Præsident Macron: Danmarks afstemning om europæisk forsvar bliver ”historisk”

Opgøret med det danske forsvarsforbehold er ligesom Tysklands nye militære satsning: Begge dele er tegn på et ”vendepunkt” for kontinentets sikkerhedspolitik. Det siger Frankrigs præsident efter et topmøde i Versailles, hvor Europas ledere lover at investere mere i fælles forsvar og rive sig løs fra russisk energi.

Det er på tide, at Europa forsvarer sig selv, siger Emmanuel Macron på slottet i Versailles.
Det er på tide, at Europa forsvarer sig selv, siger Emmanuel Macron på slottet i Versailles.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Efter et topmøde på Versailles-slottet ved Paris, hvor EU’s ledere varsler store investeringer i fælles forsvar og energi-uafhængighed af Rusland, fremhæver Frankrigs præsident den kommende danske folkeafstemning.

”Danmark har foretaget det historiske valg, at man om nogle måneder vil give folket mulighed for at vende tilbage til det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar,” siger Emmanuel Macron fredag.

Danmark har foretaget det historiske valg, at man om nogle måneder vil give folket mulighed for at vende tilbage til det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident

Den franske leder og topmødevært omtaler Danmarks afstemning om forsvarsforbeholdet 1. juni i samme åndedræt, som han påpeger Tysklands beslutning om en langt mere ambitiøs forsvarspolitik med enorme nye investeringer som følge af Ruslands angreb på Ukraine.

”Som man kan se, så er der overalt på vores kontinent ved at blive foretaget historiske valg, som er tegn på et afgørende vendepunkt,” siger Macron:

”Nu må vi organisere os for at skabe den fælles kapacitet på forsvarsområdet, som vi har brug for,” siger han.

Udtalelserne kommer efter et døgns intense diskussioner i de forgyldte sale, hvor de 27 EU-landes stats- og regeringsledere har taget bestik af en ny virkelighed efter to ugers russisk krig mod Ukraine.

”Ruslands angrebskrig udgør et tektonisk skred i europæisk historie,” står der i en fælles sluterklæring fra topmødet i Versailles, hvor lederne lover at tage nye skridt for at beskytte Europas sikkerhed, demokrati og uafhængighed.

Ruslands angrebskrig udgør et tektonisk skred i europæisk historie.

Versailles-erklæringen fra EU's stats- og regeringsledere

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00