Politisk flertal vil skrotte udskældt reform

UDDANNELSE: Et flertal i Folketinget er nu klar til at lægge fremdriftsreformen i graven. Reformen er på visse områder alt for bureaukratisk, mener Venstre.

Fremdriftsreformen, der skulle få studerende hurtigere igennem deres uddannelse, bør sløjfes, mener et flertal i Folketinget.
Fremdriftsreformen, der skulle få studerende hurtigere igennem deres uddannelse, bør sløjfes, mener et flertal i Folketinget.Foto: Mathias Bojesen/ ritzau
Mette Pabst

Den udskældte fremdriftsreform, der skulle få studerende hurtigere igennem deres uddannelse, savner politisk opbakning.

Flere partier lægger mandag afstand til reformen, der ellers blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget tilbage i 2013.

"Fremdriftsreformen har virket på nogle områder. Men på andre områder er fremdriftsreformen alt for bureaukratisk. Ligesom et betonfundament i én størrelse. Den passer bestemt ikke på alle uddannelsessteder," siger uddannelsesordfører Jakob Engel-Schmidt (V) til Politiken.

Flere partier vil sløjfe reformen
Regeringen spillede i maj ud med et forslag til en ny bevillingsreform. Reformen skal ændre den metode, tilskuddene til uddannelsesinstitutionerne fordeles efter. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det ifølge Jakob Engel-Schmidt betyde, at fremdriftsreformen bliver overflødig.

Venstre var ellers et af de partier, der i sin tid stemte fremdriftsreformen igennem, sammen med Socialdemokratiet, Radikale, SF, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Og det er ikke kun Venstre, der mener, at fremdriftsreformen har udspillet sin rolle. Hos Radikale, der sad i regering, da reformen blev vedtaget, mener man også, at reformen bør sløjfes.

"Vi har nået målet langt hurtigere, end vi havde forestillet os. Og så har det vist sig, at der har været nogle negative konsekvenser ved fremdriftsreformen, som vi nu ønsker at ændre," siger Martin Lidegaard (R) til Politiken.

DSF begejstrede
Dansk Folkeparti er også klar til at se på reformen. Her mener man, at reformen var nødvendig, da den blev vedtaget, men i dag bør erstattes af noget andet.

"Mange krav er allerede blevet slækket i lempelsen af fremdriftsreformen. Men vi håber, at den i dag kan erstattes af de muligheder, der ligger i de udviklingskontrakter, som alle uddannelser skal lave med ministeriet, som er mere individuelle," siger uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) til Politiken.

Hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF), der er arge modstandere af reformen, vækker de politiske udmeldinger begejstring. 

"Det glæder os, at man begynder at få øjnene op for de problemer, som vi som studerende har påpeget i årevis," siger forkvinde Sana Mahin Doost til Politiken.

Socialdemokratiet mener som et af de eneste partier, at reformen fungerer tilfredsstillende efter den seneste justering af reformen i 2015

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00