Pernille Skipper til ja-partier: Drop jeres spin om retsforbeholdet

ÅRSMØDE: Der er mange myter derude om afstemningen om retsforbeholdet, lyder det fra Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper. Ja-partierne skal droppe deres spin, siger hun.

Pernille Skipper talte dunder mod ja-partierne på Enhedslistens årsmøde.
Pernille Skipper talte dunder mod ja-partierne på Enhedslistens årsmøde.Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenMads Bang

Det lyder da lækkert med sådan en tilvalgsordning, som ja-partierne taler om. Nærmest som en tag-selv-buffet. Men det er mindre lækkert, end det lyder.

Sådan lød det fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, i en tale på partiets årsmøde i Gladsaxe. Her henvendte hun sig til ja-partierne, som hun ikke mener, tager afstemningen alvorligt:

”For hvert område, hvor I så brændende ønsker, at befolkningen skal opgive selvbestemmelse, må I forklare hvorfor. Drop jeres spin. Hold op med at påstå, at vi ikke overlader selvbestemmelse til EU – befolkningen bliver jo aldrig spurgt igen,” sagde Pernille Skipper og fortsatte: 

”Det er jeres afstemning. Tag den nu alvorligt.”

Hvis retsforbeholdet bliver afskaffet, så kan vi godt regne med, at vi får en helt anden lovgivning på områder som forældremyndighed, domstole, kriminel lavalder, politi og meget andet.

Pernille Skipper (EL)
Retsordfører

Alle ved, at Norge er mekka for forbrydere
Under talen pegede hun på citater fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), den radikale partileder Morten Østergaard og Konservatives formand Søren Pape Poulsen, som hun mener, forsimpler debatten. Ved at gøre det til et spørgsmål om for eller imod Europol.

Et citat fra Søren Pape Poulsen om, at et nej vil gøre Danmark til et mekka for forbrydere, er hendes personlige favorit, lød det:

”Uha da, et mekka for forbrydere. For det bliver man åbenbart, hvis man ikke har fuld adgang til én specifik Europol-database, som det for eksempel er tilfældet for Norge, Island og Schweiz. Alle ved jo, at hvis der er lande, man kan kalde et mekka for forbrydere, så er det netop de tre lande,” sagde Pernille Skipper.

Det handler om demokrati
Det er ingen hemmelighed, at Enhedslisten er hårdnakket modstander af at ændre retsforbeholdet, når danskerne skal til stemmeurnen til december. Og det er der ifølge Skipper gode grunde til: 

”Når nu vi går på barrikaderne for at bevare det danske retsforbehold, så handler det om demokrati. Men det handler også om retssikkerhed. Og det er noget, vi i Enhedslisten altid står fast på – også gennem terrortrusler, frygt og anspændte politiske situationer,” sagde hun og fortsatte:

”Hvis retsforbeholdet bliver afskaffet, så kan vi godt regne med, at vi får en helt anden lovgivning på områder som forældremyndighed, domstole, kriminel lavalder, politi og meget andet.” 

Enhedslisten holder lørdag og søndag årsmøde på Grønnemose Skole i Gladsaxe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00