Politisk overblik: Besøg fra Japan, Apple til Aabenraa og DF's Dexit-drøm

OVERBLIK: Japans premierminister Shinzo Abe besøger København, Apple åbner nyt datacenter ved Aabenraa, og Morten Messerschmidt (DF) åbner for første gang op for, at Danmark skal forlade EU. Altinget guider dig gennem dagens politiske begivenheder.

Foto: /ritzau/Mogens Flindt
Lise-Lotte SkjoldanAmalie Bjerre Christensen

Sommerferiestemningen har bredt sig i det danske politiske landskab. Men i dag er statsministeren dog på arbejde, da han får fint besøg langvejs fra.

Efter EU og Japan sidste uge indgik en handelsaftale, mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag med den japanske premierminister Shinzo Abe.

På mødet skal de to statsledere blandt andet drøfte den nyligt indgåede handelsaftale og situationen i Nordkorea.

”Japan er verdens tredjestørste økonomi og en vigtig strategisk partner for Danmark både politisk og økonomisk. Besøget skal styrke samarbejdet mellem Danmark og Japan. Flere danske varer skal finde vej til de japanske butikshylder, og forhåbentlig kan vi tiltrække endnu flere japanske investeringer den anden vej. Det vil gavne Danmark og skabe danske arbejdspladser,” udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse forud for mødet.

Det er første gang, en japansk premierminister rejser til Danmark for at mødes med en dansk statsminister. Parterne mødes sidst på eftermiddagen i Statsministeriet.

Messerschmidt lufter dansk exit af EU
Selvom EU er en synkende skude, så er det ikke i Danmarks interesse at forlade Unionen, så længe der ikke er noget bedre alternativ. Det har været europaparlamentariker Morten Messerschmidt og Dansk Folkepartis holdning til EU-samarbejdet. Indtil nu.

For i dag melder Morten Messerschmidt i et interview med Børsen ud, at han nu vil have Danmark til at følge i Storbritanniens fodspor ud af EU. Det skal ske med en folkeafstemning, hvor det ikke er umuligt, at Dansk Folkeparti vil anbefale et nej til fortsat EU-medlemskab, siger europaparlamentarikeren.

"Jeg har aldrig brudt mig om EU, men jeg har altid haft et problem med at se, hvad alternativet skulle være. Det er derfor, jeg siger, at der er et enormt perspektiv i, at Storbritannien nu sætter sig forrest i bussen og formulerer det alternativ," siger Morten Messerschmidt til Børsen.

Udmeldingen bakkes op af Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, som også mener, at Danmark skal have en folkeafstemning om EU-medlemskabet. Han mener dog, det er for tidligt at sige, om Dansk Folkeparti vil anbefale et farvel til EU, men han udelukker det ikke.

Udviste rumænere vender tilbage med nyt navn
Kriminelle rumænere, der er blevet udvist af Danmark, kan vende tilbage med et falsk navn og ID-kort, uden politiet kan opdage det. Det er kun, hvis de begår ny kriminalitet, og politiet optager fingeraftryk eller DNA, at politiet kan knytte rumæneren til det indrejseforbud, der er registreret under et tidligere navn.

Det skriver Altinget i dag på baggrund af et svar fra Rigspolitiet til Folketingets Europaudvalg.

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil nu gribe ind.

"Det er selvfølgelig ikke en holdbar situation, hvis politiet oplever problemer med at identificere personer med indrejseforbud," skriver Søren Pape Poulsen til Europaudvalget.

Du kan læse hele historien her.

Apple åbner datacenter ved Aabenraa
Apple åbner nu deres andet datacenter i Danmark. Hvor det første center ligger i Viborg, vil det nye center blive placeret uden for Aabenraa.

Første del af byggeriet ventes at stå færdig i 2019. Centret forventes at koste omkring seks milliarder kroner. Ifølge TV 2 er Apples forventning, at det nye datacenter vil skabe 300 job og beskæftige mellem 50 og 100 personer.

Ligesom centret i Viborg satser Apple på, at det nye center ved Aabenraa skal køre udelukkende på grøn energi. Desuden har Apple annonceret, at der med det nye center vil følge en række vedvarende energi-projekter, som ifølge virksomheden ikke vil kræve offentlig støtte.

Meldingen om et nyt datacenter i Danmark vækker begejstring hos regeringen.

”Det er simpelthen så flot! At Apple geninvesterer, viser betydningen af stærkt og sømløst samarbejde nationalt, regionalt og lokalt for at tiltrække investeringer. Det betyder direkte jobs og vækst i Syddanmark, og nok så vigtigt et bidrag til Danmarks fortsatte grønne og digitale udvikling,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.

Også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) hilser det nye datacenter velkommen.

”Det er absolut positivt, at vi har de rammevilkår, der skal til for at tiltrække de allerstørste investorer. Datacentre er et godt bidrag til Danmarks fortsatte digitale udvikling, og peger i den grad fremad. I efteråret lancerer regeringen en strategi for Danmarks digitale vækst, for yderligere at understøtte de muligheder, digitaliseringen byder på og som kan bidrage til en digitalisering af dansk erhvervsliv fremadrettet,” siger han i en pressemeddelelse.

Regeringen sender millioner til Mosul
Efter Iraks premierminister søndag erklærede sejr over terrororganisationen Islamisk Stat i Mosul, har den danske regering besluttet at sætte flere penge af til at genoprette den irakiske storby, som har lidt under voldsomme angreb gennem de sidste to år.

Konkret afsætter regeringen 21 millioner kroner i år og ekstra 25 millioner kroner i 2018, der skal gå til minerydning.

Foruden penge til minerydning giver regeringen 10 millioner kroner til at skabe politisk forsoning i Irak med det formål at sikre en fremtidig fred, så nye konflikter ikke opstår i kølvandet på Islamisk Stat.

Senere på året vil regeringen øge bidraget til stabilisering i både Irak og Syrien med et trecifret millionbeløb.

”Befrielsen af Mosul viser, at det, koalitionen gør, virker. ISIL har mistet sin symbolske ”hovedstad”. Kampen har været lang og hård og har desværre medført store civile tab og efterladt Mosul i ruiner som følge af ISIL’s grusomme og barbariske adfærd,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen i en pressemeddelelse og tilføjer:

“Der venter en enorm opgave med at få byen tilbage på fode og sikre, at nye konflikter ikke opstår.”

Holger K. erkender medansvar for SKAT
Tidligere skatteminister og formand for SF Holger K. Nielsen står nu frem og indrømmer medansvar for skandalerne for Skat. Det skete søndag i et interview med TV 2 News.

"Selvfølgelig har jeg selv et ansvar. Jeg sad som skatteminister i en periode på 14 måneder. Og der foregik også nogle ting der," siger Holger K. Nielsen til TV 2 News.

I Dansk Told og Skatteforbund er man ikke videre imponeret over den tidligere skatteministers udmelding.

"Det er kærkomment, men også lidt sølle. Vi stod tre organisationer og forsøgte at råbe Holger K. Nielsen op uden succes. Det eneste, han lyttede til dengang, var konsulentrapporter," siger bestyrelsesmedlem Kasper Sørensen til TV 2 News.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

0:000:00