Publicisten Bent A. Koch død, 82 år

12. oktober 2010 kl. 7:30
DØDSFALD: Fhv. chefredaktør, presse-institutionen Bent A. Koch, Odense er død, 82 år gammel, som cancerpatient på Hospice Fyn.
| Flere

En af dagspressens store personligheder, en af samfundsdebattens skarpe penne, Bent A. Koch, er død 82 år gammel efter et usædvanligt aktivt, sammensat liv. 

Efter sit virke som modstandsmand under krigen i bl.a. gruppen Holger Danske blev Bent A. Koch i en ung alder chefredaktør for Kristeligt Dagblad med den mærkesag, at de islandske sagaer skulle tilbage. Han moderniserede som leder af Ritzau det nationale nyhedsbureau.

Senere blev han formand for Den danske Publicistklub og rundede sin karriere af som chefredaktør og adm. direktør på Fyens Stiftstidende, som han gjorde til morgenavis.

Som ivrig og engageret samfundsdebattør stod Koch vagt om pressefriheden - iblandet sit dybt kristne livsssyn, hvilket bl.a. fik ham til at kalde Jyllands-Postens Muhammed-tegninger en "dumsmart provokation". Han har også været i opposition til præsterne Søren Krarup og Kathrine Lilleør.

Bent A. Kochs usædvanlige liv omfattede bl.a. fire ægteskaber. I sin erindringsbog "Min tid" beskrev han en hård opvækst: Hans storebror døde, da han kom til verden. Den næstældste bror blev blot et par år gammel skoldet ihjel, da en gryde kogende vand væltede ned over ham i familiens køkken. Dernæst døde faderen af hjertestop som kun 35-årig. Moderen giftede sig igen, men stedfaderen, der sejlede i allieret tjeneste, døde på havet. En halv snes år senere døde den tredje storebror ved en bilulykke. I bogen gør Koch status: Hans mor havde mistet to mænd og tre sønner, da hun var godt midtvejs i livet. Det var et tab, man ikke kommer over, og det var et tab, der også satte sig spor i hans eget liv.

Arbejdsmani, personlig ærgerrighed og skrivemaskinens evige klimten til langt ud på de små timer beskrev han i sine erindringer som noget af det, hans børn husker om ham.

Kristeligt Dagblads nuværende leder og formand for Ritzaus Bureau, Erik Bjerager, skriver i sit mindeord bl.a.:

"Hans årti som administrerende direktør og chefredaktør på Ritzaus Bureau blev ikke bare lykken, og selvom årene på Fyens Stiftstidende var frugtbare for avisen, er det mere tvivlsomt, om Koch til fulde faldt til i det langt mere lokalt prægede bladmiljø. Det var de store værdimæssige og samfundspolitiske emner, der lå mere til hans temperament." 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK