Per Clausen: Tempoet i medierne er blevet højere

DE AFGÅENDE: Per Clausen stiller ikke op ved næste folketingsvalg. Han ser tilbage på en tid i Folketinget, hvor mediedækningen har skiftet tempo. Vi har stillet ham fem skarpe spørgsmål.

Per Clausen (EL) genopstiller ikke til Folketinget ved næste valg, men fortsætter med at være aktiv i politik – blandt andet i Aalborg Byråd.
Per Clausen (EL) genopstiller ikke til Folketinget ved næste valg, men fortsætter med at være aktiv i politik – blandt andet i Aalborg Byråd.Foto: Torkil Adsersen/Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanSine Riis Lund

Efter to valgperioder i Folketinget stiller Per Clausen, folketingsmedlem for Enhedslisten, ikke op til næste folketingsvalg. Men det betyder ikke, at han er færdig som politisk aktiv i Enhedslisten, forsikrer han. 

Vi har stillet Per Clausen fem spørgsmål om tiden i Folketinget og om, hvad han nu skal lave. 

Hvad er du mest stolt af at have været med til?

"Vi har fastholdt, at Danmark i sin klimapolitik stadigvæk har et meget højt ambitionsniveau i forhold til at overgå til vedvarende energi. Det er lykkedes at fastholde den retning på trods af meget kraftig modstand fra højrefløjen.

Fakta
DE AFGÅENDE
Op til det kommende folketingsvalg taler Altinget med nogle af de folketingsmedlemmer, som ikke genopstiller. Per Clausen er den anden i rækken. Jeppe Mikkelsen (R) var den første.

Se hele listen af afgående folketingsmedlemmer herunder.

Selvom de fleste partier er med i energiaftalen, så har det været en evig kamp at fastholde en ambitiøs målsætning. Jeg er stolt af, at det er lykkedes – trods alt, selvom det selvfølgelig godt kunne have været bedre."

Hvad har ærgret dig mest?

Muligheden for at begå fejl er blevet meget større, men pladsen til og accepten af, at der begås fejl, er blevet meget mindre, fordi alting hurtigt bliver eksponeret.

Per Clausen
Folketingsmedlem for Enhedslisten

"Det har været, at efter næsten fire år med en socialdemokratisk og radikal regering, er vi ikke kommet i gang med den grønne omstilling for alvor. Vi har lavet mange gode ting sammen med regeringen – små ting, vigtige ting, som peger i retning af en grøn omstilling. Men hvis du ser regeringens generelle økonomiske politik og generelle erhvervspolitik, så er den præcis lige så sort som VK-regeringens var.

Man kan sige, at de grønne fingeraftryk er blevet betydeligt større og mere perspektivrige. Men grundlæggende må man bare konstatere, at partiledelserne i Socialdemokraterne og Radikale ikke har forstået, at grøn omstilling burde gennemsyre politikken på alle områder. Derfor er den grønne omstilling stadig bare en niche ved siden af en helt almindelig og traditionel sort erhvervspolitisk udvikling.

Det ærgrer mig rigtig meget, fordi der faktisk har været enestående muligheder efter krisen til at gennemføre omstillingen på en række områder. Det har man forsømt."

Hvad er den bedste oplevelse, du som folketingsmedlem har fået?

"Den meget positive modtagelse, som Enhedslistens politiske synspunkter har fået de senere år. Ude i samfundet, når man møder mennesker, har vi fået en større og større oplevelse af, at der er en sammenhæng mellem det, vi mener, gør og siger, og det, som rigtig mange mennesker også mener.

Det har også sat sig igennem politisk, forstået på den måde, at man kan se det i meningsmålinger og valgresultater. Det er meget nemmere at komme ud og snakke med folk nu og sige, at man er fra Enhedslisten, end det var for ti år siden. Så det har været en fantastisk positiv udvikling."

Hvordan har politik forandret sig, mens du har siddet i Folketinget?

"Det øgede tempo i mediedækningen. TV 2 News er kommet, og hele udviklingen på internettet og de sociale medier i forhold til den politiske debat har gjort, at tempoet er blevet meget højere. Muligheden for at begå fejl er blevet meget større, men pladsen til og accepten af, at der begås fejl, er blevet meget mindre, fordi alting hurtigt bliver eksponeret.

Hastigheden og omsætteligheden i de politiske synspunkter er blevet meget stærkt forøget, og det påvirker selvfølgelig det hele. Det bliver vigtigt at være hurtig og præcis og måske mindre vigtigt at være grundig."

Hvad skal du lave nu?

"Jeg fortsætter jo med at være politisk aktiv, fordi jeg sidder i Aalborg Byråd for Enhedslisten. Og jeg bliver ved med at være politisk aktiv i Enhedslisten både lokalt og forhåbentligt også nationalt.

Jeg er blevet så gammel, at jeg ikke er tvunget til at lave lønarbejde igen. Derfor kan jeg give mig til det, som jeg har lyst til, og det vil nok være at fortsætte det politiske arbejde.

Der vil nok også blive lidt mere ledig tid, som jeg så kan bruge på at passe min kolonihave og få læst nogle flere bøger. Og så kan man rejse på tidspunkter, som ikke behøver at være i forbindelse med, at Folketinget holder ferie. Jeg håber i hvert fald på, at det vil give mig større frihed i hverdagen til at gøre de ting, som jeg har lyst til på de tidspunkter, hvor jeg har lyst til det."

Dokumentation

Blå bog: Per Clausen
Født 20. februar 1955 i Kongsvinger, Norge

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Enhedslisten i Østjyllands Storkreds fra 13. november 2007.
Folketingsmedlem for Enhedslisten i Nordjyllands Amtskreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007.

Parlamentarisk karriere
Medlem af Folketingets Præsidium fra 7. oktober 2014.
Formand for Enhedslistens folketingsgruppe 2009-2013.

Uddannelse og erhverv
Cand.phil. i samfundsfag, Aalborg Universitet, fra 1981 til 1988.
HF, VUC Aalborg, fra 1980 til 1981.
Realeksamen, Poul Paghs Gades Skole, 1972.

Sekretær, Enhedslisten, fra 2001 til 2004.
Formand, Dansk Magisterforening, fra 1994 til 2000.
Undervisningsassistent, Aalborg Universitet, fra 1990 til 1994.
VUC-lærer, fra 1990 til 1994.
Bestyrer, Tusindfryd, Aalborg, fra 1988 til 1989.
Fabriksarbejder, Aalborg, fra 1977 til 1981.
Militærnægter, Kompedal, 1976.
Bilarbejder, Göteborg, fra 1974 til 1976.
Vaskeriejer, Aulum, fra 1973 til 1974.
Vaskeriarbejder, Farsø, fra 1972 til 1973.

Tillidshverv
Talsmand i Kompedallejren og medlem af De Civile Værnepligtiges forretningsudvalg 1976.
Kasserer i SiD-Fabrik Ungdom, Aalborg 1976-1981.
Sekretær i De Arbejdsløses Fællesklub, Aalborg 1977-1981.
Medlem af arbejdsudvalget i Venstresocialisterne, Aalborg 1977-1988.
Sekretær i Faglig Ungdom, Aalborg 1978-1981.
Medlem af hovedbestyrelsen for Venstresocialisterne 1978-1983 og 1988-1990.
Medlem af styrelsen for Studenterrådet ved Aalborg Universitet 1982-1987.
Medlem af præsidiet i Danske Studerendes Fællesråd 1985-1987.
Medlem af Dansk Magisterforenings hovedbestyrelse 1989-1994 og 2003-2005.
Medlem af hovedbestyrelsen for Enhedslisten 1992-1999, 2001-2008 og fra 2010.
Medlem af bestyrelsen for Magistrenes Arbejdsløshedskasse fra 2000.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00