Politisk superweekend: Ni ting, vi lærte om klima, pension og slaget om midten

OPSAMLING: Tre politiske stormøder i Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er slut. Her er, hvad vi har lært om pension, klima og opgøret på midten i dansk politik.

Partilederne fra både DF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre var i aktion i weekenden. 
Partilederne fra både DF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre var i aktion i weekenden. Foto: Henning Bagger/Carsten Bundgaard/Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenMartin Mauricio

Det er en regulær politisk superweekend med politiske baglandsmøder i hele tre partier, der netop er passeret.

Både Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet holdt deres årlige landsmøder i henholdsvis Nyborg, Herning og Aalborg. 

Altinget var med i alle tre byer. Her er ni ting, weekenden har lært os om partiernes syn på pension, klima og samarbejde over midten af dansk politik.


Pension  
Socialdemokratiets største valgløfte om en differentieret pensionsalder var et centralt emne på alle partiernes møder med baglandene.  

1. Frederiksen skeler til DF  
I Aalborg havde regeringspartiet inviteret nedslidte Arne Juhl med til partikongressen, og statsminister Mette Frederiksen gik direkte til sagen i sin tale, som hun åbnede med en hilsen til den nedslidte poster boy.

Hun slog samtidig fast, at Socialdemokratiet stadig arbejder for en pensionsordning, som ikke kræver visitation.

"Når vi ikke vil lave endnu en social ydelse, som kræver visitation og udredning – så tager det tid at lave den rigtige model. Til gengæld så gør vi det."

Hun rakte desuden ud efter Kristian Thulesen Dahls Dansk Folkeparti, der ser ud til at skulle lægge de afgørende mandater til, hvis Frederiksen skal få sin pensionsreform igennem.

"Jeg regner med dig, Kristian," sagde Mette Frederiksen.  

2. DF placerer aben hos regeringen  
Om hun også kan det, har vi imidlertid endnu til gode at finde ud af.

Tidligere lørdag havde Kristian Thulesen Dahl nemlig i sin tale til årsmødet i Herning – som så ofte før – sagt, at regeringen må præsentere et udspil til en pensionsreform, før han vil tage stilling til sagen.

"Stop det her fedtspilleri, læg åbent og ærligt frem, hvem det er, I forestiller jer skal have retten til tidligere folkepension, så skal vi nok i en fart fortælle jer, om vi vil støtte jeres forslag. Aben er på dine skuldre, Mette," sagde Thulesen Dahl.    

3. Radikale afviser – men holder døren på klem  
Også hos de Radikale i Nyborg blev de socialdemokratiske pensionsambitioner adresseret med en gentagelse: Radikale Venstre er stadig ikke tilhængere af differentieret pensionsalder.

Morten Østergaard fremhævede i stedet flere gange i sin tale kvaliteten af den seniorpensionsordning, som Radikale Venstre indgik en aftale om med de borgerlige partier inden valget.

Men da Altinget under landsmødet spurgte Sofie Carsten Nielsen (R), om Radikale fuldstændigt afviser at lægge stemmer til en pensionsaftale med regeringen, var svaret mere vævende.

"Jeg ved jo ikke, hvad det er, jeg skal afvise. Umiddelbart er vi ikke tilhængere af differentieret pension. Vi er tilhængere af, at alle får den hjælp, de har brug for. Hvis man bliver nedslidt, skal man have hjælp. Det sikrer vores seniorførtidspension," sagde hun. 

 

Alle kæmper klimakampen 
Et andet tema, der dominerede dagsordenen hos alle tre partier, var den grønne omstilling. Alle tre partier havde markante klimanyheder parat til weekenden. 

4. S finder milliard til grøn forskning 
På Socialdemokratiets partikongres fortalte Mette Frederiksen i et interview med Politiken, at regeringen planlægger at afsætte én milliard kroner til grøn forskning på finansloven for 2020.

"Hvis vi skal reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent, så skal vi finde de svar, vi ikke kan komme med. Hele vores vindmølleeventyr fortæller os, at ny teknologi altid er betinget af ny forskning og noget af det mest effektfulde. Men for at kunne tage det næste store, grønne skridt, så skal vi have forsket mere på landbrugsområdet og på transportområdet," lød det fra S-formanden i interviewet. 

5. R kræver grønneste finanslov nogensinde 
Hos Radikale blev emnet italesat i forbindelse med den kritik, som Morten Østergaard de sidste par dage har rettet imod S-regeringen.

Han beskyldte blandt andet Mette Frederiksens regering for at være for længe om at levere konkrete forslag til, hvordan Danmark kan komme i mål med den grønne omstilling. Og så krævede han en historisk grøn finanslovsaftale. 

"For os betyder grøn nu. Efter danmarkshistoriens første klimavalg, skal vi have danmarkshistoriens grønneste finanslov," slog den radikale leder fast.

Han nævnte en række resultater, der skal være leveret på klima- og miljøområdet, inden den nuværende valgperiode udløber i 2023.

"Vi skal se, at CO2-udledningen er faldet, at vi beskytter vores grundvand bedre, at vores luft er blevet renere, og at natur og skov fylder mere på dansk areal," sagde han.

6. DF vil være fornuftens stemme 
I Herning opfordrede DF-gruppeformand Peter Skaarup i sin tale til, at Dansk Folkeparti går forrest for at bringe fornuften ind i klimapolitikken.

"Vi skal tage ved lære af historien. Vi har som samfund opnået store fremskridt ved hjælp af videnskabelige landvindinger og forskning. Ikke mindst med betydelige bidrag fra iværksættere og arbejdsomme folk. På samme måde skal vi tilgå klimaudfordringen. Med is i maven og sund fornuft," sagde han.

Han lagde desuden vægt på, at klimakampen ikke kan vindes nationalt, men skal håndteres i et fælles internationalt samarbejde. 

Dansk Folkeparti præsenterede dagen inden årsmødet sit første klimaudspil nogensinde.

 

Opgøret på midten
Et af de seneste års mest markante opgør i dansk politik har været kampen om, hvem af Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, der retmæssigt har kunnet kalde sig Folketingets midterparti. 

Med begge partier i aktion blev temaet naturligvis også debatteret i weekenden. 

7. DF vil i regering 
Mens Mette Frederiksen fra sin talerstol i Aalborg gjorde kur til Kristian Thulesen Dahl, var DF-formanden mere forsigtig med at nærme sig Socialdemokratiet.

Godt nok slog han i sin tale fast, at partiet fortsat vil søge at få indflydelse på S-regeringens politik, men han lagde samtidig afstand til den pardans, han indledte med Mette Frederiksen i løbet af sidste valgperiode.

"Måden, det skete på, skabte for stor tvivl om, hvorvidt vi betragter os selv som et borgerligt parti. Og når vi nu ser os selv som et borgerligt parti – et nationalt-sindet parti – er det jo tosset, at vores ageren har kunnet skabe en så stor tvivl hos danskere, at mange fravalgte os i juni," sagde Kristian Thulesen Dahl.

Samtidig erklærede DF-formanden, at det var en fejl, at partiet ikke indgik et regeringssamarbejde med Venstre efter jordskredssejren ved valget i 2015, og at partiet fremover altid skal gå efter at få en plads i en borgerlig regering.

8. Østergaard vil samarbejde med Ellemann 
På Radikale Venstres landsmøde opfordrede partileder Morten Østergaard ligesom Mette Frederiksen til at søge et bredt politisk samarbejde.  

Men hvor Socialdemokratiets formand rakte ud til Dansk Folkeparti, udstak den radikale leder en åben invitation til Venstre og Jakob Ellemann-Jensen, der fortsat er den eneste kandidat til at blive ny formand for Venstre.

Østergaard gjorde det klart, at han forventer en ny retning fra Venstre under Ellemann-Jensens ledelse. 

"Jeg har forstået på den eneste formandskandidat, at kagen er spist, og opskriften er smidt væk. Og derfor vil jeg bare sige, at hos os møder I ikke nogen knyttede næver. I møder en fremstrakt hånd, hvis I vil være med til at gøre Danmark grønnere, friere og stærkere," lød det fra Morten Østergaard.  

9. Thorning rådgav Frederiksen til at søge kompromiset
Tidligere statsminister og partiformand Helle Thorning-Schmidt gik på talerstolen ved en S-kongres for første gang, siden hun overlod formandskabet til Mette Frederiksen i 2015.

Her roste hun sin efterfølger for at ville fortsætte det brede samarbejde.

"Kompromis er blevet et dirty word i UK. Ingen formår at mødes på midten. Sådan må det aldrig blive herhjemme," sagde Helle Thorning-Schmidt, der i dag bor i London. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00