Pelle Dragsted vil have gratis tandlæge og flere almene boliger på Frederiksberg: Klar til at sætte skatten op

Enhedslistens tidligere chefstrateg satser på at stille op til byrådet på Frederiksberg ved kommunalvalget. Han drømmer om en kommune med bedre forhold for de ældste, flere almene boliger og solceller på offentlige tage.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Et Frederiksberg med gratis tandlægehjælp til unge, nye almene boliger på den gamle hospitalsgrund, særlige rettigheder til de ældre om for eksempel mere hjælp til at komme i bad eller en årlig hovedrengøring. Og om nødvendigt en kommuneskat, der er lidt højere end i dag.

Det er nogle af de idéer, det tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Pelle Dragsted, tager med sig ind i en kommende kommunal valgkamp.

Han har nemlig torsdag annonceret, at han håber at være på stemmesedlen for Enhedslisten på Frederiksberg ved valget den 21. november.

Efter mere end 100 år med konservativt styre på Frederiksberg vejrer de røde partier morgenluft, efter at konservative var tæt på at tabe magten ved det seneste valg og siden har sagt farvel til borgmesteren gennem ti år, Jørgen Glenthøj (K).

Og nu satser en af venstrefløjens tunge profiler altså på, at magten kan tippe næste gang, og at han selv kan sidde med i byrådet som støtte for en socialdemokratisk borgmester.

”Hvis vi får et nyt flertal, skal det jo ikke bare være for at få en ny bykonge. Det skal være for at få et systemskifte og ryste posen, og en ny borgmester skal være forankret i et flertal, der tegner et fælles projekt,” siger Pelle Dragsted.

Han mener derfor, at et eventuelt nyt, rødt flertal på Frederiksberg bør indgå en aftale af samme type, som det forståelsespapir, Mette Frederiksen  (S) har formuleret sammen med støttepartierne, og som hun nu baserer sin regering på.

"Det er vigtigt, at flertallet sammen formulerer nogle pejlemærker eller løfter, så folk ved, hvad de får eller ikke får. Det vil være op til en forhandling, men det kunne for eksempel være, at vil gennemføre minimumsnormeringer på den rigtige måde, at vi vil give ældre nogle rettigheder, at vi ikke vil frasælge kommunens boliger, at vi ikke vil acceptere, at den sønderjyske by opkøbes af spekulanter, og at vi ikke vil privatisere svømmehallen," ridser Pelle Dragsted op.

Byg loftsrum om til boliger
Han er i øjeblikket udelukket fra at stille op til landspolitik på grund af Enhedslistens såkaldte rotationsprincip, der forbyder, at man genopstiller efter mere end syv år på Christiansborg som enten folkevalgt eller ansat.

I stedet vil han nu gøre sit til at få ført nogle af Enhedslistens mærkesager ud i livet lokalt.

Dragsted ser gerne, at Frederiksberg bliver en kommune, hvor man eksempelvis kan forsøge sig med at tilbyde gratis tandlægehjælp til borgere mellem 18 og 30 år, eller hvor man indfører nogle af de ældrerettigheder, partiet forgæves har forsøgt at få indført på landsplan.

For at bevare en blandet by vil han gerne have bygget flere almene boliger på Frederiksberg, hvor prisen på ejerboliger er blandt dem, der er steget mest voldsomt i Danmark i de seneste årtier. 

"Almene boliger er det allerbedste redskab mod opdelte byer og ulighed," siger Pelle Dragsted.

Han foreslår derfor blandt andet, at man bygger ovenpå mange af de eksisterende almene boliger.

Vil du have flere højhuse på Frederiksberg?

"Nej, men de bygninger, der er i to eller tre etagers højde, kan man måske give en ekstra etage, for eksempel ved at bygge loftsrummene om til boliger. Selvfølgelig i dialog med beboerne," siger Pelle Dragsted.

Han nævner også, at man økonomisk kan støtte almene boligselskaber, så de kan opkøbe eksisterende ejendomme. Og at man kan bygge almene boliger og ungdomsboliger på den grund, hvor Frederiksberg Hospital i dag ligger. Hospitalet lukker i 2023, og kommunen er i gang med overvejelserne om, hvad grunden derefter skal bruges til.

Flere solceller på tagene og højere skat
Den kommende byrådskandidat forventer også, at et eventuelt nyt flertal vil kunne blive enige om en række grønne tiltag, og at "det vil være et af de områder, hvor der vil være stor forskel mellem et rødt flertal og et konservativt styre".

"Det kunne for eksempel være, vi ville sætte mål for CO2-reduktioner og fremme af vedvarende energi. Det ville være interessant at se på, hvordan vi kan understøtte at få sat solceller op på både private og kommunale hustage, sikre gode vilkår for elbiler og udfase fossilbiler i vores kommune," siger Pelle Dragsted.

Hvor skal pengene til alle de her idéer komme fra?

"Der er allerede en del penge at finde i budgettet, fordi Frederiksberg år for år er endt med at bruge færre penge, end man reelt havde til rådighed, fordi man har underbudgetteret for en sikkerheds skyld. Det kan man holde op med. Og så er vi heller ikke afvisende over for at hæve skatten lidt. Frederiksberg har en af landets allerlaveste skatteprocenter".

Hvor meget er du klar til at hæve skatten?

"Vi har tidligere foreslået at hæve den med en halv procent, men det er jo op til et flertal at blive enige om. Og der er som sagt også andre muligheder for at finde penge, fordi man hidtil har været overforsigtig" siger Pelle Dragsted.

Læs også

"Magtbrynde" efter hundrede år med K
Han understreger, at hvis man sætter skatten op, skal man samtidig fortælle borgerne meget klart, hvad de vil få for de ekstra skattekroner. De skal så at sige øremærkes til noget bestemt, for eksempel en ret til flere bade om ugen til de ældste borgere.

Og så vil han bruge anledningen til at gøre op med det, han kalder "et lukket politisk system præget af magtbrynde" efter mange år med det samme parti ved magten.

"Vi skal have mere åbenhed og også inddrage borgerne mere. For eksempel kunne man inddrage borgerne i en debat om, hvad man gerne vil forbedre i kommune, hvis man vælger at sætte skatten en smule op," foreslår Enhedslisten-profilen.

Peger på S
Pelle Dragsted er ikke selv kandidat til ny bykonge, for "at Enhedslisten vil få borgmesterposten er for hypotetisk".

For Socialdemokratiet stiller Michael Vindfeldt op, mens Radikale peger på deres egen Lone Loklindt som borgmester. Konservative stiller med den siddende borgmester, Simon Aggesen, der som 31-årig fik posten, da Jørgen Glenthøj trak sig tilbage i 2019.

Hvad afgør, om Enhedslisten i tilfælde af et rødt flertal, peger på S eller R til borgmesterposten?

"Det er mest sandsynligt, at det vil blive Michael Vindfeldt, fordi S er betydeligt større end R. Det tror jeg også, de bliver næste gang. Men det politiske indhold er det vigtigste," siger Pelle Dragsted.

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 fik Konservative på Frederiksberg 37,1 procent af stemmerne. Socialdemokratiet blev næststørst med 16 procent. Enhedslisten fik 12,1 procent, Radikale 9,7 procent og Venstre 6,3 procent.

Endelig tog SF 6,2 procent, Alternativet 5,5 procent og Liberal Alliance 3,6 procent, mens Dansk Folkeparti fik 2,1 procent af stemmerne på Frederiksberg. 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Michael Vindfeldt

Borgmester (S), Frederiksberg Kommune

Simon Aggesen

Grundlægger og rådgiver, MELLEM, bestyrelsesmedlem, URBAN POWER
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00