Politikere undrer sig over hul i pandemiberedskab: Jeg er dybt overrasket

MANGEL: Danmark havde ikke på forhånd et samlet overblik over universiteters og virksomheders kapacitet til sygdomstest ved pandemier. Og myndighederne havde heller ikke en plan klar for at bruge den. Jeg er dybt overrasket, siger Radikales sundhedsordfører, der er blevet orienteret i sidste uge. Også hos V undrer man sig. 

Både universiteter og virksomheder kan have testkapacitet, som kan bruges under epidemier. Men Stinus Lindgreen (R) understreger, at han godt ved, at det kan være kompliceret, da sundhedsvæsenet har helt andre krav til sikkerhed end mange laboratorier. 
Både universiteter og virksomheder kan have testkapacitet, som kan bruges under epidemier. Men Stinus Lindgreen (R) understreger, at han godt ved, at det kan være kompliceret, da sundhedsvæsenet har helt andre krav til sikkerhed end mange laboratorier. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Danmarks pandemiplan har et hul. Og det skal lukkes hurtigst muligt. Det er vurderingen fra Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, efter de briefinger, han har fået af myndighederne i sidste uge.

Det statslige pandemiberedskab indeholder ikke et overblik over, hvor meget testkapacitet, der ligger uden for sygehusene hos universiteter og private virksomheder. Og der er ingen plan for, hvordan man kan tage det i brug i en pandemisituation.

”Vi er i tredje uge af en epidemi. Og det er først nu, at myndighederne er ved at skaffe sig et overblik over, hvor meget testkapacitet, der findes på universiteter og private virksomheder. At man ikke har dette overblik som en del af pandemiberedskabet, det er jeg dybt overrasket over,” siger Stinus Lindgreen.

Læs også

Man skal ikke have set mange katastrofefilm om virus, før man fanger, at testkapacitet er en kritisk faktor.

Stinus Lingreen (R)
Sundhedsordfører

Burde ikke være en overraskelse
Det kommer efter en uge, hvor regionerne af frygt at løbe tør kraftigt måtte rationere i de coronatests, de lavede på blandt andet ansatte, men også på patienter.

Manglen er opstået, fordi brugen af tests er eksploderet og verdensmarkedet er blevet støvsuget for udstyr og de mange forskellige hjælpematerialer, der skal bruges til at lave de forskellige typer tests.

"Man skal ikke have set mange katastrofefilm om virus, før man fanger, at testkapacitet er en kritisk faktor, når der udbryder epidemier," siger Stinus Lindgreen.

Godt overblik på andre områder
Han understreger, at han godt er klar over, at man ikke kan have færdige testkits klar, inden en epidemi bryder ud, da man skal vide, hvilken bakterie eller virus der skal testes for.

”Men med respiratorer som en alvorlig undtagelse, så bemærker jeg, at man i beredskaberne har et godt overblik over sygehus- og sengepladskapaciteten i det offentlige og i det private. Men man har ikke et overblik over den samlede nationale testkapacitet og en plan for, hvordan man hurtigt kan skrue op for den,” siger Stinus Lindgreen. 

Han har en ph.d. i bioinformatik og har forsket i både offentligt og privat regi, hvor han har udført tests, der ligner dem, der bruges til at diagnosticere coronavirus.

Hvem skulle have sagt, at der var dette hul i pandemiplanen i Danmark. De skiftende regeringer eller sundhedsmyndighederne, der laver beredskabsplanerne?

”Det er et godt spørgsmål. Men det er ikke vigtigt lige nu. Overblikket er ved at blive lavet. Når epidemien er ovre, så skal vi evaluere indsatsen. Her står det klart, at man skal sikre, at man vedligeholder planen og overblikket over den samlede testkapacitet i Danmark,” siger Stinus Lindgreen. 

Venstre: Der kommer en evaluering
Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen er lige så overrasket som Stinus Lindgreen over det manglende overblik over testkapaciteten uden for sundhedsvæsenet samt alternative forsyningsmuligheder. 

”Det er både i forhold til testkapacitet, men også overblik over adgangen til beskyttelsesudstyr til personalet. Der mangler noget national koordination. Det tror jeg allerede nu står klart til en evaluering. Til den tid, når vi helt sikkert skal have pandemiplanen revideret,” siger Martin Geertsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00