Pia Olsen Dyhr vil have ro på og bedre trivsel, men turbo på klimaindsatsen

SF vil have ro på fødegangene og bedre trivsel for unge, sagde partileder Pia Olsen Dyhr i sin landsmødetale, hvor hun også krævede en klar køreplan for klimaindsatsen. Hun vil dog ikke true med at vælte regeringen i "tide og utide," sagde hun.

Placeholder image
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Regeringen skal fremlægge en plan for, hvordan Danmark når sit 2030-mål om 70 procents reduktion af drivhusgasudledninger – og det må gerne være snart.

Sådan lød budskabet i Pia Olsen Dyhrs tale på SF’s landsmøde lørdag formiddag. I en tale, som ellers handlede om alle de områder i samfundet, hvor SF vil have tempoet sat ned, understregede hun, at der på klimaområdet er brug for travlhed – ikke ”radiotavshed,” sagde hun:

”Det virker som om, at Dan Jørgensen hellere vil sidde på CNN, end at skabe konkrete forandringer,” lød det fra talerstolen til en jubel fra SF’erne i salen. Formanden fortsatte:

”Nok kører SF en kampagne på budskabet om at ”sætte farten ned”. Men til vores gode venner i Socialdemokratiet – hermed en lille disclaimer: I skal ikke tage det bogstaveligt, når vi taler om klimaet. Klimaet er undtagelsen,” lød det.

Hvis vi blot fik ændret vilkårene for 10 procent, så ville vi øge arbejdsudbuddet med 40.000. Vel at mærke uden at vi giver skattelettelser i toppen. Uden at vi forringer dagpengene. Uden at vi slagter dimittendsatsen

Pia Olsen Dyhr, Formand, SF

Derfor kræver partiet en ”realistisk køreplan” for, hvordan Danmark skal ”hele vejen” til den 70-procents reduktion af drivhusgasudledninger, som forpligtelsen i klimaloven lyder på.

I den forbindelse rakte Pia Olsen Dyhr også en hånd ud mod Søren Pape Poulsen i håbet om, at Konservative kan være bindeled i en bred klimaaftale på landbrugsområdet.

”Siden Connie Hedegaard har De Konservative - trods alt - været blå bloks grønne stemme. Jeg synes I skal vise, at I mener det alvorligt, og komme med i en bred aftale om landbruget,” lød det fra talerstolen.

Ytringsfrihed og Muhammedtegninger

I talen trak Pia Olsen Dyhr en kamp for ytringsfriheden ind som en central mærkesag. Hun slog fast, at partiet ikke vil bøje sig for det, der kaldes ”voldsmandens veto,” som ifølge partiformanden er årsagen til, at skolelærere ikke tør inddrage Muhammed-tegningerne i undervisningen.

Derfor foreslår hun, at der udarbejdes undervisningsmateriale om tegningerne, så det er lettere for lærere at inddrage dem i undervisningen.

Læs også

Olsen Dyhr knyttede den melding sammen med at slå fast, at det er den samme kamp for frihed, der skal kæmpes i miljøer med social kontrol:

”Det er ikke fætrenes ret at tæve livet ud af en slægtning, fordi han eller hun er homoseksuel, eller er blevet gravid udenfor ægteskabet. Og det er ikke voldsmandens ret at true en underviser med vold og død, fordi man ikke lige ’tåler, at Muhammed bliver tegnet,’” sagde hun.

Mere kærlighed skal sikre arbejdsudbuddet

Kærlighed til mennesket og gode vilkår for erhvervslivet er ifølge Pia Olesen Dyhr ikke modsætninger. Faktisk kan man løse det ene med det andet.

Den store ideolog bag dén tanke var Kasper Hjulmand.

”Alle kan noget. Og med kærlighed kan man kræve mere,” havde han ifølge Olsen Dyhr sagt til regeringskonferencen om fremtidens Danmark i Fredericia.

Med de ord varslede SF-formanden et opgør med tanken om, at arbejdsudbuddet kun kan hæves gennem reformer, der ifølge Pia Olsen Dyhr forringer vilkårene for den almindelige dansker.

Det er ikke fætrenes ret at tæve livet ud af en slægtning, fordi han eller hun er homoseksuel, eller er blevet gravid udenfor ægteskabet.

Pia Olsen Dyhr, Formand, SF

”Når vi taler arbejdsudbud, så handler det alt for ofte om at forringe vilkårene – lavere dagpenge, kontanthjælpsloft, højere pensionsalder - men sådan behøver det jo ikke være,”

I stedet skal de manglende hænder på arbejdsmarkedet findes ved at understøtte og hjælpe folk til at kunne klare sig selv. En SF-”classic” om at investere i mennesker.

”Vi taler faktisk om 400.000 danskere, der forsvinder fra arbejdsudbuddet på grund af problemer i barndommen, dårligt arbejdsvilkår og sygdom,” sagde Pia Olsen Dyhr, og fortsatte:

 ”Hvis vi blot fik ændret vilkårene for 10 procent, så ville vi øge arbejdsudbuddet med 40.000. Vel at mærke uden at vi giver skattelettelser i toppen. Uden at vi forringer dagpengene. Uden at vi slagter dimittendsatsen,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Ro på

Knap var ordene faldet, før klapsalven fra salen brød ud:

”Jeg har en ting som jeg har glædet mig til at fortælle jer. Inden længe vedtager vi loven om minimumsnormeringer,” sagde Pia Olsen Dyhr.

En af partiets absolut største mærkesager bliver skrevet ind i loven, og den gennemslagskraft skal bruges til at skabe bedre vilkår og mere ro på andre områder i samfundet. Særligt fremhævede Olsen Dyhr børn og unges trivsel samt vilkårene på fødegangene.

Det blev eksemplificeret med historien om pigen ”Julie,” som ifølge Olsen Dyhr først efter lang tids mistrivsel og afvisning af forældrenes bekymringer fik en autismediagnose.

”Den følelse af, ikke kan kunne hjælpe sit eget barn - den følelse som er den værste man overhovedet kan have som forælder, den må bare ikke blive mødt med en afvisning,” sagde hun.

Vil ikke true med at vælte regeringen i tide og utide

I slutningen af sin tale gjorde Pia Olsen Dyhr det klart, at SF’s strategi for at få indflydelse på regeringens lovgivning ikke kommer til at ændre sig.

Ifølge hende er det ved forhandlingsbordet, at indflydelsen skal opnås, og med hende ved roret skal man ikke forvente, at ballade i pressen bliver dagligdag:

”Så jeg har – helt ærligt – ikke noget behov for i tide og utide at true med at vælte ministre eller regeringer,” sagde Pia Olsen Dyhr fra talerstolen, og fortsatte med en stikpille til de Radikale: ”Eller flirte med tanken om at realisere vores politik sammen med det yderste højre – som jo reelt er den leg, De Radikale leger i øjeblikket,” sagde hun.

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser