Politiske reaktioner på ghettoudspil: Jeg får ondt i hovedet

GHETTOER: Regeringens 22 nye initiativer mod parallelsamfund og ghettoer får en blandet modtagelse på Christiansborg. De politiske kollegaer anerkender udfordringerne i de udsatte boligområder, men der er også skarp kritik af regeringens retorik.

Foto: Bax Lindhardt/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstChristina Houlind

Regeringen præsenterede torsdag sin store plan, der skal fjerne alle ghettoer i Danmark inden 2030.

Det skal blandt andet gøres med forslag om dobbelt straf i bestemte områder, krav om at børn fra udsatte boligområder skal sendes i dagsinstitution og ved at sænke kontanthjælpen for dem, der flytter til et ghettoområde.

Økonomi- og indenrigsministeren har indkaldt alle Folketingets partier fredag til det første møde i de kommende forhandlinger om udspillet.

Inden da har partierne på Christiansborg allerede luftet deres holdninger til ghettoplanen, og det er en blandet modtagelse, regeringen får med på vejen.

Altinget har her samlet en overblik over alle partiernes reaktioner.

Mette FrederiksenSocialdemokratiets formand, Mette Frederiksen: 
"Jeg synes, der er mange gode takter i det, regeringen her fremlagt. Men jeg har også forslag til forbedringer. Nu ser jeg frem til, at forhandlingerne går i gang. Og så får vi forhåbentlig en bred politisk aftale, så vi kan få gjort op med parallelsamfund. Det vil være det bedste for Danmark."

Kristian Thulesen DahlDansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl: 
”Udspillet indeholder mange ganske fornuftige elementer, som DF gerne vil forhandle om. Men vi skal huske den grundlæggende udfordring. Nemlig det, at så længe ikkevestlige indvandrere og efterkommere fra især Mellemøsten og Nordafrika bliver ved med at udgøre en stadig stigende del af den danske befolkning, så vil der også være parallelsamfund præget primært af indvandrere fra muslimske lande.”

"Vi skal stoppe tilstrømningen af ikkevestlige indvandrere til Danmark. Det er vi allerede godt i gang med. De mange stramninger, som vi har gennemført, har virket. I 2017 var antallet af asylansøgere det laveste i seks år."

"Vi skal have en aktiv hjemsendelsespolitik, så migranter, som alligevel aldrig bliver en del af det danske samfund, vender hjem igen, når forholdene i hjemlandet er til det. Præcis sådan som DF længe har argumenteret for."

Pernille SkipperEnhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:
"Jeg ville sådan ønske, at regeringen ville indkalde eksperter, fagpersoner, beboere og andre, der rent faktisk ved noget om problemerne, og begynde at lytte fremfor at stigmatisere og grave grøfterne i samfundet dybere."

”I stedet for at tage kontanthjælpen fra mennesker, der ikke har råd til at bo andre steder, dobbeltstraffe eller true skolelærerne med fængsel, kunne man jo begynde med noget af det, vi ved virker. Man kunne begynde med at ansætte socialrådgivere i daginstitutionerne og folkeskolerne, så man opdager og hjælper lærere og pædagoger til at tage hånd om problemer langt tidligere. Man kunne give kommunerne mulighed for at anvise i privat lejemål, så de mest udsatte familier kan tilbydes en anden bolig andre steder i kommunen. Eller man kunne begynde med noget så simpelt som fritidsjob til kriminalitetstruede unge. Alt sammen ting, vi ved virker. Og som mange steder er i gang – der skal bare mere til.”

Uffe ElbækAlternativets politiske leder, Uffe Elbæk:
”Jeg anerkender, at der er nogle problemer og nogle udfordringer, som vi skal have løst. Men den måde, som regeringen gør det, skaber flere problemer, end det løser. Det er som at skyde gråspurve med kanoner. Det er nogle åbenlyse udfordringer, som skal løses, men med det udspil rammer man alle beboerne i de områder, som man kalder ghettobebyggelser. Man fratager folk ydelser, man laver dobbelt straf, og man truer med at smide folk ud."

”Så det er trusler, straf og – i min optik grænsende til – en hetz imod store brede befolkningsgrupper, der ikke har noget at gøre med problemet overhovedet.”

”Vi har en helt anden tilgang til det. Vi har selv foreslået 15 tiltag, der spreder sig fra alt som genoprettelse af nærpoliti-stationer, støtte af mentor-ordninger til unge kriminelle, og til, at man skal lave et boligløft med renovering af områderne. Man kan sige, modsat regeringens trusler og straffe, går vi ind og ser, hvordan kan vi forebygge og løfte nedefra, og hvordan kan vi støtte dem, der allerede gør en positiv forskel derude.”

Karsten HøngeSF’s politiske ordfører, Karsten Hønge:
”Jeg får ondt i hovedet af at høre den nærmest krisestemning, de lægger ned over disse udfordringer. De maler det nærmest op, som om vi er i krig i Danmark, og forsøger unødigt at lave splittelse i samfundet. Det er kun med til at gøre det endnu sværere at løse udfordringerne.”

”Når man ser på udspillet, er der både gode og dårlige elementer. Det er fint, at man får folk ind i vores daginstitutioner, det har SF jo foreslået længe. Det er fint, at man får lagt et loft over, hvor mange tosprogede der går i vores skoler, det har vi foreslået længe. Det er fint, at man også ser på, hvordan de frie privatskoler opfører sig.”

”Og så er det fint at tage fat på, hvad vi kan gøre noget ved ghettoerne rent boligmæssigt. Jeg er dog træt af, at de 12 milliarder til boliginitiativerne skal tages fra lejerne. Det er en fuldstændig åndssvag finansiering, at man tager pengene fra lejerne og river deres boliger ned.”

”Vi må se på en anden finansiering, måske lidt ligesom i Gellerup, hvor man bruger pensionskasser og offentlige midler. Det ensidede fokus på, at lejerne skal betale, den bryder vi os ikke om.”

Morten ØstergaardRadikales politiske leder, Morten Østergaard:
”Der er mange store armbevægelser og symbolpolitik i udspillet. Og så er der for meget fokus på straf. Man tror, man kan løse mange af problemer med nye strafformer. Men det er ikke noget, der har virket hidtil.”

”Jeg er interesseret i, at vi får nogle af de substantielle tiltag, som virker. Det er at få blandet børn og unge i daginstitutionerne, skolerne og ungdomsuddannelserne, og det kommer vi til at tale meget mere med regeringen om, for virkeligheden kalder på nogle nye løsninger.”

”Derudover er det helt afgørende, at vi får renoveret boligerne. Så det tyder på, at vi kan få landet et godt boligforlig.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00