Politisk overblik: Billigere biler og topskat – skatteudspillet fremlægges i dag

DAGENS OVERBLIK: Der er travlt i Finansministeriet, hvor regeringens skatteudspil skal fremlægges. Og så er den københavnske borgmester Morten Kabell blevet bange for noget, han har læst.

Finansminister Kristian Jensen (V) kan se frem til en travl dag, når han skal fremlægge regeringens skatteudspil.
Finansminister Kristian Jensen (V) kan se frem til en travl dag, når han skal fremlægge regeringens skatteudspil.Foto: /ritzau/Jens Panduro
Kristoffer Kvalvik

Så blev det tirsdag, og en ny dag i dansk politik står for døren.

Vi lægger ud med regeringens udspil til jobreform II, det såkaldte skatteudspil. Det har været længe ventet og ivrigt diskuteret. Særligt efter Politiken onsdag sidste uge kom i besiddelse af en lækket version, der lover lettelser af skatter og afgifter for 22 milliarder kroner.

Kigger vi på den, kan vi få et overblik over, hvad man blandt andet kan forvente af dagens udspil.

- Topskattegrænsen skal forhøjes tidligere end planlagt. Grænsen for at betale 15 procent i topskat skulle i 2018 ligge på 456.000 kroner, men nu vil regeringen hæve den til 467.000 samme år.

- Registreringsafgiften skal ændres. I dag beskattes bilens værdi med 105 procent op til 106.600 kroner og med 150 procent på værdien derover. Regeringen vil ifølge Politiken indføre en flad registreringsafgift på 100 procent for hele bilens værdi.

- Håndværkerfradraget gøres permanent og skal i højere grad målrettes serviceydelser. Det kan betyde billigere hushjælp for danskerne.

Desuden vil regeringen afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget og indføre et nyt fradrag på pension.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalte i går aftes til TV 2:

”Det er HK'erne, der får relativt flest penge,” sagde Løkke fortsatte:

”Hvis regeringen kommer igennem med sin politik, så vil dem, som tjener mest, også betale absolut mest i skat. Sådan skal det også være.”

Det endelige skatteudspil vil blive fremlagt i Finansministeriet i dag klokken 10.00, og du vil kunne læse mere om det her på Altinget senere i dag.

Lynaftale om registreringsafgiften
Vi hopper videre over til Statsministeriet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortalte i går aftes TV 2, at man fra regeringens side ønsker en såkaldt lynaftale om registreringsafgiften.

”Nu lægger vi vores forslag frem i morgen (tirsdag, red.), og så er tanken, at der bliver sættemøder om lige præcis det om biler hurtigt derefter – formentlig allerede på onsdag – og så er det en fælles ambition, at vi inden for nogle få uger finder en løsning på det,” siger han til TV 2.

Lynaftalen skyldes, at man fra regeringens side frygter et stop for bilsalget, indtil aftalen er på plads, da usikkerheden kan afholde folk fra at købe biler.

”Selvfølgelig udebliver kunderne, og vi har også en rigtig dårlig smag i munden, når vi skal rådgive kunderne i det her morads,” siger Ejgild Christensen fra STS-Biler i Holstebro til TV 2.

Taxalov
Taxaforliget fra februar skulle fortsætte den grønne omstilling, som allerede var iværksat. Det er dog ikke helt, hvad der er sket. Politiken kan berette, at forliget faktisk lemper miljøkravene til taxabranchen.

Det betyder ifølge Politiken, at branchen nu kan benytte sig af ældre dieselbiler, der forurener mere end andre biler.

Det er et enkelt afsnit i det 83 sider lange lovudkast, der lemper kravene. Lempelserne skræmmer Morten Kabell (Ø), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

”Når jeg læser det, bliver jeg bange. For det er nogle af de allermest problematiske biler rent miljømæssigt, man pludselig åbner for at få ind,” siger han til Politiken.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA), men han ønsker ikke at udtale sig, inden han har vendt det med de syv partier bag taxaaftalen.

Muslimske friskoler
Fra 3.592 til 5.453 på otte år. Antallet af elever på muslimske friskoler er steget med 52 procent i perioden 2008 til 2016.

Politiken har talt med en række partier om stigningen, og hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er man bekymrede.

”I Danmark skal skolen spille en meget væsentlig rolle i integrationen af mennesker med udenlandsk herkomst. Vi frygter, at de muslimske friskoler har den modsatte effekt,” siger integrationsordfører for Socialdemokratiet, Dan Jørgensen.

Dansk Folkeparti vil have de muslimske friskoler lukket, da de ”opretholder et parallelsamfund gennem en islamisk dagsorden.”

Politiken har ikke kunnet få et interview med undervisningsminister Merete Riisager (LA), der i stedet skriver:

”Børn i Danmark går ikke kun i skole for at lære at læse, skrive og regne. De skal også forberedes til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre. Vi kommer til at stille det som krav til de frie grundskoler, der oprettes fremover. Muslimske som ikkemuslimske.”

Internationale konventioner
I regeringsgrundlaget har regeringen givet udtryk for, at man vil tage et opgør med menneskerettighedskonventionen og menneskerettighedsdomstolens indflydelse i Danmark.

Information kan dog fortælle, at Danmark kun har brugt sin mulighed for at påvirke domme én gang på 15 år.

Det vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu ændre.

”Grundlæggende er det min holdning, at vi fra dansk side bør søge at sikre mest mulig indflydelse på menneskerettighedsdomstolens praksis,” skriver han i et svar til Folketingets Retsudvalg.

Hvordan dette skal ske er ikke sikkert, men Søren Pape giver et eksempel på en mulig fremgangsmetode.

”Én måde at gøre dette på kan være ved at intervenere i sager mod andre lande, som vurderes at kunne have væsentlig betydning for dansk lovgivning.”

Jobskifte
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har fået ny særlig rådgiver. Det er Steffen Thorøe, der nu skal rådgive ministeren.

Det er ikke første gang, de to mødes. Steffen Thorøe var fra 2010 til 2012 rådgiver for Ulla Tørnæs, da hun var folketingsmedlem for Venstre.

Han erstatter Marianne Lynghøj Pedersen, der nu skal arbejde hos Ulveman & Børsting.

Du kan læse mere om jobskiftet her.

Det sker i dag
Regeringens skatteudspil fremlægges klokken 10:00 i Finansministeriet.

Klokken 8:30 er der høring i Sundheds- og Ældreudvalget. Her skal de mange konkurser, der har ramt ældreplejen, belyses.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00