Politisk overblik: Se Løkke og co. markedsføre København

OVERBLIK: Lars Løkke vil have det europæiske lægemiddelagentur til Danmark. Lægemiddelstyrelsen undskylder for cannabis-notat, og Christiansborg-flertal vil have skik på dankort-gebyrer. Altinget giver overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Daniel Bue LauritzenLise-Lotte Skjoldan

Danmark har med ny reklame-video budt ind på det europæiske lægemiddelagentur, EMA. Samme dag har den danske lægemiddelstyrelse set sig nødsaget til at undskylde, efter af den i går gik direkte imod en politisk vedtaget cannabis-beslutning. 

Og så vil et politisk flertal have styr bankernes udlandsgebyrer, efter at det er blevet dyrere for danskerne at bruge dankortet på sommerferien i udlandet. Velkommen til dagens politiske overblik. 

Kamp om placering af EMA 
Danmark har officielt meldt sig ind i kapløbet om at få det europæiske lægemiddelagentur, Europeans Medicines Agency (EMA), til landet.

Lige nu ligger agenturet i Storbritannien, men når briterne forlader EU, skal EMA finde et nyt hjem.

Og her mener den danske regering, at København - nærmere bestemt Ørestad - er det perfekte sted at placere sådan et lægemiddelagentur. I en ny promoveringsvideo præsenterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) København fra den bedste side og argumenterer for, at Danmark har de "optimale betingelser" for at huse EMA.

Samtidig løfter statsministeren sløret for, at regeringen allerede har udset sig de bygninger, hvor lægemiddelagenturet kan flytte ind. Den har nemlig allerede lejet de nybyggede Copenhagen Towers, der ligger i Ørestad, og som står klar til indflytning.

Udover Lars Løkke Rasmussen (V) er prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis og overborgmester i København Frank Jensen (S) også med til at promovere København.

Omkring 20 lande har vist interesse for at overtage agenturet, når det skal flytte fra London med udgangen af marts 2019, mens seks lande ønsker sig EBA eller begge. Ansøgningsfristen er 31. juli, og det bliver afgjort til november, hvor agenturet skal ligge.

Du kan læse mere om processen her.

Se promovideo fra Danmark i kampen om at få fingrene i EMA

Kontrol med dankort-gebyrer
Det skal være lettere for danskerne at få overblik over bankernes udlandsgebyrer.

Det mener et flertal i Folketinget, der reagerer på bankernes seneste gebyrstigninger på dankort-transaktioner. Det skriver DR Nyheder.

I år har både Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Handelsbanken ifølge DRs oplysninger hævet valutakurs tillægget fra én procent til halvanden procent i Europa. Rejser man uden for Europas grænser, stiger tillægget ligeledes med et halvt procentpoint fra halvanden til to.

Og den udvikling frustrerer erhvervsordfører i Enhedslisten, Pelle Dragsted:

"Det er utroligt at være vidne til bankernes grådighed. De har netop sat ny rekord i udbetaling af udbytter, og samtidigt så fortsætter man med at lænse kunderne efter forgodtbefindende. Der er simpelthen behov for en ordentlig opstramning,” siger han til DR Nyheder.

Enhedslisten har derfor foreslået et loft over gebyrerne, samt at bankkunderne skal have adgang til en samlet oversigt over de udlandsgebyrer, de har betalt. Derudover skal bankerne forpligtes til at skrive valutakurstillægget på deres årlige oversigt over gebyrer.

Og selvom ingen partier foruden Enhedslisten er klar til at lægge loft på bankernes gebyrer, er der bred opbakning til en mere gennemskuelig gebyroversigt. Den del af forslaget støttes af både Alternativet, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale.

Lægemiddelstyrelsen beklager
En fireårig forsøgsperiode med brug af medicinsk cannabis går i begyndelsen af 2018 i gang i Danmark. Sideløbende skal der køre et forsøg med produktion af cannabis til medicin brug. Det annoncerede Sundhedsministeriet for to uger siden.

Men allerede før forsøget gik i gang, såede Lægemiddelstyrelsen tvivl onsdag, om dansk produktion kan blive til noget. Styrelsen offentliggjorde et notat, hvor det blev gjort klart, at eventuelle produkter skal destrueres efter færdigdyrkning.

Torsdag morgen forsvandt notatet dog igen fra Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, og senere på dagen beklagede styrelsen notatet i en pressemeddelelse.

"Ved en beklagelig misforståelse lagde Lægemiddelstyrelsen i denne uge nogle spørgsmål-svar på vores hjemmeside om den kommende udviklingsordning om medicinsk cannabis, der skal starte den 1. januar 2018 sideløbende med forsøgsordningen med medicinsk cannabis," skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Lægemiddelstyrelsen skriver videre, at lovforslaget om medicinsk cannabis lige nu er i høring, og at det derefter vil blive udmøntet i et konkret regelsæt.

"Vi har været for tidligt ude. Det er for tidligt at informere om de fremtidige vilkår for dyrkning af cannabis så konkret, som det fremgik af teksten, og derfor har vi selvfølgelig fjernet denne," skriver Lægemiddelstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

0:000:00