Præsident Biden: ”Putin får præcis det modsatte af, hvad han ønskede”

Ruslands angreb på Ukraine har givet nye mål og ny energi til det transatlantiske samarbejde, siger Natos ledere og varsler i en fælles erklæring langsigtet oprustning af alliancen for at imødegå ”den alvorligste trussel i årtier.”

Den amerikanske leder, Joe Biden, forsikrer om Natos sammenhold overfor Rusland.
Den amerikanske leder, Joe Biden, forsikrer om Natos sammenhold overfor Rusland.Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Det er ikke meget mere end et par år siden, at Frankrigs præsident erklærede Nato for ”hjernedød” og efterlyste den alarmklokke, der kunne ”vække” Europa og få os til at tage ansvar for vores egen sikkerhed.

Men nu har Vladimir Putins krig mod Ukraine givet den vestlige verden et ”elektrochok”, der i stedet får præsident Macron til at se tegn på, at selve den gamle forsvarsalliance vågner op til dåd.

Nato har netop fået et elektrochok – og det var jo ellers mig, der talte om hjernedød.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident

”Nato har netop fået et elektrochok – og det var jo ellers mig, der talte om hjernedød,” sagde Emmanuel Macron efter et krisetopmøde for alliancens ledere torsdag:

”Det elektrochok består i, at konflikterne er kommet tilbage til Natos grænser, fordi Rusland har skabt denne krig. Ikke mod et af vores medlemmer, men mod en nabo.”

Efter en dag med topmøder i både Nato, G7 og EU afspejlede den franske statsleders ord et generelt ønske blandt Vestens ledere om at signalere, at de står mere samlet end nogensinde.

”Putin regnede med, at Nato ville blive splittet,” sagde USA’s præsident, Joe Biden, torsdag aften.

”Mine samtaler med ham i december og januar viste, at han ikke troede på dette sammenhold. Men Putin får præcis det modsatte af, hvad han ønskede ved at gå ind i Ukraine,” sagde Biden.

Den amerikanske leder understregede, at Nato nu har besluttet en hurtig opbygning af fire nye kampgrupper i Rumænien, Bulgarien, Ungarn og Slovakiet – ligesom der også bliver sat gang i en permanent oprustning langs hele alliancens østlige flanke.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00