Politisk overblik: Landbruget kritiserer Venstre

OVERBLIK: Landbruget langer ud efter Venstre, fordi udflytningen af statslige arbejdspladser rammer landmændene økonomisk, overborgmester Frank Jensen (S) i kovending om byggeri på Amager Fælled, og Alternativet indgår i umage alliance. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Ritzau/ Claus Bonnerup
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Vi starter i dag hos Politiken, hvor landbruget kritiserer Venstre.

Udflytningen af statslige arbejdspladser rammer landmændene økonomisk, og det vækker kritik fra Landbrug & Fødevarer.

Det er udflytningen af Landbrugsstyrelsen, der ifølge Rigsrevisionen har medført længere sagsbehandlingstider, fejl i udbetaling af landbrugsstøtte og en mangelfuld kontrolindsats.

”Vi har eksempler på landmænd, der har fået for sent svar på ansøgninger om støtte. Folk, der står midt i investeringer, som dermed bliver forsinket eller i værste fald ikke kan blive gennemført. Det har nogle personlige og samfundsmæssige konsekvenser, som absolut er uønskede,” siger Martin Merrild, der er landsformand for Landbrug & Fødevarer, til Politiken.

Frank Jensen i kovending
Den københavnske overborgmester Frank Jensen (S) ændrer nu holdning til placeringen af det omdiskuterede byggeri på Amager Fælled, der blandt andet også har fyldt i debatten på Altinget.dk

”Mit budskab er, at nu trækker vi en streg i sandet. Der er ikke længere et flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte på,” siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer efter Konservative og Venstre, der ellers tidligere har stemt for byggeriet, nu vil have undersøgt en alternativ placering.

”Jeg er jo ikke lavet af sten. Jeg forholder mig til den virkelighed, der omgiver mig – og det er, at der er en folkelig modstand mod at bygge på grunden ved Ørestad Boulevard /Vejlands allé og at et stort politisk flertal vil have undersøgt en alternativ beliggenhed. Så det er det, jeg nu stiller mig i spidsen for,” siger Frank Jensen.

Overborgmesteren vil stille et forslag om at finde en alternativ placering på et kommende møde i Københavns Borgerrepræsentation.

Advarsel til folketingsflertal fra minister
Det vil underminere hele det danske aftalesystem, hvis et flertal i Folketinget overruler regionernes økonomiaftale for 2018 og afskaffer produktivitetskravet på to procent.

Sådan lyder advarslen ifølge Altinget fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der tirsdag var i samråd om produktivitetskravet.

Her skulle hun også forholde sig til, at der nu er et flertal for at skrotte det omstridte produktivitetskrav. Flertallet er opstået, efter Socialdemokratiet for nylig vendte på en tallerken og nu kræver, at det bliver afskaffet fra 2018. Det fik Dansk Folkeparti til at åbne for muligheden for, at en fjernelse af kravet kan blive en del af de kommende finanslovsforhandlinger med regeringen.

"Jeg håber, at det flertal, der har et ønske om at beslutte det, overvejer, hvad det betyder for det danske aftalesystem, hvis man ikke længere kan stole på de aftaler, der bliver indgået mellem den til enhver tid siddende regering og regionerne," sagde Ellen Trane Nørby ifølge Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget her.

DF foretrækker blåt samarbejde i kommunerne
Selvom Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på Christiansborg er begyndt at arbejde tættere sammen, afspejler det tætte forhold sig ikke på samme måde ude i kommunerne.

Det skriver Jyllands-Posten, der har talt med 96 ud af 98 spidskandidater for Dansk Folkeparti. Her svarer 66, at de enten har indgået eller planlægger at indgå i et valgforbund med et eller flere partier fra den blå blok. Kun fire steder er Dansk Folkeparti indgået i valgforbund med Socialdemokratiet.

Avisens rundspørge viser desuden, at det oftest er Venstre, som Dansk Folkeparti allierer sig med.

Et valgforbund betyder, at overskydende stemmer på eksempelvis Dansk Folkeparti kan gå til at sikre et mandat for Venstre eller et andet parti i valgforbundet.

Umage alliance
Det er ikke dagens eneste nyhed om valgforbund. I Hørsholm kommune i Nordsjælland er Alternativet nemlig indgået i en usædvanlig alliance.

Partiet er ifølge Berlingske indgået i et valgforbund med Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Og det betyder, at en stemme på Alternativet kan ende med at give et ekstra mandat til et af de tre blå partier.

Selvom Alternativet på Christiansborg ikke har meget til fælles med de blå partier, mener Alternativets byrådskandidat i Hørsholm Anders Kinnerup ikke, at det betyder lige så meget på kommunalt plan.

”Og jeg tror faktisk ikke, de politiske forskelle er helt så store lokalpolitisk, som de er landspolitisk. F.eks. har de tre partier fået øjnene op for miljøet og den grønne profil, så jeg tror sagtens, vi kan blive enige om nogle ting," siger Anders Kinnerup til Berlingske.

Han tilføjer, at han mener, at den nye alliance øger Alternativets chance for en plads i byrådet.

Politikere ser bort fra fakta
Ny forskning viser, at politikere ignorer fakta, der ikke passer til deres holdninger.

Det skriver Information.

Det er en forskergruppe på Aarhus Universitet, der har undersøgt, hvorvidt ny viden kan få politikere til at ændre synspunkt.

”Man skulle tro, at en beslutningstager ville være tilbøjelig til at korrigere sine holdninger, når man udvider mængden af information, der klart peger i én retning. Men der sker faktisk det stik modsatte. De bliver mindre tilbøjelige til at fortolke informationerne korrekt, når der kommer mere af den – og det er i strid med, hvad vi forventede,” siger Martin Bækgaard, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og er en del af forskergruppen bag undersøgelsen.

I undersøgelsen blev 1000 lokalpolitikere præsenteret for informationer om folkeskoler, hospitaler, genoptræning og vedligeholdelse af veje. Bagefter skulle de vurdere forskellige politiske forslag, og her fastholdt de deres positioner.

Og det gælder både venstre- og højrefløjens politikere, viser undersøgelsen.

Det sker i dag
- Beskæftigelsesudvalget tager onsdag på robotrejse til Fyn.

- Åben høring om sømilitære udfordringer i Østersøen.

- Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i åbent samråd om døgnbehandling af stofmisbrugere.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00