Prognose: Vækst tilbage på sporet i EU og Danmark

ØKONOMI: EU-Kommissionen fremlægger i dag sin prognose for den økonomiske situation i EU-landene. Der forventes svag vækst over de kommende år, men nye globale udfordringer kan true opsvinget.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, fremlægger EU-Kommissionens prognose for den økonomiske situation i EU-landene i de kommende år.
EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, fremlægger EU-Kommissionens prognose for den økonomiske situation i EU-landene i de kommende år.Foto: Europa-Kommissionen
Lise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Efter den økonomiske krise har opsvinget nu bidt sig fast i de fleste europæiske lande.

Det viser en ny prognose fra EU-Kommissionen, som tre gange årligt tager temperaturen på økonomien i EU-landene. EU kan samlet set forvente en vækst på 1,9 procent i 2015, 2,0 procent i 2016 og 2,1 procent i 2017.

“Den europæiske økonomi har kurs mod opsving. I 2016 ser vi stigende vækst og arbejdsløshed, mens budgetunderskuddene falder,” siger EU’s økonomikommissær, Pierre Moscovici.

Han hæfter sig dog ved, at det økonomiske fremskridt stadig er ujævnt fordelt i Europa. Særligt i eurozonelandene går det ikke hurtigt nok med at genskabe den økonomiske balance, indvender økonomikommissæren.

Selvom EU-Kommissionen forventer generel vækst i de kommende år, er der også opstået en række nye udfordringer - særligt på globalt plan. Geopolitiske spændinger og en økonomisk opbremsning i udviklingslandene, herunder særligt Kina, kan udgøre risici for væksten i den europæiske økonomi.

Derfor er der masser at tage fat på i det kommende år, slår økonomikommissær Pierre Moscovici fast.

“Der er fortsat store udfordringer. Investeringerne er utilstrækkelige, nogle økonomiske strukturer bremser vækst og jobskabelse og der er fortsat høj gæld i det private og i det offentlige. Disse udfordringer kræver modige og målbevidste politiske indsatser i 2016, især set i lyset af en usikker global fremtid.”

Vækst i Danmark, men også budgetunderskud
For Danmark er forudsigelsen en smule mindre optimistisk, men stadig med vækst i de kommende år. I 2015 er væksten på 1,5 procent, men vækstprocenten stiger til 2,0 procent i 2016 og falder så igen til 1,8 procent i 2017.

EU-Kommissionen fremhæver især det stigende private forbrug som en vækstskaber i Danmark.

Kigger man på det nationale budget, ser det dog ifølge EU-Kommissionen mere sort ud i Danmark. Hvor der i 2014 var et overskud på budgettet på 1,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP), ser det ud til, at Danmark i 2015 kommer ud med et underskud på 3,3 procent af BNP.

Dermed overskrider Danmark i 2015 EU’s grænse for det nationale budgetunderskud, der højst må være på 3,0 procent.

Underskuddet skyldes tre ting. For det første et fald i skatteindtægter fra olie og gas i Nordsøen. Derudover et fald i indtægter fra pensionsafkastskatten, hvorfra indtægterne var ekstraordinært store i 2014.

Endelig understreger EU-Kommissionen også, at problemerne med Skats skandaleramte inddrivelsessystem EFI kan betyde stadig manglende indtægter i de kommende år.

EU-Kommissionen forventer dog også, at budgetunderskuddene for 2016 og 2017 vil blive mindre og dermed igen inden for rammerne af, hvad EU tillader.

I 2016 forventer Kommissionen et underskud på statsbudgettet på 2,5 procent og i 2017 et underskud på 1,7 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00