)

2014: Pia Kjærsgaard (DF) 

2015: Uffe Elbæk (ALT)

2016: Zenia Stampe (R)

2017: Lars Løkke Rasmussen (V)

2018: Margrethe Vestager (R)

2019: Mattias Tesfaye (S)

2020: Mette Frederiksen (S)

2021: Karsten Lauritzen (V)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Astrid Haug

Digital rådgiver, forfatter, forperson, Unicef Danmark, bestyrelsesmedlem, Symbion, LTP Group, SKI Group, Veras Vintage, Re-Zip, Nørrebro Teater
cand.mag. i medievidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00