Politisk kritik af Politikens beslutning

BOGUDGIVELSE: Regeringspartierne kritiserer i skarpe vendinger Politiken for udgivelsen af en bog, der skildrer livet som jægersoldat.
Lars Beck

Det er ikke pæne ord, der bliver rettet mod Politiken og chefredaktør Tøger Seidenfaden efter dagens særtillæg "Jæger", som er et optryk af den omstridte bog "Jæger - i krig med eliten".

Kritikken kommer som følge af, at det torsdag i fogedretten afgøres, om bogen overhovedet må udgives. Det skyldes, at Forsvaret har valgt at begære et fogedforbud grundet bogens indhold, der efter Forsvarets mening udgør en sikkerhedsrisiko.

Forsvarsminister Søren Gade (V) beklager Politikens offentliggørelse:

"Man må have respekt og tillid til de mennesker, der vurderer, at bogen er et problem. Hvis noget skulle ske med baggrund i offentliggørelsen, hvem har så ansvaret," siger ministeren til TV2 NEWS.

De Konservatives Tom Behnke mener, at der er tale om misbrug af demokratiet og ytringsfriheden, og tøver ikke med at kritisere Tøger Seidenfaden:

"Når man har en så lemfældig omgang med de rettigheder, vi har her i landet, burde han tvinges til at leve i et diktatur i 30 år, så han kan lære at sætte pris på den frihed, vi har i Danmark," siger han til Berlingske.dk.

Også Venstres retsordfører, Kim Andersen, er kritisk indstillet over for udgivelsen:

"Jeg synes, at Politiken skulle have afventet rettens behandling af sagen i morgen. Sagen var indbragt for Fogedretten, og vi lever i et demokrati, der udgøres af nogle institutioner, bl.a. et retssystem, og det var annonceret, at Fogedretten ville tage stilling til den afgørelse i morgen," siger han.

Forsvaret og forlaget overvejer retssager
Forsvarskommandoens presseofficer Henrik Mortensen kan ikke udelukke, at udgivelsen vil medføre en eventuel retssag:

"Hvad der videre skal ske, er umuligt at sige. Det skal vi drøfte i de kommende dage. Vi kan ikke gøre noget her og nu," siger han til dr.dk.

Forlaget People's Press, der har rettighederne til bogen, vil heller ikke udelukke at tage juridisk affære over for Politiken. Kreativ Direktør i ArtPeople, der blandt andet omfatter forlaget People's Press, siger til dr.dk:

"Et erstatningskrav kan komme på tale," og han fortsætter: "Når vores umiddelbare storm har lagt sig, tager vi stilling til, hvad der så skal ske."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Tom Behnke

Direktør, Egå Træfældning, politiassistent, fhv. MF (K)
politibetjent (Politiskolen København 1991)

Kim Andersen

Fhv. generalkonsul, Flensborg
HG (Grenaa Handelsskole 1978), stud.rer.soc. (SDU 1983-84)

0:000:00