Snu ræv ny departementschef i Sundhedsminsteriet

UDNÆVNELSE: Sundhedsministeriets nye departementschef, Per Okkels, kommer fra en stilling som direktør i Danske Regioner. Dermed får sundhedsministeren en garvet forhandler med stor sundhedspolitisk erfaring.
Per Okkels beskrives som en lun men også kontant nordjyde.
Per Okkels beskrives som en lun men også kontant nordjyde.Foto: rn.dk

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har ansat Per Okkels som departementschef i ministeriet. Han kommer fra en stilling som administrerende direktør i Danske Regioner og har tidligere været regionsdirektør i Region Nordjylland samt Amtsdirektør i Nordjyllands Amt.

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse, Astrid Krag (SF), udtaler:

"Jeg er meget glad for, at Per Okkels har sagt ja til at tage imod tilbuddet om at blive departementschef i ministeriet. Per har med sine 15 års erfaring fra henholdsvis Nordjyllands Amt, Region Nordjylland og senest som direktør for Danske Regioner de administrative og faglige kompetencer, der er nødvendige for at skabe effektivitet i sundhedsindsatsen på tværs af den offentlige sektor."

Er ny i centraladministrationen
Med valget af den erfarne nordjyde har regeringen både valgt traditionelt og utraditionelt.
Tidligere departementschef Kristian Wendelboe var også direktør i Danske Regioner, inden han blev departementschef.

Fakta
Sundhedsministeriets departementschefer
  • 2011 - Per Okkels 
  • 2011 - Jesper Fisker
  • 2011 - 2008 Kristian Wendelboe
  • 2008 - 2005 Christian Schønau
  • 2005 - 1995 Ib Valsborg

Omvendt er Per Okkels et lidt utraditionelt valg, fordi han ikke tidligere har været ansat i centraladministrationen og rundet Finansministeriet på sin tur op ad karrierestigen.
Som Altinget tidligere har skrevet, har en række tidligere departementschefer peget på, at Sundhedsministeriet og Astrid Krag er i en sårbar position (Se linkboks).

Det skyldes, at ministeriet efter valget har mistet Indenrigsministeriet og den dygtige departementschef Jesper Fisker, som godt nok kun nåede fem måneder på posten, men som havde solid sundhedserfaring fra sin tid som direktør i Sundhedsstyrelsen.

Har stor erfaring med sundhed 
Derfor står ministeriet nu med en nyudnævnt, grøn minister og en ny departementschef. Men hvor man i dag oftere ser departementschefer valgt primært efter deres ledelsesevner i stedet for deres datailkendskab til ministeriets ressortområder, har man med Per Okkels fået en kender af sundhedsvæsnet i særklasse.

Ud over at han har været direktør i Danske Regioner i tre år, har han to årtiers erfaring i amterne, hvor han dernæst blev direktør i Region Nordjylland, inden han rykkede til Danske Regioner i 2008.

Sundhedsminister Astrid Krag har derfor sikret sig en departementschef, der kender alle hjørner af sundhedsvæsnet. Og når regionerne til foråret skal forhandle om næste års økonomi, vil Per Okkels pludselig sidde på den anden side af bordet til forhandlingerne.

Optimistisk set for regionerne har de fået en modpart, som det meste af sit arbejdsliv har arbejdet for det amtslige og regionale sundhedsvæsen, og som derfor må antages at have en god forståelse for regionernes problemer.

Omvendt så vil regionerne også sidde over for en forhandler, som kender regionernes forhandlingsteknik og ømme punkter i detaljer.

Internt i regionerne er Per Okkels respekteret fagligt og menneskeligt.

Den snu ræv
Som person beskrives Per Okkels som lun nordjyde med et glimt i øjet, der har en veludviklet humoristisk sans af den tørre slags.

Sundhedsministeriets medarbejdere kan se frem til en chef, der trods det venlige gemyt, ikke har det mindste svært ved i meget tydelige vendinger at fortælle folk, hvis de ikke har gjort deres arbejde godt nok.

En markant chef, der har klare holdninger til, hvordan tingene skal gøres. Omvendt anerkendes han for sit politiske flair. Den har han vist ved at bidrage til at få parløbet mellem Danske Regioners markante formand, Bent Hansen (S), og den ligeså markante næstformand, Carl Holst (V), til at glide relativt glat.

De, der kommer til at forhandle med Per Okkels, vil opleve en hård og dygtig forhandler, hvilket også er en af årsagerne til, at man i regionerne har været tilfredse med Per Okkels. Han betegnes som en snu ræv, der er god til at sætte dagsorden til forhandlingerne.

Hvis man ikke finder Per Okkels i Danmark, bør man lede efter ham, hvor der er sne. Den 57-årige cand.polit. er nemlig en ivrig skiløber.

 

Dokumentation

Per Okkels 

2008-2011: Administrerende direktør i Danske Regioner
2006-2008: Regionsdirektør i Region Nordjylland
1998-2007: Amtsdirektør i Nordjyllands Amt
1993-1998: Sundhedsdirektør i Nordjyllands Amt
1987-1993: Direktør i Ringkøbing Amt
1985-1987: Kontorchef i Ringkøbing Amt
1980-1985: Fuldmægtig/konsulent i Amtsrådsforeningens Sygehuskontor.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Okkels

Fhv. departementschef, Sundheds- og Ældreministeriet, Regions - og amtsdirektør, Region Nordjylland, sundhedsdirektør, Nordjyllands amt, socialdirektør, Ringkøbing amt
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1980)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00