Pind: Vågn op Christiania

SKUDEPISODE: Efter to politibetjente er blevet ramt af skud på Christiania, er politikernes fordømmelser af fristaden og sympatierklæringer til de sårede væltet ind. Søren Pind mener, at fristaden skal vælge side.

Søren Pind sender en stærk opfordring til Christianias beboere efter skudepisode.
Søren Pind sender en stærk opfordring til Christianias beboere efter skudepisode.Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Frederik Tillitz

Sent onsdag blev skud affyret på Christiania, og to politibetjente samt en forbipasserende blev ramt. Den ene politibetjent blev ramt i hovedet og svæver nu i livsfare.

En dybt forarget justitsminister skriver på sin facebookside, at Christianias beboere skal afklare, om man er på retsstatens eller de kriminelles side.

”Lov er lov, og lov skal holdes. Man kan mene om den af Folketinget vedtagne narkopolitik, hvad man vil. Christiania bør hurtigt vågne op. Man må afklare, om man er på retsstatens og politiets side, eller om man, stiltiende eller aktivt, står sammen med det kriminelle miljø” skriver Søren Pind på Facebook.

Justitsministeren blev sent onsdag ringet op og orienteret om skudepisoden på Christiania. Han siger til DR Nyheder, at han først og fremmest vil koncentrere sig om den politimand, der er i livsfare, samt den sårede kollega og de pågældendes familier.

”Vi ser nu, at det grotesk kriminelle miljø på dele af Christiania nu ikke længere tøver med at trække våben overfor politifolk og også skyde, angiveligt også med morderisk hensigt. Det kan vi ikke se stiltiende til,” siger Søren Pind til DR Nyheder.

Desuden skriver han på Twitter, at skudepisoden er et angreb på hele Danmarks befolkning.

Støjberg: Fuld af vrede
Udlændinge-, integrations- og boligminister, Inger Støjberg (V), har også reageret på de sociale medier. Hun var fyldt med vrede over nedskydningen af de to politibetjente.

”Vi har et fantastisk politi i Danmark, som vi alle skal bakke op om. De passer på os hver eneste dag, og de skal mødes med respekt,” skriver hun på sin facebookside og fortsætter:

”Jeg håber, at denne modbydelige voldshandling mod betjentene betyder, at det er slut med at romantisere Christiania som et sted, hvor skoleklasser, turister og familier lægger vejen forbi. Der er intet romantisk ved Christiania og narko- og voldskulturen derude, og intet kan godtgøre den voldshandling, vi oplevede i aftes.”

Kritik af Christiania
Efter skudepisoden har det fra politisk side regnet ned med kritik af Christiania.

”Christianitterne må på banen, hvis der stadig skal være et legitimt grundlag for at have en fristad. Indtil videre har vi kun hørt dem skyde ansvaret fra sig,” siger Trine Bramsen retsordfører for Socialdemokratiet til Jyllands-Posten.

Også borgerlige politikere har været ude med riven. Henrik Dahl fra Liberal Alliance skriver på Twitter:

Også Konservatives Rasmus Jarlov langer ud efter fristaden:

Sympatierklæring til politiet
Samtidig bakker en række politikere op om politiet. Både i Radikale og SF opfordrer man befolkningen til at støtte op om ordensmagten.

 

 Den formodede gerningsmand blev torsdag morgen såret i en skudveksling med politiet, inden han blev anholdt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00