Pernille Skipper vil reformere Enhedslisten

Enhedslistens organisation er ikke gearet til det 21. århundrede. Sådan lyder det fra partiets forhenværende politiske ordfører i et debatindlæg i Politiken.

“Partiets organisation er groft sagt stadig indrettet til et venstrefløjsparti i 70’erne," sådan lyder kritikken fra Pernille Skipper, forhenværende politisk ordfører for Enhedslisten. 
“Partiets organisation er groft sagt stadig indrettet til et venstrefløjsparti i 70’erne," sådan lyder kritikken fra Pernille Skipper, forhenværende politisk ordfører for Enhedslisten. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Enhedslisten skal skære ned for lange møder, procedurer og diskussioner om referater og forretningsordener, hvis partiet skal ud af den krise partiet er havnet i efter folketingsvalget.

Det mener Pernille Skipper, Enhedslistens tidligere politiske ordfører. 

I et debatindlæg i Politiken skriver hun, at partiet har en "umoderne organisering", og at det bliver lavet for mange "teoretiske benspænd i det politiske arbejde."

"Partiets organisation er groft sagt stadig indrettet til et venstrefløjsparti i 70’erne, hvor interne diskussioner og uendelige ’demokratiske’ processer er vigtigere end at komme ud over rampen," skriver Pernille Skipper. 

Skippers hårde kritik kommer efter folketingsvalget, hvor partiet gik fra 6,9 procent af stemmerne ved valget i 2019 til 5,2 procent. 

Det er ikke første gang, at partimedlemmer taler om nødvendigheden af at modernisere partiet.

Pelle Dragsted, Mai Villadsen og Line Barfod skrev i et debatindlæg i 2019, at partiet "stod i stampe", hvis man sammenlignede med andre europæiske venstrefløjspartier.

Uenighed om kritikken

I debatindlægget foreslår Pernille Skipper, at Enhedslistens medlemmer og hovedbestyrelse i højere grad skal bruge deres tid på at udvikle politik, tale med nye vælgere og mobilisere til politisk handling.

Overfor Politiken har partiets gruppeformand Peder Hvelplund hilst debatten velkommen. Omvendt siger Per Clausen, forhenværende medlem af Folketinget for Enhedslisten, at han ikke genkender Skippers billede af partiet.

"Jeg mener, det er en helt forkert beskrivelse af, hvordan det foregår i Enhedslisten. Jeg synes ikke, vi har behov for at komme til at ligne de andre topstyrede partier. Dem har vi nok af i forvejen," siger Per Clausen, der til daglig er rådmand i Aalborg Kommune, til Jyllands-Posten.  

Han kritiserer desuden, at Pernille Skipper åbner debatten i medierne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Per Clausen

Rådmand for klima og miljø (EL), Aalborg Kommune, medlem, KL, formand, Magistrenes A-kasse, formand for Aalborg Forsyning, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00