Professor: Skattely skal bekæmpes på tværs af landegrænser

SKATTESNYD: Hvis man vil skattely til livs, så skal man opstille fælles regler for alle lande, mener forsker. De lande, der ikke vil deltage, skal man forsøge at fryse ud.

Foto: Thomas Lekfeldt/ Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis man vil bekæmpe skatteundragelse i skattely verden over, så er det nødvendigt at finde en løsning på tværs af landegrænserne.

Det mener juraprofessor Rasmus Kristian Feldthusen fra Københavns Universitet.

Han peger på, at problemet med skattely er, at selve skattelovgivningen er national, mens kapitalbevægelser er internationale.

”Danmark kan ikke klare det her alene. Der er behov for, at man i verdenssamfundet tager det her alvorligt og finder fælles løsninger,” siger han.

Søndag aften viste DR, at der findes et omfattende skattely i Panama, hvor advokatvirksomheden Mossack Fonseca har hjulpet en lang række virksomheder, banker og magtpersoner med at placere formuer i skattely.

Blandt de berørte virksomheder er blandt andet nordens største bank, Nordea.

Hvis man skal undgå lignende skattely i fremtiden, er man nødt til at se på fælles internationale regler, mener Feldthusen.

”Det mest optimale ville være at have nogle internationale aftaler omkring skat, og det arbejder OECD på,” siger han.

OECD har igangsat et projekt, hvor man blandt andet vil undersøge, hvordan man forhindrer virksomheder i at placere deres profit i andre lande, end der hvor de tjener den.

”Det er et meget stort og ambitiøst projekt, der også i den grad har politisk bevågenhed, og det er et af de største tiltag, der formentlig vil kunne få en påvirkning på skattelyene,” siger Rasmus Kristian Feldthusen.

Fælles løsning er udfordret af individuelle interesser
Men det er komplekst at finde en fælles løsning på problemet med skattely, da der er mange individuelle interesser på spil i de enkelte lande.

”Staterne har deres egne interesser, og det er også det, der gør det så svært. Nogen af dem, der har været ude og kritisere skattely, har blandt andet været USA og Storbritannien. Men de har også regler og rammevilkår, som påkalder sig interesse," siger Rasmus Kristian Feldthusen.

Derudover vil landene helst ikke afgive suverænitet.

”Problemet er også, at staterne ikke vil afgive suverænitet. Det er meget svært at få stater til at arbejde sammen om skat,” siger han.

Men hvis nogle lande stejler imod at lave fælles regler, så må man ty til at fryse dem ud. Det kan blandt andet gøres med sanktioner, mener Rasmus Kristian Feldthusen.

Frit lejde fungerer kun med nye regler
I forbindelse med tidligere skattely-sager har nogle lande indført et såkaldt frit lejde, hvor skatteundragerne kunne slippe for retsforfølgelse, hvis de blot betalte den manglede skattebetaling tilbage til myndighederne.

Det har vist sig at fungere rigtig godt i en række lande, men Rasmus Kristian Feldthusen mener ikke, at man kan nøjes med et frit lejde:

”Det ville være godt, hvis vi laver frit lejde og får alt ind, og så visker vi tavlen ren med nogle regler, der ændrer det her. Ellers bliver det bare en ceremoniel øvelse, vi laver hver gang, der er et medie, der tager det her op til debat,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00