Per Stig Møller: Obama klokkede i det

UDENRIGSPOLITIK: Præsident Barack Obamas håndtering af Irak har haft en stor aktie i Islamisk Stats opblomstring, lød det blandt andet fra den bogaktuelle Per Stig Møller, der reflekterede over sin tid som udenrigsminister under et besøg hos Altinget.

Kristoffer Kvalvik

”Det var rigtigt i den situation med det, vi vidste.”

Sådan siger forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) om den danske beslutning om at følge med USA ind i Irak – en beslutning, der blev definerende for hans tid som udenrigsminister i Anders Fogh Rasmussens VK-regering.

Krigen i Irak startede i 2003, men den varede længere, end mange havde ventet. Og den danske militære indsats kostede blandt andet otte danske soldater livet. 

Men den senere håndtering af Irak er ifølge Per Stig Møller fyldt af fejl, der primært er begået af USA's forhenværende præsident Barack Obama, der blev 'commander in chief' for verdens største militær i januar 2009. 

Obama havde lovet at trække de amerikanske tropper ud af Irak under den amerikanske valgkamp.

”Obama klokkede i det,” sagde Per Stig Møller under et morgenmøde i Altingets lokaler på Ny Kongensgade i det centrale København, hvor han blandt andet talte om sin nye bog 'Udenrigsminister i krig og fred'. 

”Han meddelte, at han gik ud af Irak i 2011. ’Okay,’ sagde Nuri al-Maliki (tidligere premierminister i Irak, red.), ’Så venter vi på det, og så klasker vi til sunnierne.’ Så fik vi Islamisk Stat,” fortsatte han.

Generelt er Per Stig Møller stærkt kritisk over for den måde, Obama førte politik. Blandt andet var Obama heller ikke god nok til at pleje forholdet til Israel, som ifølge ham er stærkt medvirkende til, at det i dag er endnu sværere at opnå fred i Mellemøsten.

Krig tager tid
'Hvor lang tid varer kampen mod terror?' blev Per Stig Møller som udenrigsminister engang under et samråd spurgt.

”Hvor lang tid varede Trediveårskrigen?” svarede den daværende udenrigsminister.

Pointen var ifølge ham, at det kunne der ikke sættes en dato på.

Krigen mod terror og de interne stridigheder i Irak var ikke traditionelle krige, som man kender det fra Første og Anden Verdenskrig. Ifølge Per Stig Møller tager det længere tid, når de gamle spilleregler for krig er erstattet af guerillakrig og terrorangreb.

Utålmodigheden følger, og kampgejsten svinder, men Per Stig Møller ville ikke trække sig ud af Irak før tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00