Politisk overblik: Eksperter frygter mere overvågning efter ny rapport

OVERBLIK: En ny rapport fra Forsvarsministeriet lægger op til mulige lovændringer, der skal give Center for Cybersikkerhed udvidede beføjelser. Det kan føre til masseovervågning, frygter eksperter. Få dagens politiske overblik her.

Forsvarsministeriet med minister Claus Hjort Frederiksen (V) i spidsen overvejer at udvide beføjelserne til Center for Cybersikkerhed.
Forsvarsministeriet med minister Claus Hjort Frederiksen (V) i spidsen overvejer at udvide beføjelserne til Center for Cybersikkerhed.Foto: ritzau/Jens Dresling
Lise-Lotte SkjoldanKristoffer Kvalvik

I dagens politiske overblik kan du læse om ny uro i forbindelse med den danske regerings ansøgning om at få EU's lægemiddelagentur til København. Det viser sig nemlig, at Folketingets Finansudvalg ikke har været orienteret om de milliarddyre løfter om gratis husleje, som regeringen har inkluderet i tilbuddet.

Og så er der nyt fra udflytterne til provinsen, hvor én ud af ti udflyttede embedsmænd pendler til deres nye arbejdsplads i stedet for selv at flytte med.

Først til Forsvarsministeriet, der i løbet af sommeren har offentliggjort en rapport, der evaluerer arbejdet med Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste.

I rapporten, som Folketingets Forsvarsudvalg har modtaget 30. juni, skriver Forsvarsministeriet, at "loven på en række områder begrænser CFCS’ muligheder for at yde en optimal indsats". Ministeriet skriver, at det skal vurderes, om loven skal ændres.

Det får eksperter til at bekymre sig for, at mere overvågning af borgerne er på vej. Det skriver Berlingske i dag. 

En af dem, der bekymrer sig, er IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsselskabet CSIS. Han påpeger, at Forsvarets Efterretningstjeneste vil kunne få adgang til at hente blandt andet personlige sundhedsdata fra borgerne og interne mails mellem folketingsmedlemmer, hvis planerne om at udvide CFCS' beføjelser bliver til virkelighed.

Og det er stærkt kritisabelt, mener han.

”Det får hårene til at rejse sig i nakken på mig. Hvis alt det her bliver til virkelighed, ligner det totalitær overvågning. Centeret vil kunne få adgang til folks private data, blandt andet deres sundhedsdata,” siger han til Berlingske.

Statslig udflytning: Én ud af ti har valgt at pendle
Den store udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen er i gang. Men selvom arbejdspladserne bliver flyttet ud, så er det ikke altid, at medarbejderne flytter med.

Én ud af ti medarbejdere i de udflyttede styrelser har valgt ikke at flytte deres bopæl med, og derfor pendler de i stedet til arbejde. Eksempelvis fra København til Vordingborg. Det viser en rundspørgeundersøgelse, som Berlingske har foretaget.

Når medarbejderne ikke flytter deres bolig med til arbejdspladsens nye placering, går provinsbyerne glip af den vækst, der har været formålet med hele udflytningen. Det vurderer ph.d.-studerende Hanne Bat Finke fra Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.

”Når folk pendler til en arbejdsplads, investerer de ikke det samme som der, hvor de bor. Ligesom du heller ikke betaler skat eller køber et hus i arbejdskommunen. Du engagerer dig ikke i lokalområdet,” siger Hanne Bat Finke til Berlingske og fortsætter:

”Det er som udgangspunkt negativt, for hele pointen med udflytningen var at skabe mere liv i de byer, hvor arbejdspladserne flyttede til.”

Folketinget ikke underrettet om gratis husleje
Regeringen er kommet i en smule modvind efter at have givet et generøst tilbud. Det drejer sig om Københavns kandidatur som hjemby for EU’s lægemiddelagentur, når det skal flytte fra London i 2019.

Kandidaturet har bred opbakning, men der er opstået kritik i Folketinget, efter det kom frem, at regeringen har tilbudt agenturet gratis husleje i 20 år.

Det var Folketinget ikke underrettet om, og både oppositionen og støttepartiet Dansk Folkeparti undrer sig over processen.

”Det rejser en række spørgsmål fra os, som egentlig mener, at det er en god idé at søge om EMA-værtskabet. Det synes vi stadigvæk, men processen har været dybt kritisabel,” siger Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører for SF i et interview med Politiken.

Læs mere om sagen her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00