Per Clausen: Tempoet i medierne er blevet højere

DE AFGÅENDE: Per Clausen stiller ikke op ved næste folketingsvalg. Han ser tilbage på en tid i Folketinget, hvor mediedækningen har skiftet tempo. Vi har stillet ham fem skarpe spørgsmål.

Efter to valgperioder i Folketinget stiller Per Clausen, folketingsmedlem for Enhedslisten, ikke op til næste folketingsvalg. Men det betyder ikke, at han er færdig som politisk aktiv i Enhedslisten, forsikrer han. 

Vi har stillet Per Clausen fem spørgsmål om tiden i Folketinget og om, hvad han nu skal lave. 

Hvad er du mest stolt af at have været med til?

"Vi har fastholdt, at Danmark i sin klimapolitik stadigvæk har et meget højt ambitionsniveau i forhold til at overgå til vedvarende energi. Det er lykkedes at fastholde den retning på trods af meget kraftig modstand fra højrefløjen.

Selvom de fleste partier er med i energiaftalen, så har det været en evig kamp at fastholde en ambitiøs målsætning. Jeg er stolt af, at det er lykkedes – trods alt, selvom det selvfølgelig godt kunne have været bedre."

Hvad har ærgret dig mest?

"Det har været, at efter næsten fire år med en socialdemokratisk og radikal regering, er vi ikke kommet i gang med den grønne omstilling for alvor. Vi har lavet mange gode ting sammen med regeringen – små ting, vigtige ting, som peger i retning af en grøn omstilling. Men hvis du ser regeringens generelle økonomiske politik og generelle erhvervspolitik, så er den præcis lige så sort som VK-regeringens var.

Man kan sige, at de grønne fingeraftryk er blevet betydeligt større og mere perspektivrige. Men grundlæggende må man bare konstatere, at partiledelserne i Socialdemokraterne og Radikale ikke har forstået, at grøn omstilling burde gennemsyre politikken på alle områder. Derfor er den grønne omstilling stadig bare en niche ved siden af en helt almindelig og traditionel sort erhvervspolitisk udvikling.

Det ærgrer mig rigtig meget, fordi der faktisk har været enestående muligheder efter krisen til at gennemføre omstillingen på en række områder. Det har man forsømt."

Hvad er den bedste oplevelse, du som folketingsmedlem har fået?

"Den meget positive modtagelse, som Enhedslistens politiske synspunkter har fået de senere år. Ude i samfundet, når man møder mennesker, har vi fået en større og større oplevelse af, at der er en sammenhæng mellem det, vi mener, gør og siger, og det, som rigtig mange mennesker også mener.

Det har også sat sig igennem politisk, forstået på den måde, at man kan se det i meningsmålinger og valgresultater. Det er meget nemmere at komme ud og snakke med folk nu og sige, at man er fra Enhedslisten, end det var for ti år siden. Så det har været en fantastisk positiv udvikling."

Hvordan har politik forandret sig, mens du har siddet i Folketinget?

"Det øgede tempo i mediedækningen. TV 2 News er kommet, og hele udviklingen på internettet og de sociale medier i forhold til den politiske debat har gjort, at tempoet er blevet meget højere. Muligheden for at begå fejl er blevet meget større, men pladsen til og accepten af, at der begås fejl, er blevet meget mindre, fordi alting hurtigt bliver eksponeret.

Hastigheden og omsætteligheden i de politiske synspunkter er blevet meget stærkt forøget, og det påvirker selvfølgelig det hele. Det bliver vigtigt at være hurtig og præcis og måske mindre vigtigt at være grundig."

Hvad skal du lave nu?

"Jeg fortsætter jo med at være politisk aktiv, fordi jeg sidder i Aalborg Byråd for Enhedslisten. Og jeg bliver ved med at være politisk aktiv i Enhedslisten både lokalt og forhåbentligt også nationalt.

Jeg er blevet så gammel, at jeg ikke er tvunget til at lave lønarbejde igen. Derfor kan jeg give mig til det, som jeg har lyst til, og det vil nok være at fortsætte det politiske arbejde.

Der vil nok også blive lidt mere ledig tid, som jeg så kan bruge på at passe min kolonihave og få læst nogle flere bøger. Og så kan man rejse på tidspunkter, som ikke behøver at være i forbindelse med, at Folketinget holder ferie. Jeg håber i hvert fald på, at det vil give mig større frihed i hverdagen til at gøre de ting, som jeg har lyst til på de tidspunkter, hvor jeg har lyst til det."

,

Forrige artikel Jeppe Mikkelsen: Det bliver nok et på gensyn Jeppe Mikkelsen: Det bliver nok et på gensyn Næste artikel Danskerne har ikke hørt om direkte EU-demokrati Danskerne har ikke hørt om direkte EU-demokrati
Folkemødet: Hjælpepakker redder os fra konkurs

Folkemødet: Hjælpepakker redder os fra konkurs

ØKONOMI: Coronakrisen fik aflyst Folkemødet 2020. Det giver underskud i kassen, men hjælpepakkerne holder foreningen bag festivalen flydende. Nu arbejder de frem mod næste års Folkemøde.