Prognose: De bliver valgt for Alternativet

PROGNOSE: Alternativets fremgang i meningsmålingerne ser ud til at sende Uffe Elbæk og fire nye ansigter i Folketinget. Se her Altingets prognose af, hvem der bliver valgt med de nuværende målinger. 

Placeholder image
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget

Fem kandidater fra Alternativet kan se frem til at blive folketingsmedlemmer, hvis de nuværende meningsmålinger holder frem til valget.

I valgforsker Søren Risbjerg Thomsens gennemsnit af meningsmålinger står Alternativet til at få 2,9 procent af stemmerne og dermed fem mandater.

Risbjerg har for Altinget også lavet en prognose over, hvor Alternativets mandater vil falde, hvis der var valg i dag.

Valg til Elbæk
Uffe ElbækPrognosen viser, at tre af de fem mandater vil falde på Sjælland. Og det ene vil give valg til partileder Uffe Elbæk i København. Men Alternativet kan også gøre sig håb om at få valgt en kandidat fra Fyn og en fra Østjylland.

Uffe Elbæk er partiets spidskandidat i hovedstaden, og da et af partiets mandater falder her, står han til valg. Før Elbæk blev politiker, var han kendt som leder af uddannelsen KaosPiloterne i Aarhus. Som radikal-politiker var han i 2001 med til at sikre, Aarhus kommune fik sin første ikke-socialdemokratiske borgmester siden 1918. Og i 2011 blev han radikal kulturminister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering.

I 2012 valgte han dog at trække sig som minister efter at være kommet i modvind i en sag om afholdte arrangementer hos Akademiet For Utæmmet Kreativitet. I 2013 tog Elbæk initiativ til at danne Alternativet.

Fire nye ansigter
Christian PollAlternativet får ifølge Risbjerg prognose også et mandat i Nordsjælland. Her er Christian Poll partiets spidskandiat. Han arbejder til daglig som miljøpolitisk rådgiver i Naturfredningsforeningen og er også partiets natur-, miljø-, landbrugs- og ressourceordfører. Poll er opvokset i Lyngby og bor i dag i Birkerød.

 Rasmus NordqvistMed de nuværende målinger får Sjællands Storkreds ligeledes en fra Alternativet i Folketinget. Her er medstifter af partiet, Rasmus Nordqvist, spidskandidat. Han er oprindeligt uddannet designer fra Danmarks Designskole og er partiets ordfører for iværksætteri og handel, kunst og kultur.

På Fyn står Alternativet også til at få et mandat valgt. Spidskandidaten her er Roger Matthisen, der til daglig arbejder som skuespiller og instruktør. Han er også partiets ordfører for uddannelse og forskning.

Josephine FockOg sidst står partiet ifølge prognosen også til at få et mandat valgt fra Østjylland Storkreds. Her er medstifter af Alternativet, Josephine Fock, spidskandidat. Hun er til daglig chef for OAO, Offentligt Ansattes organisationer, og har arbejdet i fagbevægelsen stort set hele sit arbejdsliv. Fock er partiets finans-, økonomi-, og retsordfører samt ordfører for arbejdsmarked.

Valget til Folketinget afholdes 18. juni.

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Rasmus Nordqvist

MF (SF), (tidl. løsgænger, tidl. Alternativet)
designer (Danmarks Designskole 1999)
Se alle personer

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser