Prognose: DF-tilbagegang rammer Pia Kjærsgaards valgkreds

MANDATPROGNOSE: Dansk Folkeparti står ikke til at få valgt ét eneste folketingsmedlem i Pia Kjærsgaards valgkreds, viser ny prognose. Men partistifteren er en kendt politiker og har derfor alligevel en stor chance for genvalg. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Dansk Folkepartis nedtur i meningsmålingerne ser ud til at kunne ramme partiets tidligere mangeårige formand og medstifter Pia Kjærsgaard.

Hun er nemlig på vippen til at miste sin plads i Folketinget.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Ifølge prognosen står Dansk Folkeparti til at miste sit ene mandat i Københavns Omegns Storkreds, som tilhører Pia Kjærsgaard.

Prognosen tager ikke højde for den effekt et kendt navn kan have på vælgerne, når de står i stemmeboksen. Derfor har Pia Kjærsgaard som en af Dansk Folkepartis ubestridt største profiler formentlig meget gode chancer for at vende den dystre udsigt og fastholde sin plads i Folketinget, når først borgerne i Københavns Omegn får øje på hendes navn på stemmesedlen. 

Ligeledes vil bare en fremgang på et mandat til Dansk Folkeparti også ændre prognosen. Ifølge Kasper Møller Hansen vil et 12. mandat være faldet i Københavns Omegn.

Kamp om pladsen
Men partiets tilbagegang betyder alt andet lige, at kampen om genvalg kan blive tæt mellem flere af partiets mest fremtrædende medlemmer. Hvis den samlede opbakning på landsplan ikke forbedres, vil et mandat til Pia Kjærsgaard også betyde, at partiet mister et mandat og et folketingsmedlem et andet sted

Den tætte kamp ses også i Sjællands Storkreds, hvor opgøret er spidset til, efter en ny kandidat har meldt sig på banen. Martin Henriksen, som røg ud af Folketinget ved valget i juni 2019, forsøger nu igen lykken, men denne gang i Sjællands Storkreds.

Her er han oppe imod de tre siddende folketingsmedlemmer Søren Espersen, René Christensen og Liselott Blixt, men Dansk Folkeparti står kun til at få to valgt i storkredsen.

Se, hvordan alle partiernes mandater fordeler sig omkring i landet i den fulde mandatprognose på Altinget Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00