Politisk aftale på vej: Patienter skal kunne vælge kortere dødskamp

ETIK: Alle partier er tæt på en aftale, der sikrer danskerne større muligheder for at sove ind i døden. Patienterne skal også have større muligheder for at fravælge behandlinger, også selvom de dør af det.

Danskerne skal kunne dø hurtigere, hvis de ønsker det, mener et flertal på Christiansborg.
Danskerne skal kunne dø hurtigere, hvis de ønsker det, mener et flertal på Christiansborg.Foto: /ritzau/Joachim Rode
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Flere patienter skal have muligheden for at sove ind i døden.

Generelt skal patienter og især ældre have bedre muligheder for på forhånd at fravælge behandlinger, selvom de vil dø af det.

Sådan lyder to af hovedpunkterne i en politisk aftale, som alle Folketingets partier ifølge Altingets oplysninger er tæt på enighed om.

Liselott Blixt (DF) og Flemming Møller Mortensen (S), der begge er sundhedsordførere, bekræfter, at partierne er tæt på at nå en aftale.

Det er vigtigt, at danskerne får langt større indflydelse på, hvordan livets afslutning skal være.

Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

”Det er vigtigt, at danskerne får langt større indflydelse på, hvordan livets afslutning skal være. Både de alvorligt syge patienter - men også så især de ældre på forhånd kan være med til at styre, hvor meget de vil behandles,” siger Flemming Møller Mortensen.

Socialdemokratiet og DF har i flere år ønsket bedre muligheder for at fravælge behandlinger, herunder genoplivning.

Stor debat
Det har været til debat under de sidste tre sundhedsministre, hvor både patientforeninger og sundhedspersonale har efterspurgt bedre muligheder for at frasige sig behandlinger.

Og i det tidlige forår stillede DF og Socialdemokraterne krav om, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skulle komme med forslag til nye regler på området – ellers fik hun et flertal mod regeringen.

"Det glæder mig, at ministeren har lyttet. Det er vigtigt, at man kan få en værdig død og sikre, at man får den tryghed, der er i at vide at man ikke skal ligge og lide til det sidste," siger Liselott Blixt.

Konkret drejer det sig blandt andet om, at politikerne vil sikre, at flere uhelbredeligt, døende patienter bliver tilbudt muligheden for at blive smertedækket massivt - også selv om det fremskynder døden. I praksis betyder det ofte, at patienterne sover ind i døden.

Nye muligheder
Loven giver mulighed for det i dag. Men vejledningen til de sundhedsansatte siger, at patienterne først kan få denne passive dødshjælp, når patienten alligevel vurderes kun at have timer eller få dage at leve i – fremover skal patienter, der vurderes til kun have få uger eller dagetilbage at leve i, kunne vælge den udgang.

Markant i den kommende aftale ventes også at blive, at patienter i en konkret behandlingssituation får større mulighed for at fravælge behandlinger, også selvom de dør af det.

Helt nyt bliver angiveligt også, at ikke-døende patienter på forhånd skal kunne få noteret i en elektronisk journal – et såkaldt behandlingstestamente – hvor de ønsker at få øgede muligheder for at fravælge behandlinger, hvor sygdommen eller behandlingen vurderes at være lidelsesfuld eller meget alvorlig.

---

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00