Pia Olsen Dyhr vil presse Mette Frederiksen i en dronningerunde

FIRKANTEDE KRAV: Pia Olsen Dyhr slår fast, at SF vil presse Mette Frederiksen til at forhandle om en flerpartiregering, hvis der tegner sig et rødt flertal efter valget. 

Det bliver ikke nemt for Mette Frederiksen (S), hvis hun ignorerer SF's ønske om at forhandle regeringsgrundlag efter et valg med rødt flertal. 

"Man skal behandle sit parlamentariske grundlag ordentligt," sagde formand Pia Olsen Dyhr, da SF torsdag aften gæstede Altingets gård. 

Her gik redaktør Esben Schjørring partiformanden på klingen for at blive klogere på, hvor hårdt SF vil presse Socialdemokratiet efter en eventuel rød sejr.

"Hvis Mette Frederiksen holder fast i, at hun vil sidde der alene, så kommer vi til at kæmpe hver eneste dag for vores krav," sagde Olsen Dyhr. 

Hun slog fast, at SF vil pege på Mette Frederiksen i en dronningerunde, men samtidig tvinge hende til forhandlingsbordet:

"Vi vil skrive på den der lille seddel, man skal aflevere, at hun skal afsøge muligheden for at danne en flerpartiregering," sagde Olsen Dyhr.

"Min værste forestilling er, at Mette Frederiksen vælger at sige: 'Jeg bliver statsminister; jeg behøver egentlig ikke at snakke med nogen'." 

Kræver en plan
Efter de sidste dages opblødning fra Socialdemokratiet på spørgsmålet om minimumsnormeringer kunne man også notere sig en mere elastisk formulering af kravet fra Pia Olsen Dyhr.

Da hun blev spurgt til SF's ultimative krav til en socialdemokratisk regering, nævnte hun ganske vist minimumsnormeringer, men kravet lød nu på "en plan for, hvordan vi får rullet minimumsnormeringer ud". 

Foruden minimumsnormeringer i daginstitutioner har SF stillet krav om en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. 

De to krav skal opfyldes, for at SF kan stemme for en finanslov, understregede Pia Olsen Dyhr:

"Så er der nogle, der siger: "Jamen vælter I så ikke Mette Frederiksen?'. Men man kan godt diskutere, om Mette Frederiksen ikke i så fald vælter sig selv."

Klimakrav ikke ultimativt
I samtalen om SF's ultimative krav, som Olsen Dyhr i øvrigt foretrak at kalde "firkantede", kom partiformanden ikke ind på det klimakrav, som SF sammen med Radikale, Enhedslisten og Alternativet torsdag valgte at stille til Socialdemokratiet.

Klimakravet indebærer, at en kommende regering skal forpligte sig til at gennemføre en bindende klimalov med et reduktionsmål på 70 procent i udledningen af drivhusgasser i 2030 i forhold til 1990.

Socialdemokratiet meldte onsdag ud, at de arbejder for et reduktionsmål på 60 procent. Dermed er det lige nu 10 procentpoint, der på papiret adskiller Socialdemokratiet fra de fire øvrige oppositionspartier og deres krav om 70 procents reduktion i 2030.

Vi spurgte Pia Olsen Dyhr, om klimakravet er mindre firkantet end minimumsnormeringer og afskaffelse af kontanthjælpsloftet.

"I politik er det sådan, at hvis man ikke siger, krav er ultimative, så er de ikke vigtige. Men vi er fire partier, der står sammen om det her krav. Så det synes jeg bestemt, at Mette Frederiksen bør lytte til."

Men er det sådan, at I ikke vil acceptere et regeringsgrundlag, hvor der står 60 procent?

"Vi vil jo have et regeringsgrundlag, hvor der står 70 procent og ikke 60. Vi står fast på alle vores krav. Men det er ikke sådan, at vi kommer til at vælte Mette på det i morgen."

Forrige artikel Dagens valgoverblik: Mette Frederiksen åbner for minimumsnormeringer Dagens valgoverblik: Mette Frederiksen åbner for minimumsnormeringer Næste artikel Nordatlantiske mandater i frit spil Nordatlantiske mandater i frit spil