Politisk overblik: Radikalt burkaforbud tur/retur

OVERBLIK: Et radikalt folketingsmedlem ønsker forbud mod burka og niqab, men gruppeledelsen bakker ikke op. Folketingets formand får kritik for ikke at deltage i møde med USA's toppolitikere. Få dit overblik over dagens politiske nyheder her.

Radikales Lotte Rod er fungerende ordfører for partiet i sommerferien.
Radikales Lotte Rod er fungerende ordfører for partiet i sommerferien.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

Et vanligt sommerferieforslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde klædegenstandene burka og niqab blev onsdag eftermiddag til noget, der kunne ligne en kovending fra Radikale.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) får kritik for ikke at deltage i et møde med amerikanske toppolitikere. Et møde, som parlamentsformænd fra alle de øvrige nordiske og baltiske lande ellers deltog i.

Og så er der en sag med et notat offentliggjort og siden tilbagetrukket af Lægemiddelstyrelsen om medicinsk cannabis. Få dit politiske overblik her.

Radikale splittet om burkaforbud
Dansk Folkeparti vil genfremsætte et forslag om at forbyde burka og niqab i det offentlige rum, efter at en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har bakket op om et lignende forbud i Belgien.

Onsdag meldte Radikales folketingsmedlem Lotte Rod (R) sig klar til at bakke op om et burka- og niqabforbud. Et forbud, som Radikale ellers altid har været modstander af.

"Det vil være rigtig fint, at vi kan se alle mennesker i øjnene og kan se deres ansigtsudtryk, når man går på gaden eller i supermarkedet. Det betyder rigtig meget for mig," siger Lotte Rod ifølge Jyllands-Posten

Lotte Rod understreger, at opbakningen til et forbud er betinget af, at det bakkes op af indsatser for at hjælpe muslimske kvinder ud af undertrykkelse og social kontrol.

Udmeldingen fra folketingsmedlemmet mødte hurtigt modstand fra en anden radikal, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev.

"Jeg forstår godt, hvorfor man har lyst til at forbyde burkaer i Folketinget. Det er et undertrykkende symbol, som jeg tager afstand fra. Men et forbud løser desværre ikke problemet. Vi risikerer, at kvinderne bliver hjemme eller værre endnu, at de bliver sendt til andre lande, hvor der ikke er forbud," siger hun til Jyllands-Posten.

Onsdag aften trak Radikale så i land igen. Lotte Rod er i sommerferien fungerende ordfører og har udtalt sig for egen regning, skriver hun selv på Facebook. Og der er fra partiets top ikke opbakning til et forbud, slår medlem af gruppeledelsen Sofie Carsten Nielsen her til morgen fast ifølge Jyllands-Posten. Hun bakker dog op om Lotte Rods udmelding om, at der skal gøres mere for muslimske kvinder, der lider under social kontrol.

Danmark deltog ikke i nordisk-baltisk møde med USA
For to uger siden mødtes en række af USA's mest magtfulde politikere og diplomater med parlamentsformændene fra de nordiske og baltiske lande. De deltagende lande var Sverige, Norge, Island, Finland, Estland, Letland og Litauen - alle sammen medlemmer af det nordisk-baltiske samarbejde NB8.

Det eneste medlem af NB8, der ikke deltog i turen til USA, var Danmark. Her har Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) sagt nej tak til at tage med over Atlanterhavet for at mødes med blandt andet lederen af Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan.

Pia Kjærsgaards udeblivelse bliver nu mødt af kritik fra de to tidligere udenrigsministre Uffe Ellemann (V) og Mogens Lykketoft (S). Det skriver Politiken.

"Især når man har et så anspændt forhold til USA’s præsident, som vi alle sammen føler, at vi har, og der er så meget, man er usikker på. Så er det ekstremt vigtigt på alle niveauer at markere europæiske, nordiske og danske holdninger," siger Mogens Lykketoft til Politiken.

Også tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) finder det kritisabelt, at ingen af de fem medlemmer af Folketingets Præsidium har deltaget i mødet. Også 1. næstformand Henrik Dam Kristensen (S) fik muligheden for at deltage, efter Pia Kjærsgaard aflyste, men han afslog også at tage til USA.

Både Pia Kjærsgaard og Henrik Dam Kristensen mener, at det ikke er en opgave for Præsidiet at deltage i den slags møder.

"Vi er ikke udenrigsministre. Vi er parlamentsformænd," siger Pia Kjærsgaard til Politiken.

Tvivl om forsøg med produktion af medicinsk cannabis
For blot to uger siden åbnede regeringen op for, at danske producenter kan dyrke cannabis til medicinsk forbrug. Det sker med et forsøg, der vil køre sideløbende med en forsøgsordning med brug af medicinsk cannabis med start fra 1. januar 2018.

"Nu bliver det muligt at producere medicinsk cannabis i Danmark, og så håber jeg, at private aktører – der tidligere har været interesseret – vil vise virkelyst på det her område," sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

Men nu skabes der tvivl, om producenterne kan føre forsøget ud i livet. Onsdag sendte Lægemiddelstyrelsen, som hører under Sundhedsministeriet, et notat ud, der gjorde klart, at eventuelle cannabisprodukter skal destrueres efter dyrkning. Det skriver Børsen.

"Det er ikke muligt for danske virksomheder eller landmænd at levere medicinsk cannabis dyrket eller forarbejdet i Danmark til forsøgsordningen med medicinsk cannabis," stod der i notatet ifølge Børsen.

Siden er notatet dog blevet fjernet fra Lægemiddelstyrelsens hjemmeside igen. Det skete torsdag morgen. Hverken styrelsen eller ministeriet har nogle kommentarer til det fjernede notat, skriver Børsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)









0:000:00