Prognose: Selv under spærregrænsen kan to af de små partier komme i Folketinget

VALG PÅ VIPPEN: Kristendemokraterne ligger i den seneste måling under spærregrænsen, mens Stram Kurs med nød og næppe holder sig over. Alligevel kan Folketinget være inden for rækkevidde for både Isabella Arendt og Rasmus Paludan.

Selv hvis Kristendemokraterne og Stram Kurs efter valgdagen ikke er nået over spærregrænsen, ligger begge partier alligevel lunt i svinget til at blive valgt ind i Folketinget. 

Det viser en prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Partierne står nemlig begge to til at få et kredsmandat i henholdsvis Vestjyllands og Sjællands Storkreds. Dermed vil begge partier også komme med i fordelingen af tillægsmandater.

"Lidt på samme måde, som Kristendemokraterne også kan opnå et kredsmandat, selvom de kun står til 1,6 procent, så tyder meget på, at Rasmus Paludan også har den redningsline: Kommer partiet under spærregrænsen, står han så stærkt i Sjællands Storkreds, at det kan give et kredsmandat," siger Kasper Møller Hansen til Altinget

Haler Isabella Arendt med i Folketinget
Ifølge prognosen står Kristendemokraterne til blot at få 1,6 procent af stemmerne på landsplan, men et stærkt valg i Vestjylland kan skubbe partiet i Folketinget alligevel.

Partiet ser nemlig ud til at få 20.742 stemmer i storkredsen, og det er nok til at få et kredsmandat, der i Vestjyllands Storkreds kræver cirka 18.000 stemmer. Mandatet vil med al sandsynlighed gå til Kristian Andersen (KD), der er opstillet i Ringkøbing, hvor Kristendemokraterne forventes at at hente flertallet af de krævede stemmer. 

Isabella Arendt ser i det tilfælde ud til at kunne komme med i Folketinget på et af de tillægsmandater, kredsmandatet åbner op for.

Stram Kurs står stærkt på Sjælland
På nuværende tidspunkt står Stram Kurs til lige akkurat at nå over spærregrænsen. Hvis den prognose ikke holder stik på valgdagen, har Rasmus Paludan ligesom Kristendemokraterne en anden mulighed for at komme i Folketinget.

Stram Kurs står nemlig særligt stærkt i Sjællands Storkreds, hvor Paludan er opstillet, og tallene tyder på, at han har en god chance for at få et kredsmandat her, selv hvis hans parti ender under to procent på landsplan.

Forrige artikel Overblik: Det mener Løkke og de andre partiledere om ulighed, fri hash, organdonation og krav til landbruget Overblik: Det mener Løkke og de andre partiledere om ulighed, fri hash, organdonation og krav til landbruget Næste artikel DF vil kigge indad efter “uforståelig” og “mystisk” vælgerlussing DF vil kigge indad efter “uforståelig” og “mystisk” vælgerlussing