Skipper: Socialdemokratiets venstredrejning er ren retorik

NYT MAGASIN: Socialdemokratiets fordelingspolitiske venstredrejning er indtil videre kun varm luft, fortæller Enhedslistens Pernille Skipper. For at lægge pres på melder hun sig klar til at vælte en S-ledet regering efter valget. 

Når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fortæller, at hun vil være børnenes statsminister, og partiet siger, det vil rette op på uligheden*, er det indtil videre blot ren retorik.

Det fortæller Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, i et stort interview i den nyeste udgave af Altinget: magasin, der udkommer i dag.

”De får sat nogle overskrifter på de fordelingspolitiske forslag, som når Mette Frederiksen i ulighedsudspillet taler om ’den syge kapitalisme’, eller hvordan uligheden truer sammenhængskraften i vores samfund," siger Pernille Skipper blandt andet og fortsætter:

”Det lyder godt, men faktum er, at det, Socialdemokratiet har lagt på bordet, ikke engang retter op på den ulighed, de selv skabte under skattereformen i 2012.”

Danskerne skal være opmærksomme
SRSF-regeringen gennemførte tilbage i maj 2012 en skattereform, der blandt andet hævede topskattegrænsen med 57.900 kroner og dermed lod 250.000 danskere slippe for at betale topskat.

I december fremlagde Socialdemokratiet så et nyt ulighedsudspil med navnet ”Danmark er for lille til store forskelle”, der har til mål at mindske uligheden.

Ifølge Pernille Skipper kommer udspillet dog ikke til at udligne den ulighed, som Thorning-regeringen selv skabte med blandt andet skattereformen, og Enhedslistens politiske ordfører er tidligere også blevet bakket op af Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom og vicedirektør i den liberale tænketank Cepos.

”Jeg er bange for, at vælgerne falder for det. Socialdemokratiets overskrifter og slogans kan skabe en masse forventninger, uden at man efterfølgende kan komme og klandre dem for løftebrud,” siger Pernille Skipper.

Klar til at vælte Mette Frederiksen
Selvom hun ikke vil stille ultimative krav til en eventuel S-ledet regering, gør hun det alligevel klart, at der kommer til at være nogle røde linjer, som Enhedslisten kommer til at stå fast på: 

"Vores udgangspunkt hidtil har altid været, at en S-ledet regering som minimum er det mindst ringe af to onder. Vi har altid peget på S betingelsesløst. Nu stiller vi politiske krav, for at Mette Frederiksen kan sidde på vores mandater," siger Skipper. 

S: Vi retter op på uligheden
I Socialdemokratiet anerkender man, at blandt andet skattereformen i 2012 var med til at øge uligheden, men partiet affejer beskyldningerne om, at partiets ulighedsudspil ikke udligner konsekvenserne af de tidligere reformer:

”Jeg mener helt klart, at vi retter op på den ulighed, der blev skabt mellem 2011 og 2015. I virkeligheden tager vi også et dybere spadestik, fordi vi både ser på bankernes indtjening, topchefernes lønhop og ubalancen mellem kapitalbeskatning og personbeskatning. At Enhedslisten ikke mener, det er nok, er ikke overraskende,” siger Socialdemokratiets Peter Hummelgaard til Altinget.

S-profilen appellerer desuden til, at Enhedslisten retter deres skyts mod højrefløjen og går mere pragmatisk til den politiske beslutningsproces, hvis rød blok vinder valget:

”Hvis vi skal lykkes med at flytte Danmark i en anden retning, er det vigtigt, at både Enhedslisten og en række andre partier ikke konsekvent gør det bedste til det godes værste fjende,” siger Peter Hummelgaard.

Vil du gerne have flere interviews, analyser og portrætter i din postkasse hver måned? Tegn abonnement på Altinget: magasin lige her, og få ti magasiner om dansk og international politik direkte hjem til dig de næste 12 måneder.

*Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at socialdemokraternes udspil om differentieret pension i Enhedslistens øjne er ren retorik. Men EL's kritik af pensionsudspillet går i stedet på, at pensionsalderen samtidig bliver sat op. Artiklen er derfor ændret 14.3.19. kl. 11.45.

,

Forrige artikel Britisk krise: Hvad hjælper det at skubbe klippeskrænten et par måneder? Britisk krise: Hvad hjælper det at skubbe klippeskrænten et par måneder? Næste artikel Dagens overblik: Britt Bager brugte hul i loven og fik 100.000 fra hemmelig donor Dagens overblik: Britt Bager brugte hul i loven og fik 100.000 fra hemmelig donor
Et halvt år efter finansloven fremlægger regeringen klimaberegningerne

Et halvt år efter finansloven fremlægger regeringen klimaberegningerne

SAMRÅD: Regeringen løfter nu sløret for beregningerne bag finanslovens klimaeffekt. Det sker et halvt år efter, at aftalen blev indgået med politisk pres på for at få konkrete tal på bordet. Regeringen anerkender, at svaret har været usædvanligt længe undervejs.