Politisk overblik: Strid om milliardbeløb fra Mærsks arv

DAGENS OVERBLIK: Skat og Gentofte Kommune strides om, hvem der har ret til 1,5 milliarder kroner fra Mærsks dødsbo. Sagen har rejst en større diskussion af fordelingen af dødsboskatter.

Skat og Gentofte Kommune strides om, hvem der har ret til 1,5 milliarder kroner fra Mærsks dødsbo.
Skat og Gentofte Kommune strides om, hvem der har ret til 1,5 milliarder kroner fra Mærsks dødsbo.Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Cecilie Gormsen

Godmorgen, og velkommen til en ny uge. Vi starter mandagen med en strid i Gentofte.

Gentofte Kommune havde udsigt til 1,5 milliarder kroner som en del af arven efter Mærsk Mc-Kinney Møller, der døde i 2012. Ud af en samlet skat fra dødsboet på 4,6 milliarder kroner, skulle 1,5 milliarder efter reglerne betales til Gentofte Kommune, da en tredjedel af skatten tilfalder kommunen, mens to tredjedele tilfalder staten. Det skriver Berlingske.

Men kommunen og Skat strides nu om, hvem der har ret til pengene, og blandt andet mener Gentofte Kommune, at Skat har nølet med deres sagsbehandling.

Sagen om Mærsks milliard-arv har også vakt opsigt uden for kommunegrænsen. Et politisk flertal vil nemlig have endevendt reglerne om, at Gentofte Kommune stod til at få over en milliard kroner i kommunekassen uden at skulle dele pengene med andre kommuner.

En opgørelse viser, at Gentofte mellem 2010 og 2015 har fået 223 millioner kroner, mens Albertslund Kommune har fået 1,6 millioner kroner.

Forskellene er ikke så mærkelige, da der i kommuner som Gentofte bor langt flere velhavende mennesker. Men både Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten undrer sig over, at dødsboskatten ikke er med i udligningssystemet og vil nu have sagen undersøgt.

Læs hele artiklen hos Berlingske.

Svenskere har opkøbt fiskekvoter for over 1 milliard.
Fire svenske fiskerivirksomheder har på få år opkøbt store andele af de danske fiskekvoter inden for det store industrifiskeri. Det skriver DR Nyheder.

De svenske virksomheder har opkøbt kvoter for over en milliard kroner i alt, og de ejer dermed 23 procent af kvoterne inden for det store industrifiskeri.

Karen Ellemann (V), der er minister for fiskeri, erkender, at 23 procent lyder af meget. Hun mener dog ikke, at det billede er helt retvisende.

”Det er vigtigt at sige, at det er kuttere, som sejler med dansk flag, og det er virksomheder, der er etableret i Danmark. De får bygget skibe i Danmark og får forarbejdet deres fisk i Danmark. Så det hører jo med til billedet, inden man bliver forskrækket,” siger Karen Ellemann til DR.

En norsk valggyser i vente
Norge går i dag til valg, hvor der skal vælges et nyt Storting og en statsminister. Og meningsmålingerne spår et uhyre tæt valg. I den seneste måling fra analyseinstituttet Kantar TNS lavet for norsk TV 2 står Høyre og Fremskrittspartiet til at kunne fortsætte i regering. Blå blok står nemlig til 85 mandater mod den rødes 84 – det smallest mulige flertal.

I Norge ligger spærregrænsen på fire procent, og det kan få indvirkning på valget, da hele fire partier (to røde og to blå) ligger i nærheden af spærregrænsen.

DF og rød blok til VLAK: Fremlæg regnestykket
En samlet opposition sendte i weekenden et brev til finansminister Kristian Jensen (V), hvor partierne afkræver et konkret regnestykke. 5 af de 15 milliarder kroner, som regeringen vil bruge på at lette skatten, er nemlig ikke konkret finansieret.

Oppositionen mener, at der må sidde kontanthjælpsmodtagere, pensionister og SU-modtagere og frygte, at de bliver ramt af regeringens ”justeringer”, der skal være med til at betale de sidste fem milliarder kroner. Den frygt kan Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, godt forstå:

”Det anerkender jeg fuldt ud. Og vi kan jo som politikere ikke diskutere et forslag, hvis man ikke ved, hvor pengene kommer fra,” siger René Christensen til Ritzau.

Regeringen rejser til Esbjerg
Regeringen drager mandag til Esbjerg for at holde regeringsseminar. Her starter de tre partiledere, Løkke, Samuelsen og Pape, med en debat på Esbjerg Gymnasium, hvorefter regeringen tager på rundvisning i bus på Esbjerg Havn.

”Regeringen er regering for hele Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi hver især kommer rundt i landet og får ny viden og indspark fra danskerne. Det gælder også, når vi samles til regeringsseminar,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om Esbjerg som destination.

Seminaret slutter tirsdag.

Tankvækkende afsnit af Statsministrene
Søndag kørte tredje afsnit af DR's serie Statsministrene over skærmen. Og det var et tankevækkende afsnit, mener Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.

Omdrejningspunktet for afsnittet er kriser, og som seer lærer man, at man kan håndtere kriser på vidt forskellige måder.

”I en række meget hudløse og stærke interviews kommer vi meget tæt på nogle af de alvorlige kriser, som danske statsministre har kæmpet med i det sidste kvarte århundrede,” skriver Jakob Nielsen, der analyserer Nyrups største kriser.

Læs analysen her.

Noa Redington: Den nye akse i politik
"Al opmærksomhed er rettet mod den nye akse i dansk politik – forholdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Og med god grund. For det er stof til historiebøgerne, når lederne af de to partier fletter fingre med hinanden i selskab med 3F’s formand,” skriver Noa Redington i sin klumme ovre hos Politiken.

Helle Thorning-Schmidts tidligere toprådgiver peger på, at der er umiddelbare fordele for begge partier. For Socialdemokratiet er det en strategisk bedrift, at partiet er rykket så tæt på Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken – og det uden at Socialdemokratiet selv har slået revner. For Dansk Folkeparti er der til gengæld tale om en stor rejse mod midten som et velfærdssamfundsbærende parti.

Dagens fødselar
Finansminister Kristian Jensens særlige rådgiver, Christopher Arzrouni, fylder i dag 50 år. I den anledning har vi været i arkiverne for at finde et interview fra foråret 2016, hvor Arzrouni selv forklarede sin vigtigste funktion som rådgiver således:

Hvad er den vigtigste funktion som særlig rådgiver?

”Loyalitet betyder alt. Jeg ser mig selv som Kristian Jensens exoskelet. En rustning, som gør bæreren hurtigere og stærkere. Ligesom RoboCops ydre skelet. Exoskelettet har ikke sin egen vilje, men forstærker kun bæreren.”

Læs hele interviewet her.

Det sker i dag

  • Klokken 10.45: Regeringen indleder sit regeringsseminar i Esbjerg med en debat på Esbjerg Gymnasium. Senere skal hele VLAK på sightseeing på Esbjerg Havn.
  • Nordmændene skal i dag til stortingsvalg
  • To runde fødselsdage skal også fejres. Kristian Jensens særlige rådgiver, Christopher Arzrouni, fylder 50 år, og Dansk Folkepartis partisekretær, Poul Lindholm Nielsen, fylder 70 år.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

0:000:00