Polsk EU-kandidat reddet på målstregen

GODKENDT: Efter en ekstra høring giver Europa-Parlamentets udvalg grønt lys til, at Janusz Wojciechowski kan blive ny landbrugskommissær.

BRUXELLES: Hvis Ursula von der Leyens samlede nye EU-Kommission ender med at få Europa-Parlamentets godkendelse, så kommer landbrugskommissæren til at være fra Polen.

Det står klart, efter at den ellers meget kritiserede polske kommissærkandidat, Janusz Wojciechowski, endelig fik grønt lys fra de relevante fagudvalg efter en ekstra høring tirsdag.

"Der er en del mere substans end i første omgang," sagde De Grønnes koordinator i landbrugsudvalget, Martin Häusling, allerede undervejs i den nye spørgerunde.

Det hjalp tydeligvis meget, at Wojciechowski denne gang valgte at tale på polsk i stedet for på sit meget haltende engelsk under næsten hele seancen.

Efter høringen var der bred enighed om, at modersmålet tillod Janusz Wojciechowski at være meget mere overbevisende i sine forsikringer om at fuldføre grønne reformer af EU's landbrugspolitik samtidig med, at han vil forsvare de europæiske landbrugs interesser i for eksempel internationale handelsaftaler.

Klapsalverne ved afslutningen på polakkens ekstra eksamen stod i skarp kontrast til den pinlige tavshed, da polakken havde været igennem sin første høring i sidste uge.

"Man skulle ikke tro, at det var den samme person," siger Venstres medlem af Europa-Parlamentets landbrugsudvalg, Asger Christensen.

Lige som mange andre udvalgsmedlemmer var han efter sidste onsdags høring meget utilfreds med den polske kandidat, som han betegnede som "helt på Månen" med sine uklare og famlende svar.

Men advarslen om, at hans kommissærjob hang i en tynd tråd, har tilsyneladende fået polakken ned på jorden i en fart.

"Han har helt klart lyttet til vores kritik. Han kom godt omkring det hele, lovede at beskytte landmændene og viste samtidig langt bedre styr på substansen," siger Asger Christensen, der selv har et landbrug i det sydlige Jylland.

"Han må have læst lektier fra morgen til aften hver eneste dag siden sidste onsdag. Og så hjalp det meget, at han talte sit eget sprog. Jeg vil give ham karakteren bestået – med pil nedad – men bestået. Han er god nok," siger venstremanden.

Forrige artikel Se Margrethe Vestagers høring i Europa-Parlamentet Se Margrethe Vestagers høring i Europa-Parlamentet Næste artikel Tidligere rådgiver for Astrid Krag er ny pressechef i ministerium Tidligere rådgiver for Astrid Krag er ny pressechef i ministerium