Politikerleden har ikke været større i 25 år

MISTILLID: Større utryghed skabt af reformer af dagpenge, efterløn og kontanthjælp har accelereret mistilliden til politikerne, viser ny analyse.

Tilliden til Danmarks folkevalgte ligger på det laveste niveau i 25 år.

Det viser en analyse, som Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, har lavet.

Reformer af efterløn, dagpenge, kontanthjælp og førtidspension har skabt større utryghed blandt en stor gruppe af vælgere.

Særligt blandt danskere med dårligt helbred er en klar sammenhæng mellem den manglende tryghed og mistilliden til politikerne.

”Disse reformer har haft en overordentlig stor effekt. Og der er opstået en stærk sammenhæng mellem selvoplevet helbred og mistillid,” siger Jørgen Goul Andersen til Berlingske.

Mistilliden har tidligere været mere jævnt fordelt blandt befolkningen. Men de seneste år er der sket en tydelig polarisering mellem danskere i arbejde og danskere på kanten af arbejdsmarkedet.

Det rammer først og fremmest Venstre, Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale, at tilliden til politikerne falder. Det er de partier, som har gennemført en række af de upopulære reformer.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance er til gengæld gået frem.

Analysen giver anledning til stor bekymring, mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Hun ser ifølge Berlingske en stadig større kløft mellem politikere og befolkning og frygter for folkestyrets fremtid.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: kontanthjælpsloft, topmøde og nordisk komsammen Det sker i dansk politik: kontanthjælpsloft, topmøde og nordisk komsammen Næste artikel Det sker i EU: Turbo på klimakampen og Panama-afsløringer under lup Det sker i EU: Turbo på klimakampen og Panama-afsløringer under lup
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.