Pernille Skipper: Stigende pensionsalder gør Arne-aftale overflødig

GRUPPEMØDE: Tidlig tilbagetrækning for nedslidte får ingen betydning, hvis den generelle pensionsalder samtidig stiger som planlagt, påpeger Pernille Skipper, som står fast på krav om stop for stigende pensionsalder ved 68 år. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Regeringens plan om tidlig tilbagetrækning for nedslidte på arbejdsmarkedet får ingen reel effekt, hvis den generelle pensionsalder samtidig stiger gradvist de næste mange år. 

Sådan lød det tirsdag fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, som fra partiets sommergruppemøde stod fast på krav om at holde pensionsalderen på 68 år, hvis partiet skal stemme for en ny pensionsordning.

”Jeg kan læse flere steder, at man regner med, at venstrefløjens opbakning til regeringens forslag er givet på forhånd. Jeg vil gerne understrege, at sådan fungerer politiske forhandlinger ikke,” lød det fra Pernille Skipper, som var mødt op foran pressen sammen med sin nyudnævnte gruppeformand, Peder Hvelplund.

”Selvom vi er meget enige i, at der er behov for at give en tidligere ret til pension for nogle grupper, så er det dybt afhængigt af den generelle pensionsalder,” sagde Pernille Skipper og tilføjede:  

”Der er nogle, der er i stor risiko for at blive fysisk og psykisk nedslidte, men hvis den generelle pensionsalder bare stiger derudad, så vil det i sidste ende gøre sådan et forslag overflødigt.”

Kritik preller af
Også Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har luftet tanken om at sætte stop for den stigende pensionsalder. Begge partier har slået til lyd for at fastholde pensionsalderen på 70 år fra 2040.

Det har flere topøkonomer siden advaret imod, og forslaget vil ifølge den borgerlige-liberale tænketank Cepos efterlade et hul i de offentlige finanser på 19 milliarder kroner.

Alligevel går Enhedslisten skridtet længere ved at pege på en pensionsalder, der er to år lavere. Og Pernille Skipper giver ikke meget for økonomernes dystre forudsigelser.  

”De beregninger bygger på en antagelse om, at hvis man bare lader pensionsalderen stige, så vil folk også automatisk arbejde lige så lang tid. Men allerede i dag er der seks ud af ti ufaglærte, som ikke når til 62 år på arbejdsmarkedet. Derfor er det fuldstændig urealistisk at tro, at mennesker kommer til at arbejde, indtil de er langt oppe i 70’erne,” sagde hun og tilføjede, at det derfor er ”uansvarligt at basere dansk økonomi på den antagelse.”

Har ikke bud på regning
Dog anerkender Pernille Skipper, at det i et vist omfang vil koste staten penge at fastholde pensionsalderen på 68 år. Men man bør ikke tillægge stigende pensionsalder afgørende betydning for den samfundsøkonomiske udvikling, mener hun.

Det er ellers netop en af hovedtankerne bag Velfærdsforliget fra 2006, hvor det blev besluttet, at pensionsalderen skal stige i takt med, at danskerne bliver ældre.

”Med Velfærdsforliget finder man pengene ved at få mennesker til at arbejde længere, men jeg mener, det er fuldstændig urealistisk, at de penge nogensinde kommer i kassen,” sagde Pernille Skipper til Altinget efter pressemødet, hvor hun ikke kunne give et konkret bud på, hvad partiets krav til regeringen vil koste statskassen. 

”Vi har ikke kapaciteten til at lave den beregning, fordi man skal regne på, hvor mange der vil være i stand til at arbejde til den gældende pensionsalder.”

Afviser DF-krav
På sommergruppemødet slog Pernille Skipper også fast, at Enhedslisten ikke kommer til at lægge stemmer til en aftale om tidlig tilbagetrækning, hvis regeringen imødekommer Dansk Folkepartis krav om udlændingestramninger som finansieringskilde. 

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kræver blandt andet, at flere flygtninge hjemsendes til blandt andet Syrien, hvor forholdene ifølge Flygtningenævnet i visse områder gør det muligt. Partiet vil også skære i ydelserne til udlændinge i Danmark, indføre et årligt loft over antallet af ikkevestlige indvandrere samt have optjeningsprincipper på flere offentlige ydelser.

Og selvom Enhedslisten ikke forventer, at regeringen deler partiets holdninger på udlændingeområdet, kan regeringen ikke imødekomme Dansk Folkepartis krav og samtidig regne med Enhedslistens stemmer, fastslog Pernille Skipper. 

"På udlændingeområdet er vi i skarp opposition til den siddende regering. Men begynder man at blande udlændingestramninger ind i forhandlingerne om tilbagetrækning, hvor Enhedslistens stemmer også skal bruges, så er det selvfølgelig en helt anden snak, og der kan vores stemmer ikke bare tages for givet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00