Politisk overblik: Fiskerapport, britisk brexit-ønsketænkning og en ordførerrokade

Foto: /ritzau/Per Folkver
Cecilie GormsenKristoffer Kvalvik

Velkommen til Altingets politiske overblik. I dag lægger vi ud med historien om kvotekongerne, der fylder meget i mediebilledet.

Rigsrevisionens rapport, der er lækket til blandt andre Politiken, retter en hård kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet. Kritikken går på ministeriets håndtering af fiskekvoter, og du kan læse konklusionerne her.

På baggrund af Rigsrevisionens rapport har Miljø- og Fødevareministeriet meldt en række forhold til politiet, der handler om blandt andet dokumentfalsk og stråmandsvirksomhed. DR har historien her.

Britisk ønsketænkning
I Bruxelles er der fuld gang i forhandlingerne om briternes udmeldelse af EU, Brexit. I går kom briterne med et udspil, der skal sikre, at toldkontrollen mellem EU og Storbritannien bliver holdt på et minimum. Men det udspil har ikke meget gang på jord, mener flere eksperter.

Blandt andet siger lektor Jend Ladefoged Mortensen, der forsker i EU's handelspolitik ved Københavns Universitet, til Altinget:

”De vil gerne blæse og have mel i munden. Det er urealistisk politisk ønsketænkning.”

Læs historien her

Kommuner underbyder
Hvis det står til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), skal kommunerne holde sig til kernevelfærden og lade det private klare det kommercielle. Det skriver Jyllands-Posten om her.

Blandt andet siger ministeren:

"Det er vigtigt, at det offentlige ikke konkurrerer unfair med de private virksomheder. Derfor har regeringen sagt, at vi kommer med et udspil om fair og lige konkurrence mellem det offentlige og private. Herunder at lovgive om, hvad kommunerne må."

Rokade i Alternativet
Hos Alternativet er der blevet rykket rundt på ordførerskaberne. Uffe Elbæk fortsætter som politisk leder i partiet, men flere centrale poster har fået nye ansigter. Blandt andet overtager Carolina Magdalena Maier posten som politisk ordfører fra Rasmus Nordqvist, der til gengæld bliver partiets ordfører for LGBTQI.

Du kan se den fulde oversigt over de nye roller her.

Flere værnepligtige
Konservative holdt tirsdag pressemøde fra deres sommergruppemøde, og kom i den forbindelse med et forslag til, hvordan forsvaret skal se ud. Det var især værnepligten, der var i fokus.

"Vi har et historisk lavt antal værnepligtige. Det vil vi gerne have udvidet. Værnepligten er en reel kapacitet, der skal indgå som en vigtig del af forsvaret i Danmark," sagde forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K). Du kan læse om det hos TV 2 her.

Det forslag har Liberal Alliance tidligere været imod. Da forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tidligere på året foreslog flere værnepligtige, gik udenrigsminister og LA-partileder Anders Samuelsen ud og offentligt irettesatte forsvarsministeren. 

"Det er ikke regeringens politik. Regeringen går ikke ind for flere værnepligtige eller længere værnepligt. Claus Hjort har tænkt højt," sagde Anders Samuelsen i foråret.

Burka-forbud
Og det er ikke kun spørgsmålet om værnepligten, der skiller vandene i regeringen. Det samme gør Liberal Alliances forslag fra tirsdag om at legalisere hash, ligesom Konservative endnu engang har understreget, at partiet vil have et forbud mod burkaer.  

Konservative ser nemlig gerne, at der bliver indført et forbud, så kvinder i Danmark ikke må gå med burka. Burkaforbuddet er dog ikke noget, som Liberal Alliance er tilhængere af. Det gjorde partiets politiske ordfører klart på Twitter: 

"Lovgivning om beklædning? Nej tak," skriver Christina Egelund. 

Det er derfor tvivlsomt, om regeringen internt kan nå til enighed på forslaget.

På Konservatives sommergruppemøde onsdag opfordrede Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, Liberal Alliance til at indgå kompromisser, når man er i regering sammen. Se klip fra pressemødet herunder. 

Selvom Konservative og Liberal Alliance brugte tirsdag på at foreslå ting, som det andet parti er imod, så maner statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til ro:

"Hver gang partier i trekløver-regeringen argumenterer deres sag, er det en STRID. Mærkeligt sprogbrug i et folkestyre, hvor meninger SKAL brydes," skriver Lars Løkke på Twitter.

Rufus' yndlingspolitiker
Den tidligere amerikanske ambassadør til Danmark Rufus Gifford har talt med Politiken. Det var egentlig i forbindelse med eksambassadørens mulige opstilling til USA' Kongres.

Alligevel fik Politiken spurgt ind til Rufus Giffords favoritpolitiker i Danmark, der viste sig at være Magrethe Vestager (R).

"Ja. Grunden til, at jeg elsker og respekterer hende, selv om vi sikkert kan være uenige om nogle politiske ting, er, at hun helt fundamentalt er ærlig og fair og gør, hvad hun synes er rigtigt."

Det sker i dag: 
Statsrevisorerne holder i eftermiddag møde, hvor de blandt andet skal diskutere Rigsrevisionens kritiske rapport og kvotekonge-sagen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00