Poul Nyrup storroser central SF-politik  

LANDSMØDE: Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen afviser, at han er illoyal over for sit parti, selv om han på SF's landsmøde talte varmt for både finansskat og en ændring af genoptjeningskravet til dagpenge. 

Billedet er taget april i år til en reception for Steen Gade i anledning af hans 70-års fødselsdag.
Billedet er taget april i år til en reception for Steen Gade i anledning af hans 70-års fødselsdag.Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Sine Riis LundHjalte T. H. Kragesteen

Jublen var stor, da Poul Nyrup Rasmussen stillede sig op på talerstolen til SF's landsmøde. Og den blev kun større, da den tidligere socialdemokratiske statsminister stillede krav om en finansskat, der jo for eksempel kunne bruges til at ændre genoptjeningskravet til dagpenge.

”Den finansskat skal op på bordet igen. Et provenu til Danmark på seks-syv milliarder kroner kan man da godt bruge, ikke? Der kan finansieres ret meget med det. Også en genindførelse af optjeningsprincippet,” sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Det er netop to temaer, hvor SF tordner løs på Socialdemokraterne. Derfor var pressen heller ikke sen til at falde over Poul Nyrup Rasmussen, da han forlod salen. Et samlet korps ville vide, om hans udmeldinger ikke er en torn i øjet på Socialdemokraterne og formand Helle Thorning-Schmidt.

”Jeg tror, at det er helt naturligt, at centrum-venstre også i Danmark vil synes, at det her er en meget fornuftig ting at indføre.”

Når jeg bliver inviteret, så kommer jeg. Også fordi, at SF hører til i centrum-venstre-koalitionen. Det ved vi jo alle. Derfor er der ikke noget spor unaturligt i det.

Poul Nyrup Rasmussen
Tidligere socialdemokratisk statsminister

Det gør de jo ikke på nuværende tidspunkt?

”Nej, men tingene har før bevæget sig, det gør de nok igen.”

Ingen unaturlig optræden
Poul Nyrup Rasmussen pointerede, at han også fra Socialdemokraterne oplever positive toner om dagpengespørgsmålet, men at de af gode grunde ikke kan komme med svar nu, da de først skal afvente det arbejde, der er sat i gang af regeringen. Dermed henviste han til dagpengekommissionen, der blev nedsat sidste år.

Poul Nyrup Rasmussen mente ikke, at han med sin optræden på SF's landsmøde optrådte illoyalt over for formanden.

”Helle Thorning-Schmidt har jo selv været her for nogle år tilbage (i 2010, red.). Af samme grund er jeg her. Når jeg bliver inviteret, så kommer jeg. Også fordi, at SF hører til i centrum-venstre-koalitionen. Det ved vi jo alle. Derfor er der ikke noget spor unaturligt i det.”

Enorm grådighed
Poul Nyrup Rasmussen var inviteret til at tale om skattely og aktiespekulation. Han gjorde det blandt andet klart, at det er tid til at indføre et finansmarked på demokratiets præmisser.

"Finansmarkedets grådighed har taget over i et omfang, som ingen havde forestillet sig," argumenterede han.

Poul Nyrup Rasmussen mener, det er tid til handling.

"Vi bør i Danmark oprette et nyt speciale, et nyt offentligt rejsehold, der har den kompetence, indsigt og offensive tilgang til tingene, at vi kan få det skatteprovenu hjem."

Poul Nyrup Rasmussen gjorde det klart, at det dog også er nødvendigt at ændre de internationale spilleregler. Noget der vil kræve hårdt arbejde, blandt andet i EU. Og så kræver det ikke mindst en strategi fra regeringens side, pointerede han.

(Opdateret)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00