Politisk overblik: Regeringsordførere vil lempe reglerne for statsborgerskab

OVERBLIK: "Bagatelagtige brud" på færdselsloven skal ikke udsætte udlændinges statsborgerskab, mener ordførere fra regeringspartierne. Regeringen er igen kommet i mindretal i folketingssalen. Og så går entertaineren Amin Jensen ind i politik. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Ritzau/ Anita Graversen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik

Vi starter med en historie i dagens Politiken, hvor Dansk Folkepartis Christian Langballe er blevet vred på Jan E. Jørgensen (V).

Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen vil nemlig sammen med indfødsretsordførerne fra de to andre regeringspartier Liberal Alliance og Konservative lempe på den aftale om statsborgerskab, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg stod i spidsen for i 2015.

Hvis det står til ordførerne, skal det være slut med, at udlændinge, der søger om statsborgerskab, automatisk får deres ansøgning udskudt fire et halvt år, hvis de laver en ”bagatelagtige brud” på færdselsloven ved for eksempel at køre for hurtigt.

Det rammer velintegrerede udlændinge, der med de nuværende regler kommer i samme kategori som kriminelle, mener Jan E. Jørgensen.

Forslaget bliver i midlertid ikke modtaget vel hos regeringens støtteparti Dansk Folkeparti.

”Jeg synes faktisk, at samarbejdet med Venstre er så utrolig dårligt, at det egentlig ikke kommer bag på mig, at Venstres ordfører laver sådan nogle numre der, uden at vi overhovedet ved noget. Det tyder ikke ret godt i forhold til de kommende forhandlinger, hvor vi skal stramme på indfødsretsområdet. Hvis det her er formen, så får vi meget svært ved at lave en aftale. Det kan vi ikke, hvis det fungerer på den her måde,” siger Christian Langballe til Politiken og tilføjer:

"Ministeren og Venstre må jo få styr på Jan E. Jørgensen."

Et flertal mod regeringen
Dagens anden historie skal findes hos Altinget, hvor et flertal af Folketingets partier uden om regeringen vil pålægge regeringen at ændre reglerne om bopælspligt.

Ifølge Altinget er partierne utilfredse med, at kommunerne ikke selv har mulighed for sikre, at nybyggede boliger har faste beboer.

”Der er altså et hul, hvor det er mærkeligt, at kommunen i lokalplanen kan indføre bopælspligt, men ikke kan håndhæve den. Det vil vi gerne give dem virkemidler til,” siger Søren Egge Rasmussen, boligordfører for Enhedslisten, til Altinget.

Den manglende mulighed for at håndhæve reglerne baner vejen for boligspekulanter og bidrager til boligmanglen i København, mener partierne.

Læs mere her.

Vilhelmsen vækker debat om lærerlockout
I Politiken har debatten om, hvorvidt regeringen stod bag den omstridte lærerlockout i 2013, fået nyt liv.

I en ny bog fortæller den tidligere minister og SF-formand Annette Vilhelmsen nemlig, at det var regeringens egen beslutning. Noget som den daværende regeringen indtil nu har afvist.

”En tiltrængt pædagogisk reform endte desværre som en økonomisk reform. Skrevet af Finansministeriet og gennemført af regeringen. Jeg blev næsten lettet, da jeg læste interviewet med Thorning, for nu sagde hun endelig tingene, som de var. Lockouten af lærerne var regeringens beslutning”, siger Vilhemsen ifølge Politiken i bogen "Søren og Mette i benlås", der handler om netop lærerkonflikten.

Dagens hackerangreb
Siden onsdag aften har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ministerium været udsat for et hackerangreb.

Hackerangrebet har lagt ministeriet hjemmeside ned, og her torsdag morgen er hjemmesiden stadig ikke kommet op og køre igen.

Ifølge Ekstra Bladet skriver det tyrkisk konservative medie Yeni Akit, at det er gruppe ved navn Aslan Neferler Tim, der står bag hackerangrebet. Det er eftersigende et modsvar på Inger Støjbergs deling af en Kurt Westergaards Muhammed-tegninger.

EU-agenturs ansatte er vilde med København
København er populær som nyt hjemsted blandt de ansatte hos EU’s lægemiddelagentur, der skal flytte fra London i 2019 til en ny placering i Europa.

Det skriver Altinget.

Det er lægemiddelagenturet, der har foretaget en undersøgelse blandt sine ansatte om, hvilke steder de helst vil flytte hen med deres familier, og her kommer København ind på en femteplads ud af 19 byer, kun overgået af Amsterdam, Barcelona, Wien og Milano.

Læs mere om det her.

Dagens nye kandidat
Nationalpartiet i Hvidovre har fået et kendt ansigt med på holdet. Det er entertaineren Amin Jensen, der stiller op for partiet til kommunalvalget.

”Jeg repræsenterer Nationalpartiet, som er det parti hvis værdier, jeg bedst kan identificere mig med,” udtaler Amin Jensen i pressemeddelelse, som han har delt på Facebook.

Amin Jensen vil både arbejde for at Hvidovre Kommune får sin egen festuge, operafestival og en revy. Men der skal også gøres op med kommunens behandling af borgerne, lyder det.

”Jeg vil kæmpe for at alle borgere får en lovlig og retfærdig behandling fra kommunens side og en konsekvens, hvis ikke det sker. Den stemme vil jeg rejse,” siger Amin Jensen.

Det sker i dag:
- Hele seks ministre skal i samråd om illegale invadrere. Først skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) svare på, hvordan de vil føre kontrol med afviste asylansøgere. Desuden skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K), undervisningsminister Merete Riisager (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) svare på spørgsmål.

- Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal svare på, hvilke krav regeringen vil stille til en godkendelse af Mærsks salg af sin olieafdeling til franske Total. Der vil også blive spurgt ind til salgets konsekvenser for dansk kontrol med ressourcerne i Nordsøen. 

- Europaudvalget holder møde om det forestående topmøde i EU. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil deltage.

- Kristian Jensen skal i samråd om regeringens skatteudspil fra august. Her skal finansminister Kristian Jensen (V) svare på, om de omdiskuterede tal og grafikker fra udspillet var misvisende eller ej.

- Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i endnu et samråd og redegøre for, om ministerens mål om mindre utryghedsskabende tiggeri er blevet opfyldt med den skærpede tiggerlov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Langballe

Fhv. MF (DF)
cand.theol. (Aarhus Uni. 1998)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

0:000:00