Politiformand tvivler på statistik om faldende kriminalitet

POLITI: I mange sager opgiver borgere på forhånd at anmelde sager til politiet, og derfor skal statistikkerne tages med alle mulige forbehold, siger politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

Kriminaliteten er for nedadgående i Danmark – i hvert fald ifølge statistikken.
Men man skal være forsigtig med at glæde sig, selvom statistikkerne gennem mange år har vist et fald i antallet af straffelovsovertrædelser. Det siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, der frygter, at tallene afspejler en opgivende holdning hos borgerne:

"Jeg kan ikke rigtig blive begejstret over, at anmeldelsestallene falder. For vi oplever rigtig mange sager, hvor folk opgiver at anmelde forhold, fordi de ikke er sikre på, at politiet kommer. Og så ser statistikkerne ud, som om der er kommet mindre kriminalitet, men det skal tages med et gran salt," siger Oxfeldt, der i særlig grad er skeptisk over for statistikken på områder som butikstyveri og narkokriminalitet.

Kritik af politiet
Claus Oxfeldts udtalelser kommer efter den seneste tids debat om, hvorvidt politiet i tilstrækkelig grad rykker borgerne til undsætning. Undersøgelser viser, at tilliden til politiet er faldet tre år i træk, og det er en udvikling, Politiforbundets medlemmer kan genkende:

"Når politifolk er ude i privat sammenhæng, er der flere og flere, der ikke orker at fortælle, at de arbejder i politiet. Fordi de i stigende omfang bliver mødt af spørgsmålet: "Hvorfor kom politiet ikke der og der?", fortæller Claus Oxfeldt.

Politiformanden peger på, at tendensen til flere og flere private vagtværn ikke harmonerer med en faldende kriminalitet:

"Når folk er parate til at betale for private vagtværn, der kører patrulje i boligområder, så er det jo, fordi man ikke længere føler sig tryg," siger Oxfeldt og tilføjer:

"Vi får ofte nogle rimelig store sager, når vi har tid til at efterforske. Så oplevelsen er ikke, at kriminaliteten er faldende. Oplevelsen er tværtimod, at der er steder i Danmark, hvor vi ikke gør nok for at komme kriminaliteten til livs."

Rekordmange sigtelser
I Rigspolitiet deler man ikke Oxfeldts kritik af statistikken:

"Vi kan i hvert fald se, at anmeldelsestallet havde en stigende tendens, mens politifolkene var væk fra kredsene for at bistå ved grænsen og med terrorbevogtning. Nu er de tilbage i kredsene, og det falder tidsmæssigt nogenlunde sammen med, at anmeldelsestallene falder," siger Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen, der tilføjer:

"Jeg er sikker på, at Politiforbundet deler opfattelsen af, at det har en effekt at få betjentene tilbage til kredsene. Vi har aldrig rejst så mange sigtelser som i 2018, og der er rejst sigtelse i over 95 procent af sagerne om butikstyveri. Så det virker at anmelde."

Rigspolitiet ser heller ikke væksten af private vagtværn som et tegn på, at borgerne har mistet tilliden til, at politiet vil beskytte dem:

"Vi har et godt samarbejde med private vagt- og sikkerhedsselskaber. Vi er aldrig rykket ud til så mange hændelser som i 2018, og responstiden er faldende, så jeg tror ikke, at man kan se en sammenhæng der. Det ændrer ikke ved, at vi altid kan blive bedre, og det arbejder vi hele tiden på," siger Anders Frandsen.

Forrige artikel Julekalender: Dohrmann ser ikke modstandere, kun samarbejdspartnere Julekalender: Dohrmann ser ikke modstandere, kun samarbejdspartnere Næste artikel Jyllands-Posten fastholder forkert historie om migranter Jyllands-Posten fastholder forkert historie om migranter