Politisk overblik: Det ved vi om finanslovsforslaget

OVERBLIK: Hvad skal der ske med DSB, med forsvaret, politiet og kriminalforsorgen, og med kernevelfærden i kommunerne? Få dagens politiske overblik i finanslovens tegn her.

Foto: /ritzau/Jens Panduro
Lise-Lotte Skjoldan

Godmorgen og velkommen til denne torsdag, som vi her på Altinget har glædet os til, som små børn glæder sig til juleaften.

Det er nemlig i dag, regeringen fremlægger sit forslag til finanslov for 2018 og løfter sløret for, hvilke prioriteringer der skal diskuteres på Christiansborg de næste par måneder.

Forslaget til finanslov bliver fremlagt af finansminister Kristian Jensen (V) klokken 11.00, men allerede nu har en lang række af de konkrete initiativer fundet deres vej ud i mediebilledet.

Her er tre af de vigtigste nyheder i regeringens finanslovsforslag:

1) Nedskæringer i DSB
Regeringen vil skære i statens kontraktbetaling til DSB med 207 millioner kroner næste år. De næste år frem til 2021 vil nedskæringen på DSB vokse til 829 millioner kroner.

2) Ny forhandlingsreserve på 2,5 milliarder
De næste fire år sættes der på finansloven 2,5 milliarder af hvert år, som regeringen kan bruge til at forhandle med Dansk Folkeparti om. I år vil regeringen forsøge at få opbakning til, at denne forhandlingsreserve skal bruges på forsvaret, politiet og kriminalforsorgen.

3) En halv milliard til velfærd
500 millioner kroner skal øremærkes kernevelfærd som sundhed og ældrepleje. Pengene stammer fra aftalen om kommunernes økonomi, som faldt på plads før sommerferien.

Herudover er der nye milliarder til skattevæsenet, boligjob-ordningen gøres permanent, millionbeløb til nye vejprojekter og en strategi mod cyberkriminalitet. Alt det kan du læse mere om her, her og her. Og er du interesseret i finanslovsforslagets mindre beløb, kan du læse Berlingskes lille oversigt her.

Du kan følge med på Altinget i løbet i dagen, når vi bliver endnu klogere på regeringens forslag til finanslov. Indtil da kan du også læse vores historiske gennemgang af finanslovene siden 2012.

Iværksættere om erhvervsudspil: Ikke nok!
Selvom det er store finanslovsdag i dag, så glemmer vi ikke helt de to store udspil, som er kommet både tirsdag og onsdag. Først til det erhvervs- og iværksætterudspil, som regeringen kom med i går.

Nu lyder det nemlig fra iværksætterne selv, at udspillet ikke er godt nok. Tiltagene kommer ikke til at ændre på, at det er svært at være iværksætter i Danmark, lyder det fra bestyrelsesformand i Dansk Iværksætter Forening Peter J. Kofler.

”Det er et skridt i den rigtige retning. Men et meget lille skridt,” siger han til Altinget og fortsætter:

”Man skal afholde sig fra at lave en aktiesparekonto. Det er meget risikabelt for Familien Danmark. Og med det beløb, som regeringen har afsat til initiativet, kommer det ikke til at gøre den store forskel for virksomhederne.”

Læs mere om det her: Iværksættere kritiserer aktietiltag i vækstudspil.

Har du mistet overblikket over de 22 initiativer i regeringens erhvervsudspil? Så kan du komme ovenpå igen ved at læse vores gennemgang her.

Billige bilafgifter kommer bag på professor
Og nu til skatteudspillet. Tirsdag fremlagde regeringen forslag til skattelettelser for i alt 23 milliarder, og her har forslaget om at lave en flad registreringsafgift på 100 procent fyldt meget i debatten.

Årligt indbringer registreringsafgiften, som den er nu, 20 milliarder kroner til de offentlige kasser. Til trods for det, så regner regeringen med, at deres forslag om at sætte afgiften ned kun vil koste statskassen 900 millioner.

Det kommer bag på professor Mogens Fosgerau, der er tilknyttet Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

”Det er umiddelbart overraskende, at det kun skulle koste knap en milliard kroner at sætte registreringsafgiften ned til det niveau, regeringen lægger op til,” siger han.

Elbilalliance: Regeringsforslag skader vores konkurrenceevne
For tredje gang på tre år vil regeringen sætte registreringsafgiften for biler ned. Det er udtryk for en favorisering af konventionelle biler på bekostning af elbilerne, mener Dansk Elbil Alliance.

Det skriver Information.

”Regeringens forslag er en dårlig lappeløsning, der sender et signal til markedet om, at benzinbilerne nu gøres billigere, samtidig med at man indfaser registreringsafgiften på elbiler og får deres pris til at stige. Sorte biler bliver billigere, mens grønne biler bliver dyrere," siger Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance.

Det sker i dag
09:00: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i åbent samråd om manglende efteruddannelse til DSB’s lokomotivførere. Her skal han svare på, om han kendte til manglen på efteruddannelse.

11:00: Finansminister Kristian Jensen (V) fremlægger regeringens forslag til finanslov. Det sker i Finansministeriet.

13:30: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fremlægger økonomisk redegørelse, som er regeringens prognose for dansk økonomi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00