Prognose: Martin Henriksen står til at generobre sin plads i Folketinget  

MANDATPROGNOSE: DF-profilen Martin Henriksen tabte sit mandat i Folketinget ved seneste folketingsvalg, men står i ny prognose til sikkert genvalg. 

Det blev til et farvel til Folketinget for Dansk Folkepartis udlændingekritiske profil Martin Henriksen, da stemmerne fra folketingsvalget i juni var talt op.

Men der kan ifølge Altingets seneste prognose af mandaternes placering ved et nyt folketingsvalg være oprejsning på vej for Henriksen.

I mandatprognosen, der er lavet af valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen på baggrund af en rundspørge blandt 8.956 danskere, står Dansk Folkeparti til hele fire mandater i København, hvor Martin Henriksen hidtil har været opstillet.

Martin Henriksen blev ved seneste folketingsvalg Dansk Folkepartis næststørste stemmesluger i København, og derfor vil han med overvejende sandsynlighed kunne lukrere på partiets fremgang i kredsen, vurderer Kasper Møller Hansen.

"Han vil nok være en af de første til at profitere på Dansk Folkepartis fremgang,” siger han.

Der er dog den afgørende detalje, at der ikke ser ud til at komme folketingsvalg lige foreløbig, hvilket kan få betydning for Henriksens næste resultat, vurderer professoren.

“Det vil være op ad bakke for ham, fordi han skal holde gryden i kog indtil næste valg. Han risikerer at ryge ud i glemslen," siger Møller Hansen.

Holstein: “Henriksen har en høj stjerne”
Det er ingen hvem-som-helst, der forlod Dansk Folkepartis folketingsgruppe efter folketingsvalget.

Martin Henriksen var i seneste valgperiode en markant stemme i især udlændingedebatten, og efter valgnederlaget fik han sammen med blandt andre Morten Messerschmidt en plads i en ny idépolitisk arbejdsgruppe. 

”Martin Henriksen har en høj stjerne hos DF-ledelsen. Så da Henriksen røg ud af Folketinget, skyndte DF-ledelsen sig at sætte ham i spidsen for et internt udvalg, hvor han skal udvikle politik på kerneområder sammen med Morten Messerschmidt og Katrine Winkel Holm. Martin Henriksen sad tidligere i folketingsgruppens ledelse, og man ønsker fortsat at have ham tæt knyttet til sig," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Derfor vil det glæde partiledelsen, hvis Henriksen genvinder sit tabte mandat, vurderer Holstein. Men ledelsen bør nøje overveje, hvordan de vil bruge den udlændingepolitiske værdikriger, mener han.

”DF-ledelsen sætter pris på Martin Henriksens enorme flid og totale loyalitet. Men den tidligere udlændingeordfører er et tveægget sværd: For med sin bistre udstråling og meget hårdtslående udlændingepolitik er Martin Henriksen alt for let at caste som ”den onde mand”, og det har partiets modstandere udnyttet til fulde. Så hvis han bliver valgt ind igen, skal DF grundigt overveje, hvordan de anvender ham.”  

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Christiansborg, hvor du får flere detaljer, tal og kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Før naturmøde på Marienborg: Her er naturforeningens og landbrugets ønsker til politikerne Før naturmøde på Marienborg: Her er naturforeningens og landbrugets ønsker til politikerne Næste artikel SF vil servere mere klimavenlig mad på plejehjem og i børnehaver SF vil servere mere klimavenlig mad på plejehjem og i børnehaver