Pernille Skipper: Vi finder os ikke i flere Corydon-reformer

ÅRSMØDE: Vores projekt er ikke at gøre Mette Frederiksen til statsminister, lyder det fra Enhedslistens frontkvinde Pernille Skipper, som advarer Mette Frederiksen mod at tage Enhedslistens støtte for givet.

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det er slut med at være parlamentarisk grundlag for en rød regering, hvis ikke Enhedslisten kan se sig selv i den politik, der bliver ført.

Sådan lyder det fra Enhedslistens frontkvinde Pernille Skipper, der med sin tale fredag skød Enhedslistens tredages årsmøde i gang i Korsgadehallen på Nørrebro.

For selv om Pernille Skipper kæmper for at få VLAK-regeringen afsat, så vil Enhedslisten ikke være parlamentarisk grundlag for enhver pris.

”Jeg bliver nødt til at sige meget klart: Får vi et nyt flertal, skal vi i Enhedslisten også kunne se os selv i den politik, der bliver ført,” siger Pernille Skipper.

Mette F. er ikke EL's projekt
Der har den seneste tid været drøftelser i Enhedslisten om netop rollen som støtteparti for en måske kommende S-ledet regering. Erfaringerne fra de fire år som støtteparti for Thorning-regeringen skræmmer, og der er en klar opfattelse i Enhedslisten af, at det ikke skal gentage sig.

Læs også: Analyse: Enhedslisten vil undgå Thorning-fælden

Thorning-regeringen fik nemlig lov til at overleve, selvom Enhedlisten var rasende utilfreds med politikken. Næste gang skal partiets røde linjer pudses op fra start, og man skal være klar med øksen, hvis linjerne overtrædes.

”Vores politiske projekt er ikke at gøre Mette Frederiksen til statsminister,” siger Pernille Skipper, som samtidig understreger, at der på nogle områder er kommet nye gode toner fra den socialdemokratiske top, ligesom Enhedslisten gerne vil samarbejde om mere lighed, velfærd og grøn omstilling.

Skal diskutere røde linjer
Men man skal ikke glemme, at uligheden og fattigdommen også steg, mens Socialdemokratiet, SF og Radikale sad i regering, mener Pernille Skipper.

”Så hvis en ny regering med Socialdemokratiet i spidsen sætter den grønne omstilling i stå. Hvis der valser en ny Corydon ind med reformer, der markant øger uligheden. Eller hvis Sass vil bygge australske flygtningelejre. Så er det måske på tide, at vi som parti siger: Det bliver med et andet parlamentarisk grundlag end Enhedslisten,” siger Pernille Skipper.

Og den udmelding fik store klapsalver fra Enhedslistens medlemmer.

Læs også: Skipper om at vælte rød regering: Vi skal ikke komme med tomme trusler

Enhedslisten skal i løbet af årsmødet diskutere, om partiet skal have nye redskaber i værktøjskassen for at kunne holde styr på en eventuel kommende S-regering, ligesom der også skal diskuteres, om der er røde linjer, der ikke må overskrides, så man kan vælte en S-ledet regering i fremtiden.

Ansvarlige politikere smider ansvar
I sin årsmødetale kom Pernille Skipper også ind på velfærd, regeringens sorte klimapolitik, på ligestilling, på den ”nye katastrofale nordsøolie-aftale” med Mærsk og på et af Enhedslistens helt store mærkesager:

”Der er i dag det laveste antal kommunalt ansatte i 10 år. Det betyder færre lærere til eleverne i folkeskolen. Færre hænder til flere ældre. Og på sygehusene skal de ansatte løbe to procent hurtigere hvert år – på operationsstuerne, på fødegangene og på skadestuerne,” siger Pernille Skipper.

Hun mener, at mange af de politikere, der laver nedskæringerne, lægger ansvaret fra sig og får det til at lyde, som om det er flygtninges skyld, at der bliver skåret ned på vores velfærd.

”Det nytter bare ikke noget. Der kommer ikke flere hænder i ældreplejen af, at flygtningebørn afvises ved den danske grænse eller sendes ud på en øde ø. Og det var ikke en syrisk flygtning, der tvang Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti til at indgå en boligskatteaftale,” siger Pernille Skipper og fortsætter:

”Hvis Folketingets flertal holder op med at smide skattekroner efter de rigeste boligejere og de store selskaber. Så har vi både råd til hjælpe mennesker på flugt OG til at sikre velfærd og tryghed for os alle sammen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00